Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΟμιλία φον ντερ Λάιεν: Κλιματική καταστροφή, τεχνητή νοημοσύνη, Ουκρανία και γέννηση «γεωπολιτικής...

Ομιλία φον ντερ Λάιεν: Κλιματική καταστροφή, τεχνητή νοημοσύνη, Ουκρανία και γέννηση «γεωπολιτικής Ένωσης»

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι τώρα βλέπουμε τη γέννηση «μιας γεωπολιτικής Ένωσης – υποστηρίζοντας την Ουκρανία, αντιστεκόμενοι στην επιθετικότητα της Ρωσίας, ανταποκρινόμενοι σε μια διεκδικητική Κίνα και επενδύοντας σε συνεργασίες».

Για τη γέννηση μιας «γεωπολιτικής Ένωσης», έκανε λόγο η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας της για την κατάσταση της Ένωσης (State of the Union) που εκφώνησε ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, περίπου 300 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές.

«Σε λίγο λιγότερο από 300 ημέρες, οι Ευρωπαίοι θα προσέλθουν στις κάλπες», ανέφερε η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν ξεκινώντας την ομιλία της, επισημαίνοντας ότι οι εκατομμύρια ψηφοφόροι της ΕΕ και ιδιαίτερα οι νέοι, θα πρέπει να σκεφτούν «τον αντίκτυπο της καταστροφικής κλιματικής αλλαγής, το πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει τη ζωή τους, ή για τις πιθανότητές τους να βρουν σπίτι ή δουλειά τα επόμενα χρόνια».

«Η Ένωσή μας σήμερα αντανακλά το όραμα εκείνων που ονειρεύτηκαν ένα καλύτερο μέλλον μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ένα μέλλον στο οποίο μια Ένωση εθνών, δημοκρατιών και λαών θα συνεργαστεί για να μοιραστεί την ειρήνη και την ευημερία», ανέφερε στη συνέχεια η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Η ίδια επισήμανε ότι μέσα στις επόμενες 300 μέρες πρέπει να ολοκληρωθεί το έργο αυτής της Επιτροπής. Υπενθύμισε, δε, ότι, όταν παρουσίασε το πρόγραμμα αυτής της Επιτροπής το 2019 για μια πράσινη, ψηφιακή και γεωπολιτική Ευρώπη, αρκετοί είχαν αμφιβολίες.

«Και αυτό έγινε πριν ο κόσμος γυρίσει τα πάνω κάτω με μια παγκόσμια πανδημία και έναν βάναυσο πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι τώρα βλέπουμε τη γέννηση «μιας γεωπολιτικής Ένωσης – υποστηρίζοντας την Ουκρανία, αντιστεκόμενοι στην επιθετικότητα της Ρωσίας, ανταποκρινόμενοι σε μια διεκδικητική Κίνα και επενδύοντας σε συνεργασίες».

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ ανεξαρτητοποιείται σε κρίσιμους τομείς, όπως η ενέργεια, οι ημιαγωγοί (τσιπ) ή οι πρώτες ύλες και πως η «φιλόδοξη» Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι το κεντρικό στοιχείο της οικονομίας της ΕΕ. Παράλληλα, είπε, η ΕΕ έχει χαράξει το δρόμο για την ψηφιακή μετάβαση και έχει γίνει παγκόσμιος πρωτοπόρος στα διαδικτυακά δικαιώματα.

Η ίδια αναφέρθηκε επίσης στο ιστορικό Ταμείο Ανάκαμψης (NextGenerationEU) , με πόρους ύψους 800 δισ. ευρώ επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων και αξιοπρεπών θέσεων εργασίας. Παράλληλα επισήμανε ότι έχουν τεθεί οι βάσεις για μια «Ένωση Υγείας», βοηθώντας στον εμβολιασμό μιας ολόκληρης ηπείρου – και μεγάλων τμημάτων του κόσμου.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε ακόμη για την ισότητα των φύλων, αναφερόμενη ιδιαίτερα στην Οδηγία για τη διαφάνεια των αμοιβών που νομοθετεί την αρχή ότι η ίση εργασία αξίζει ίση αμοιβή. Μίλησε, τέλος, για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, τονίζοντας: «θα ήθελα να βάλουμε σε νόμο μια άλλη βασική αρχή: Όχι, σημαίνει όχι. Δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική ισότητα χωρίς ελευθερία από τη βία».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής στο μεταναστευτικό κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο Ευρωκοινοβούλιο. «Πάντα είχα ακλόνητη πεποίθηση ότι η μετανάστευση πρέπει να αντιμετωπιστεί. Χρειάζεται αντοχή και υπομονετική δουλειά» ανέφερε συμπληρώνοντας ότι χρειάζεται ενότητα εντός της Ένωσής.

«Αυτό είναι το πνεύμα του Νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Όταν αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, δεν φαινόταν να υπάρχει κανένας πιθανός συμβιβασμός. Αλλά με το Σύμφωνο, επιτυγχάνουμε μια νέα ισορροπία. Μεταξύ της προστασίας των συνόρων και της προστασίας των ανθρώπων» τόνισε. Εστίασε επίσης στην αντιμετώπιση της διακίνησης ανθρώπων.

«Γνωρίζουμε ότι η μετανάστευση απαιτεί συνεχή δουλειά. Και πουθενά αυτό δεν είναι πιο ζωτικό από την καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων. Προσελκύουν απελπισμένους ανθρώπους με τα ψέματά τους. Τους βάζουν σε θανατηφόρες διαδρομές στην έρημο ή σε βάρκες που είναι ακατάλληλες για τη θάλασσα. Ο τρόπος που λειτουργούν οι διακινητές εξελίσσεται συνεχώς. Αλλά η νομοθεσία μας είναι πάνω από είκοσι χρόνια και χρειάζεται επείγουσα ενημέρωση. Χρειαζόμαστε λοιπόν νέα νομοθεσία και νέα δομή διακυβέρνησης. Χρειαζόμαστε ισχυρότερη επιβολή του νόμου» υπογράμμισε.

Σημείωσε ότι «αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή θα διοργανώσει μια διεθνή διάσκεψη για την καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων. Είναι καιρός να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή την σκληρή και εγκληματική επιχείρηση».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι «κάθε μέρα, βλέπουμε ότι οι συγκρούσεις, η κλιματική αλλαγή και η αστάθεια ωθούν τους ανθρώπους να αναζητήσουν καταφύγιο αλλού». «Η καρδιά μας ματώνει όταν βλέπουμε τις καταστροφικές απώλειες ζωών στη Λιβύη και το Μαρόκο μετά τις βίαιες πλημμύρες και τον σεισμό. Η Ευρώπη θα είναι πάντα έτοιμη να στηρίξει με όποιον τρόπο μπορεί» προσέθεσε.

Παράλληλα, η Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι το πνεύμα του Συμφώνου έχει μεταφραστεί σε πρακτικές λύσεις, «ήμασταν γρήγοροι και ενωμένοι στην απάντηση στην υβριδική επίθεση που εξαπέλυσε η Λευκορωσία εναντίον μας. Συνεργαστήκαμε στενά με τους εταίρους μας στα Δυτικά Βαλκάνια και μειώσαμε τις παράτυπες ροές.

Έχουμε υπογράψει συνεργασία με την Τυνησία που φέρνει αμοιβαία οφέλη πέρα από τη μετανάστευση – από την ενέργεια και την εκπαίδευση, μέχρι τις δεξιότητες και την ασφάλεια. Και τώρα θέλουμε να εργαστούμε για παρόμοιες συμφωνίες με άλλες χώρες. Αυξήσαμε την προστασία των συνόρων. Οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί εμβάθυναν τη συνεργασία τους με τα κράτη μέλη».

Η Πρόεδρος της Κομισιόν έκανε αναφορά στη συμφωνία των G20 για τον οικονομικό διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης. «Θα είναι η πιο άμεση σύνδεση μέχρι σήμερα μεταξύ Ινδίας, Αραβικού Κόλπου και Ευρώπης: Με σιδηροδρομική σύνδεση, που θα κάνει το εμπόριο μεταξύ Ινδίας και Ευρώπης κατά 40% ταχύτερο» σημείωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι το Global Gateway κάνει πραγματική διαφορά.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας