Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΠΟΥ: Επαγρύπνηση για κρούσμα ιού της γρίπης των χοίρων A (H1N1) παραλλαγής...

ΠΟΥ: Επαγρύπνηση για κρούσμα ιού της γρίπης των χοίρων A (H1N1) παραλλαγής (v) στην Ολλανδία

Δεν υπάρχει σαφής ένδειξη για την πηγή μόλυνσης και δεν αναφέρθηκε άμεση επαφή με χοίρους.

 

Σε επιφυλακή τέθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθώς στις 2 Σεπτεμβρίου, το Υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Αθλητισμού της Ολλανδίας ενημέρωσε για ένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα μόλυνσης από τον ιό της γρίπης των χοίρων A(H1N1) παραλλαγής (v) στον επαρχία της Βόρειας Μπραμπάντ, Ολλανδία. Αυτή είναι η πρώτη ανθρώπινη μόλυνση που προκαλείται από τον ιό της γρίπης A(H1N1) v που έχει αναφερθεί στην Ολλανδία το 2023.

Στον ΠΟΥ έχουν αναφερθεί σε όλο τον κόσμο σποραδικά κρούσματα γρίπης A(H1N1)v σε ανθρώπους. Ο Διεθνείς Κανονισμούς Υγείας προβλέπει πως μια ανθρώπινη λοίμωξη που προκαλείται από έναν νέο υποτύπο του ιού της γρίπης Α είναι ένα συμβάν που μπορεί να έχει υψηλές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και πρέπει να κοινοποιηθεί στον ΠΟΥ.

Το κρούσμα του ιού εντοπίστηκε στο πλαίσιο της τακτικής παρακολούθησης αναπνευστικών ασθενειών. Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, δεν υπάρχει σαφής ένδειξη για την πηγή μόλυνσης και δεν αναφέρθηκε άμεση επαφή με χοίρους. Από τις 7 Σεπτεμβρίου, δεν υπήρξαν συμπτωματικές επαφές του κρούσματος και δεν έχουν αναφερθεί περαιτέρω ανιχνεύσεις κατά τη συνήθη παρακολούθηση. Και οι πέντε στενές επαφές παρακολουθήθηκαν για 10 ημέρες που είναι η μέγιστη περίοδος επώασης και καμία δεν εμφάνισε συμπτώματα.

Έτσι, δεν υπήρχαν ενδείξεις μετάδοσης από άτομο σε άτομο και το κρούσμα θεωρείται ως σποραδικό κρούσμα της γρίπης A(H1N1)v από τον άνθρωπο. Η πιθανότητα εξάπλωσης σε επίπεδο κοινότητας μεταξύ των ανθρώπων ή/και διεθνούς εξάπλωσης ασθένειας μέσω των ανθρώπων θεωρείται χαμηλή.

Περιγραφή του κρούσματος

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2023, ο ΠΟΥ ενημερώθηκε για επιβεβαιωμένη μόλυνση στον άνθρωπο με τον ιό της γρίπης των χοίρων A(H1N1)v, στην Ολλανδία μέσω του εμπιστευτικού συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και αντίδρασης (EWRS) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η περίπτωση είναι ένας ενήλικας από την επαρχία της Βόρειας Μπραμπάντ χωρίς υποκείμενες ιατρικές παθήσεις και χωρίς ιστορικό επαγγελματικής έκθεσης σε ζώα. Στις 20 Αυγούστου 2023, ο ασθενής εμφάνισε κόπωση και γενική κακουχία και την επόμενη ημέρα εμφάνισε οξεία αναπνευστική λοίμωξη με έναρξη ρίγη, φτέρνισμα, βήχα, πονοκέφαλο και γενικευμένη αδυναμία, ακολουθούμενη από πυρετό στις 22 Αυγούστου.

Στις 21 Αυγούστου 2023, ο ασθενής ανέφερε συμπτώματα ως μέρος της συμμετοχικής επιτήρησης οξειών αναπνευστικών λοιμώξεων και υπέβαλε στο εργαστήριο ένα δείγμα συνδυασμένου επιχρίσματος μύτης και λαιμού που είχε συλλεχθεί μόνος του. Στις 22 Αυγούστου 2023, το δείγμα προωθήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Γρίπης της Ολλανδίας στο Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος, όπου βρέθηκε θετικό στον ιό της γρίπης Α και αρνητικό για A(H1N1) pdm09, και οι δύο δοκιμές συμπεριλήφθηκαν στις μια εμπορική δοκιμασία πολλαπλής νουκλεϊκού οξέος 24 παθογόνων στις 23 Αυγούστου.

Περαιτέρω υποτυποποίηση ρουτίνας πραγματοποιήθηκε στις 24 και 25 Αυγούστου με προσδιορισμούς RT-qPCR. Τα τεστ για τους ιούς της εποχικής γρίπης και τους ιούς Η5 ήταν αρνητικά. Επιπλέον, μια εργαστηριακά αναπτυγμένη δοκιμή (LDT) και μια άλλη εμπορική δοκιμασία για την ανίχνευση γενόσημου ιού γρίπης Α επιβεβαίωσαν την παρουσία του ιού της γρίπης τύπου Α στο δείγμα.

Η εξέταση της αλληλουχίας ολόκληρου του γονιδιώματος με χρήση τεχνικής νανοπόρου και απομόνωση ιού ξεκίνησε στις 28 Αυγούστου. Στις 30 Αυγούστου, τα αποτελέσματα της αλληλουχίας αποκάλυψαν ότι ο ιός, A/Netherlands/10534/2023, είναι ένας ιός γρίπης των χοίρων τύπου 1C.2.2 A(H1N1)v ευρασιατικής τύπου πτηνών. Το τμήμα γονιδιώματος HA συγκεντρώθηκε στενά με τους πρόσφατους ιούς της γρίπης των χοίρων clade 1C.2.2 από το 2022 και το 2023 από την Ολλανδία.

Το προϊόν απομόνωσης του ιού θα κοινοποιηθεί στο Κέντρο Συνεργασίας του ΠΟΥ στο Λονδίνο, στο Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας και στο εργαστήριο αναφοράς της γρίπης των πτηνών και των χοίρων του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων.

Από τις 13 Σεπτεμβρίου, το άτομο έχει αναρρώσει. Οι έρευνες ανέφεραν ότι το άτομο δεν εργαζόταν σε χοιροτροφείο ή άλλη επιχείρηση που αφορά χοίρους και δεν εργάζεται σε υγειονομική περίθαλψη. Επομένως, δεν υπάρχει σαφής ένδειξη για την πηγή μόλυνσης.

Επιδημιολογία της νόσου

Οι ιοί της γρίπης A(H1) είναι ενζωοτικοί στους πληθυσμούς των χοίρων στις περισσότερες περιοχές του κόσμου. Όταν ένας ιός γρίπης που κυκλοφορεί κανονικά στους χοίρους ανιχνεύεται σε ένα άτομο, ονομάζεται «παραλλαγή ιού γρίπης». Οι H1N1, H1N2 και H3N2 είναι κύριοι υποτύποι των ιών της γρίπης των χοίρων Α σε χοίρους και περιστασιακά μολύνουν τον άνθρωπο, συνήθως μετά από άμεση ή έμμεση έκθεση σε χοίρους ή μολυσμένο περιβάλλον.

Οι ανθρώπινες λοιμώξεις με παραλλαγμένους ιούς τείνουν να οδηγούν σε ήπια κλινική ασθένεια, αν και ορισμένες περιπτώσεις έχουν νοσηλευτεί με πιο σοβαρή νόσο και ορισμένες ήταν θανατηφόρες.

Σποραδικές ανθρώπινες λοιμώξεις που προκαλούνται από τους ιούς της γρίπης A(H1N1)v και A(H1N2)v έχουν αναφερθεί προηγουμένως στην Ολλανδία και δεν υπάρχουν ενδείξεις παρατεταμένης μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Αυτή είναι η πρώτη ανθρώπινη μόλυνση που προκαλείται από τον ιό της γρίπης των χοίρων A(H1N1)v που αναφέρθηκε το 2023 στην Ολλανδία και η τρίτη ανθρώπινη μόλυνση τα τελευταία πέντε χρόνια. Από το 1986, εννέα περιπτώσεις παραλλαγών έχουν τεκμηριωθεί σε ανθρώπους στην Ολλανδία.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας