Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΛιβύη: Στους 11.300 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί στην πόλη Ντέρνα

Λιβύη: Στους 11.300 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί στην πόλη Ντέρνα

Από την κακοκαιρία Daniel και τις πλημμύρες που ακολούθησαν, άλλοι 170 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε διάφορες άλλες πόλεις και χωριά της Λιβύης

 

Αδιανόηto είναι το μέγεθος της τραγωδίαw από τις φονικές πλημμύρες στη Λιβύη όπου πέντε μέρες μετά οι Αρχές συλλέγουν πτώματα και αναζητούν κάτω από τα ερείπια αγνοοούμενους. Στους 11.300 φτάνουν οι επιβεβαιωμένοι νεκροί μέχρι τα ξημερώματα της Παρασκευής, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα ξεπεράσει τις 20.000. Ο δήμαρχος της μαρτυρικής πόλης Ντέρνα εκτιμά ότι θα χαθεί το 20% του πληθυσμού της πόλης από τον απίστευτο κατακλυσμό που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel. Με βάση τις εκτιμήσεις, μέσα σε 24 ώρες έπεσε 260 φορές ο μηνιαίος μέσος όρος βροχής.

Tα δύο φράγματα που βρίσκονταν στη συνήθως ξηρή κοίτη του ποταμού που διαπερνά την πόλη έσπασαν κατά τη διάρκεια της καταρρακτώδους βροχής στέλνοντας τεράστιες ποσότητες νερού στο ποτάμου που μετατράπηκε σε έναν φονικό χείμαρρο που παρέσυρε προς τη θάλασσα ότι βρήκε μπροστά του, καταστρέφοντας το 1/4 της πόλης.

Στην πόλη των 125.000 κατοίκων έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος μέχρι στιγμής 11.300 κατοίκων ενώ εκφράζονται οι φόβοι ότι κάτω από τα ερείπια πολυόροφων κτηρίων που κατέρρευσαν ή στα πλημμυρισμένα αυτοκίνητα και τις ακτές θα βρεθούν χιλιάδες ακόμη θύματα.

O δεκαετής εμφύλιος πόλεμος και η έλλειψη συνεννόησης ευθύνεται ότι δεν υπήρχε μηχανισμός προειδοποίησης. Μαρτυρίες επιζώντων κάνουν λόγο ότι είχαν καταγγείλει ρωγμές στα φράγματα που κατέρρευσαν παρασέρνοντας στο θάνατο χιλιάδες κόσμου. Σε δορυφορικές φωτογραφίες τόσο από την Maxar όσο και από την υπηρεσία Copernicus φαίνεται η πορεία του νερού που είχε ως αποτέλεσμα στο σπάσιμο δύο φραγμάτων, την κατάρρευση 5 γεφυρών και την καταστροφή που υπέστησαν 2.217 κτήρια που βρέθηκαν στην πορεία των ερμητικών νερών.

Το νερό παρέσυρε τα θεμέλια νεόκτιστων πολυκατοικιών οι οποίες έπεσαν σαν τραπουλόχαρτα στην πλούσια από πετρέλαια χώρα που έχει βυθιστεί σε μια εμφύλια σύγκρουση από το 2011, μετά την πτώση του Μοαμάρ Καντάφι.

Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά ολόκληρες οικογένειες χάθηκαν στα λασπόνερα το βράδυ της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου. Αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε την Πέμπτη ότι θα μπορούσαν να είχε περιοριστεί το μέγεθος της τραγωδίας εάν λειτουργούσε κανονικά η μετεωρολογική υπηρεσία και είχαν εκδοθεί προειδοποιήσεις. Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού Πέτρι Ταάλας τόνισε ότι «οι αρχές διαχείρισης έκτακτης ανάγκης θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν την εκκένωση» της πόλης.

Από την κακοκαιρία Daniel και τις πλημμύρες που ακολούθησαν, άλλοι 170 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε διάφορες άλλες πόλεις και χωριά της Λιβύης.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας