Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΗΠΑ – United Auto Workers: Ιστορική απεργία στις αυτοκινητοβιομηχανίες General Motors, Stellantis...

ΗΠΑ – United Auto Workers: Ιστορική απεργία στις αυτοκινητοβιομηχανίες General Motors, Stellantis και Ford

Αν η απεργιακή κινητοποίηση διαρκέσει, η αμερικανική οικονομία θα υποστεί πλήγμα

 

Το συνδικάτο United Auto Workers (UAW), που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους σε τρεις μεγάλες αμερικανικές κατασκευάστριες αυτοκινήτων, ανακοίνωσε την έναρξη απεργιακής κινητοποίησης σε τρία εργοστάσια από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (τοπική ώρα· στις 07:00 ώρα Ελλάδας), λόγω ασυμφωνίας για τη σύναψη νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

«Η απεργία ξεκινάει στα τρία εργοστάσια που είχαν οριστεί», έκανε γνωστό το United Auto Workers (UAW), ο επικεφαλής του οποίου Σον Φέιν εξήγησε το πώς επελέγησαν οι τρεις μονάδες – μια της καθεμιάς από τις λεγόμενες μεγάλες «τρεις του Ντιτρόιτ», δηλαδή τις General Motors, Stellantis και Ford – για την άνευ προηγουμένου κινητοποίηση, καλώντας τα μέλη του συνδικάτου να είναι έτοιμα να συμμετάσχουν με τη σειρά τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις, ανάλογα με την πορεία των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ο Σον Φέιν τόνισε πως πρόκειται για τα εργοστάσια όπου παράγονται το δημοφιλές μοντέλο Bronco της Ford στο Γουέιν (Μίσιγκαν), ανοικτά ημιφορτηγά της GM στην Ουέντζβιλ (Μισούρι) και Jeep της Stellantis στο Τολέντο (Οχάιο). Τα οχήματα αυτά εισφέρουν το τρέχον διάστημα τις μεγαλύτερες πωλήσεις των «τριών του Ντιτρόιτ».

Στα εργοστάσια αυτά δουλεύουν περίπου 12.700 εργαζόμενοι.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία μας, θα απεργήσουμε και στις τρεις Μεγάλες», σημείωσε ο κ. Φέιν, διευκρινίζοντας πως επρόκειτο να πάει στην απεργιακή συγκέντρωση στο εργοστάσιο στη Γουέιν.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η απεργία να γενικευτεί. «Αν χρειαστεί να απεργήσουμε όλοι, θα το κάνουμε», τόνισε.

Αν η απεργιακή κινητοποίηση διαρκέσει, η αμερικανική οικονομία θα υποστεί πλήγμα: πολλές εταιρίες εξαρτώνται από την αυτοκινητοβιομηχανία και τους εργαζόμενους σε αυτή.

Η διένεξη για τις νέες συλλογικές συμβάσεις ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, που θα διεκδικήσει την επανεκλογή του το 2024. Ο κ. Μπάιντεν καλεί εδώ και καιρό να κλειστεί το ταχύτερο συμφωνία για τις νέες συλλογικές συμβάσεις.

Η διαπραγμάτευση είναι σκληρή και οι δυο πλευρές απέχουν ακόμη πολύ. Το συνδικάτο UAW ζητάει αυξήσεις 40%, οι αυτοκινητοβιομηχανίες λένε πως δεν θα δεχθούν οι αυξήσεις να ξεπεράσουν το 20%, ενώ απορρίπτουν άλλα αιτήματα-κλειδιά του UAW.

Το συνδικάτο έχει συγκεντρώσει απεργιακό ταμείο 825 εκατ. δολαρίων.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας