Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΑπορρίφθηκε το νέο αίτημα για την αποφυλάκισή του Φρέντι Μπελέρη - «Παραβιάζεται...

Απορρίφθηκε το νέο αίτημα για την αποφυλάκισή του Φρέντι Μπελέρη – «Παραβιάζεται η Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων»

Ο Βέλγος δικηγόρος έκρινε ότι στις αποφάσεις τους άρνησης της αποφυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη τα αλβανικά δικαστήρια παραβιάζουν τα άρθρα 5 και 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αμέσως μετά την σημερινή απόφαση του Εφετείου του Ειδικού Δικαστηρίου των Τιράνων, με την οποία απορρίπτονται εκ νέου τα αιτήματα του εκλεγμένου δημάρχου της Χιμάρας Φρέντι Μπελέρη για την αποφυλάκισή του και για το δικαίωμα της άσκησης των δημαρχικών υποχρεώσεων του, έδωσαν κοινή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Δικηγόρων Χωρίς Σύνορα, Βέλγος Πατρίκ Χενρί, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Ι.Π. Μεσολογγίου Χρήστος Παΐσιος, οι οποίοι παρέστησαν σήμερα (18/9) στη δίκη.

Ο Βέλγος δικηγόρος έκρινε ότι στις αποφάσεις τους άρνησης της αποφυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη τα αλβανικά δικαστήρια παραβιάζουν τα άρθρα 5 και 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Είπε, ότι δεν υπάρχουν κίνητρα εγκατάλειψης της χώρας από τον Φρέντυ Μπαλέρη και ταυτόχρονα μπορεί να εφαρμοστούν άλλα εχέγγυα μέτρα που αποτρέπουν τη φυγή. Αναφερόμενος στη θέση των δικαστηρίου ότι η αποφυλάκιση Μπελέρη εγκυμονεί κινδύνους αλλοίωσης στοιχείων της δικογραφίας, είπε ότι αυτό δεν ευσταθεί από τη στιγμή που μόνο ένας μάρτυς κατάθεσε εναντίον ενώ οι άλλοι υπέρ. Ήταν κατηγορηματικός σε ότι αφορά τις προϋποθέσεις τέλεσης νέου ποινικού αδικήματος από τον Μπελέρη και έκρινε δυσανάλογο το μέτρο φυλάκισης αναφορικά με το γεγονός ότι από τους περισσότερους των τριάντα κατηγορούμενων για εκλογικό αδίκημα μόνο ο Μπελέρης κρατείται προφυλακισμένος.

Ο Έλληνας πρόεδρος της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην παραβίαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαiωμάτων, το οποίο κρίνει παράνομη την παρεμπόδιση αξιωματούχου για να ασκήσει τα καθήκοντά του σε περίπτωση που δεν υπάρχει τελεσίδικη και αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

Η προφυλάκιση και το αδίκημα αποτελεί δυσαναλογία, επισήμανε στην τοποθέτησή του ο κ. Χρήστος Παϊσιος.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας