Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΗΠΑ: Χωρίς πρόεδρο η Βουλή των Αντιπροσώπων - Υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής...

ΗΠΑ: Χωρίς πρόεδρο η Βουλή των Αντιπροσώπων – Υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής κατά του Μακάρθι

Μακάρθι: Δεν θα θέσω ξανά υποψηφιότητα για την προεδρία.

 

Υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ.

Με 216 ψήφους υπέρ έναντι 210 κατά, η Βουλή των Αντιπροσώπων αποφάσισε την απομάκρυνση του Ρεπουμπλικάνου Κέβιν Μακάρθι από την προεδρία του σώματος, μια κίνηση χωρίς προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία που άφησε την αίθουσα χωρίς αρχηγό και την βύθισε στο χάος.

Οι Δημοκρατικοί «συμμάχησαν» με μια μικρή ομάδα σκληροπυρηνικών Ρεπουμπλικάνων, για να αφαιρέσουν από τον Μακάρθι το… σφυρί του ομιλητή.

Ο Ρεπουμπλικάνος από την Καλιφόρνια υπηρέτησε ως 55ος Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, από τον Ιανουάριο του 2023 έως την ανατροπή του με ψήφο της Βουλής, στις 3 Οκτωβρίου 2023.

Η απομάκρυνσή του ανέδειξε για ακόμα μια φορά τις εσωκομματικές διαφορές των Ρεπουμπλικανών που φουντώνουν όλο το χρόνο και περιόρισε μια επική μάχη εξουσίας μεταξύ του Μακάρθι και μελών μιας ακροδεξιάς φατρίας που προσπάθησαν να εμποδίσουν την άνοδό του στην προεδρία της αμερικανικής Βουλής τον Ιανουάριο.

Ο Βουλευτής της αμερικανικής σκληρής δεξιάς, ο Ματ Γκετζ, ο οποίος κατέθεσε την Δευτέρα πρόταση με σκοπό να αποπεμφθεί από το αξίωμά του ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κατηγορεί τον Μακάρθι πως σύναψε «μυστική συμφωνία» με τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν σχετικά με τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό. Η δεξιά πτέρυγα του GOP αντιτίθεται έντονα στην αποδέσμευση επιπλέον κονδυλίων για το Κίεβο, κρίνοντας ότι τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν περισσότερο στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Μια τεταμένη σκηνή διαδραματίστηκε στην αίθουσα καθώς οι νομοθέτες ψήφισαν για την απομάκρυνση του προέδρου με τον ίδιο τρόπο που ψηφίζουν για να τον εκλέξουν: καθισμένοι στο βήμα της Βουλής και σηκώνοντας ένας προς έναν σε μια αλφαβητική ονομαστική κλήση που διεξήγαγε ο υπάλληλος.

Μια κενή θέση στην έδρα του προέδρου ουσιαστικά παραλύει τη Βουλή έως ότου επιλεγεί διάδοχος, τη στιγμή που το Κογκρέσο έχει μόλις 40 ημέρες για να αποτρέψει το κλείσιμο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Η εσωκομματική σύγκρουση που μετατράπηκε σε κεντρικό θέμα της αμερικανικής πολιτικής επικαιρότητας προκάλεσε την αντίδραση του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Γιατί οι Ρεπουμπλικάνοι συγκρούνται πάντα μεταξύ τους και όχι με τους Δημοκρατικούς της ριζοσπαστικής αριστεράς που καταστρέφουν τη χώρα μας;», διερωτήθηκε μέσω της πλατφόρμας Truth Social, προσωπικού του δημιουργήματος.

Τέτοια ψηφοφορία είχε να γίνει πάνω από έναν αιώνα στις ΗΠΑ, από το 1910· και ουδέποτε είχε παυθεί πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων από το αξίωμα.

Μπορεί ο 58χρονος Κέβιν Μακάρθι να δοκιμάσει να επιστρέψει στο αξίωμα που μόλις έχασε; Τουλάχιστον στη θεωρία, τίποτε δεν τον εμποδίζει να είναι εκ νέου υποψήφιος.

Αλλά το εγχείρημα θα ήταν κοπιώδες και γεμάτο κινδύνους. Ήδη τον Ιανουάριο, για να αναλάβει το αξίωμα αναγκάστηκε να κάνει τεράστιες παραχωρήσεις σε περίπου είκοσι τραμπικούς, συμπεριλαμβανομένης της εκχώρησης της δυνατότητας σε οποιοδήποτε μέλος τους να κινήσει διαδικασία αποπομπής του. Υπόσχεση που τελικά οδήγησε στην πτώση του χθες.

Κατά την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Politico, ο ενδιαφερόμενος δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στις δηλώσεις του αμέσως μετά την παύση του από το αξίωμα του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Μακάρθι κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς για την αποπομπή του και για την καταστροφή του θεσμού του Κογκρέσου, χρησιμοποιώντας πιο σκληρή γλώσσα για το αντίπαλο κόμμα από ό,τι για τους οκτώ Ρεπουμπλικάνους που τον καταψήφισαν.

Ο Μακάρθι τόνισε ότι θα συνεχίσει να συμμετέχει στην πολιτική των Ρεπουμπλικανών, λέγοντας: «Σκοπεύω να διασφαλίσω ότι θα κερδίσουμε και θα διατηρήσουμε την πλειοψηφία και στον επόμενο κύκλο».

Ο Μακάρθι λέει ότι «θα συνεχίσει να αγωνίζεται, ίσως με διαφορετικό τρόπο», καθώς επιβεβαιώνει ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για “speaker” και θα αφήσει τους Ρεπουμπλικάνους να επιλέξουν κάποιον άλλο, ενώ απέφυγε να… χρίσει διάδοχο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας