Υβριδικό Μοντέλο Εργασίας 2.0: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε

Το 83% των εργαζομένων στην έρευνα «Future of Work της Accenture» δήλωσε ότι το υβριδικό μοντέλο εργασίας αποτελεί τη βέλτιστη επιλογή μακροπρόθεσμα.

Καθώς ο κόσμος επιστρέφει επιτέλους σε μία κανονικότητα, που περιλαμβάνει διαπροσωπικές συναντήσεις, ταξίδια και κοινωνικές εκδηλώσεις, όλοι γνωρίζουμε ότι μια πτυχή της ζωής μας μετά την πανδημία, αυτή της εργασίας, μπορεί να έχει αλλάξει ανεπιστρεπτί.

Του Ivo Pavicic, Country Manager Adria & Hellas D-Link

Σε όλη την Ευρώπη, το υβριδικό μοντέλο εργασίας έχει γίνει, και ενδεχομένως θα παραμείνει, ο κανόνας, με τις περισσότερες εταιρείες να ζητούν από τους εργαζομένους τους να βρίσκονται στην εταιρία δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Ο χρόνος στο γραφείο έχει πλέον συγκεκριμένη σκοπιμότητα και στοχεύει στην κοινωνικοποίηση με τους συναδέλφους και στις συναντήσεις με συνεργάτες.

Η ώρα της νέας κανονικότητας

Το 2020, οι επιχειρήσεις ανά τον κόσμο εξαναγκάστηκαν να κάνουν εντατικά μαθήματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό, εισήλθαν βιαστικά στον κόσμο του cloud και εξόπλισαν το ανθρώπινο δυναμικό τους με όλα τα απαραίτητα εργαλεία, προκειμένου να συνεχιζόταν απροβλημάτιστα η λειτουργία των επιχειρήσεων.

Μπορούμε να πούμε, με σιγουριά πλέον, ότι τόσο οι άνθρωποι όσο και οι οργανισμοί βρήκαν τους ρυθμούς τους στο μοντέλο απομακρυσμένης εργασίας. Όσο κι αν κάποιες επιχειρήσεις προσπαθούν να επαναφέρουν τους εργαζομένους τους στην εταιρία με πλήρες ωράριο, οι εργαζόμενοι φαίνεται να προτιμούν την ευελιξία που προσφέρει ο νέος τρόπος εργασίας.

Το 83% των εργαζομένων στην έρευνα «Future of Work της Accenture», η οποία διερεύνησε τους λόγους που παρακινούν τους ανθρώπους να παραμένουν παραγωγικοί, υγιείς και αποτελεσματικοί στην νέα εποχή εργασίας, δήλωσε ότι το υβριδικό μοντέλο εργασίας αποτελεί τη βέλτιστη επιλογή μακροπρόθεσμα. Η ίδια μελέτη έδειξε ακόμη, ότι οι εργαζόμενοι που ένιωθαν ότι μπορούν να είναι παραγωγικοί από παντού διαθέτουν αρκετά καλύτερους προσωπικούς και οργανωτικούς πόρους από εκείνους που δεν μπορούσαν.

Πλέον, παράγοντας δεν είναι μόνο η εύρυθμη λειτουργία των διαφόρων τεχνολογιών, αλλά οι επιπλέον ενέργειες που πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι ώστε να μπορούν να εργαστούν ομαλά από όπου κι αν βρίσκονται, αλλά και να διατηρήσουν το ενδιαφέρον και την αφοσίωση τους στην εργασία όταν τους προσφερθούν τα κατάλληλα κίνητρα.

Διατηρήστε το ενδιαφέρον για στην εργασία: βελτιωμένοι χώροι εργασίας

Σύμφωνα με το Report της Gallup «State of the Workplace 2022», μόνο το 14% των επαγγελματιών στην Ευρώπη διατηρούν το ενδιαφέρον και την αφοσίωση στη δουλειά, σε σύγκριση με το 33% της Βόρειας Αμερικής και του 21% παγκοσμίως.

Το δημιουργικό εργασιακό περιβάλλον αποτελεί αποδεδειγμένα έναν από τους παράγοντες που κρατούν το ενδιαφέρον των εργαζομένων και λειτουργεί ως κίνητρο. Ωστόσο, στην εποχή του Υβριδικού Μοντέλου Εργασίας 2.0, το μέρος από το οποίο εργάζεται ο καθένας μας δεν αποτελεί κριτήριο.

Η μετατροπή των σταθμών εργασίας σε όσο το δυνατόν πιο εργονομικούς, είναι πολύ σημαντική ώστε να διασφαλιστεί ότι η συνεχής και μακροχρόνια απομακρυσμένη εργασία δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την κοινή χρήση και την εναλλαγή σταθμών εργασίας στο σπίτι, μέσω «set ups» που μπορούν να μετακινηθούν και επιτρέπουν την άνετη εργασία από το τραπέζι της κουζίνας, τον κήπο, ενώ εξίσου σημαντική είναι η αναβάθμιση της καρέκλας σας σε μία που υποστηρίζει καλύτερα το σώμα.

Είναι σημαντικό να επενδύσετε σε ένα ασφαλές Wi-Fi Hot Spot ή στη βελτίωση της συνδεσιμότητας στο σπίτι με Wi-fi extenders, όπως η σειρά routers της D-Link EAGLE PRO AI και mesh Wi-Fi extenders, που διασφαλίζουν την ομαλή εργασία, χωρίς προβλήματα και διακοπές, από όποιο σημείο και αν εργάζεστε στο σπίτι.

Φερθείτε έξυπνα: επενδύστε στο ψηφιακό μέλλον

Είτε μας αρέσει είτε όχι, η ζωή μας, τόσο η επαγγελματική όσο και η προσωπική, θα διαδραματίζεται όλο και περισσότερο στον ψηφιακό κόσμο. Η πανδημία αποδείχθηκε καταλυτικός παράγοντας στη μαζική υιοθέτηση τόσο των νέων όσο και των αναδυόμενων τεχνολογιών επικοινωνίας, συνεργασίας και διαχείρισης εγγράφων, με επακόλουθο ένα συναίσθημα κόπωσης να επικρατεί σε ότι αφορά στη χρήση εργαλείων τεχνολογίας.

Αξιοποιήστε την τεχνολογία προς όφελός σας, επενδύοντας χρόνο ώστε να αναβαθμίσετε τα ψηφιακά εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να αντισταθμίσετε την κούραση που προέρχεται από τη συνεχή χρήση των Zoom/Microsoft Teams/Google Meet (κλπ.). Για παράδειγμα, οι μη συγχρονισμένες (προγεγραμμένες) τεχνολογίες video, όπως το Loom, σας επιτρέπουν να αποφύγετε τις περιττές συναντήσεις και ταυτόχρονα να επικοινωνήσετε όλα όσα πρέπει να ειπωθούν με διαπροσωπική επικοινωνία, όποτε αυτή χρειάζεται.

Τώρα είναι επίσης η εποχή να μεγιστοποιήσετε τη συνδεσιμότητά σας. Όταν όλο το σπίτι λειτουργεί σύμφωνα με το υβριδικό μοντέλο εργασίας, η συνεχής και αδιάκοπη συνδεσιμότητα σε όλα τα δωμάτια αποτελεί κρίσιμο ζήτημα.

Η εξάλειψη των σημείων του σπιτιού όπου δεν υπάρχει σήμα Wi-Fi θα καταστήσει το σπίτι σας περισσότερο προσβάσιμο, τόσο για εργασία όσο και για παιχνίδι. Η νέα σειρά των Wi-Fi 6 routers και των mesh extenders μπορούν πραγματικά να βελτιώσουν τα δίκτυα που έχουν πολλές συσκευές και να κάνουν σημαντική διαφορά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της διακοπής της σύνδεσης και των κενών σημείων χωρίς Wi-Fi.

Παραμείνετε ασφαλείς: μην αμελήσετε την ασφάλεια στο digital περιβάλλον

Υπάρχουν αμέτρητες συσκευές με πρόσβαση στο internet σε ένα σπίτι. Συνήθως, η ευκολία, η αποτελεσματικότητα και η ταχύτητα θα καθορίσουν πως και πότε χρησιμοποιούνται. Σκεφτείτε για παράδειγμα πώς οι πληροφορίες σας συγχρονίζονται στις δικές σας συσκευές ή πόσο συχνότερα χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας, για να έχετε πρόσβαση και να πληρώσετε αγαθά και υπηρεσίες.

Ωστόσο, καθώς η ιδέα του χώρου εργασίας είναι πλέον τόσο ρευστή, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να μην αγνοούμε την ασφάλεια. Το ηλεκτρονικό «ψάρεμα» μέσω emails, που φαινομενικά προέρχονται από ανθρώπους και οργανισμούς που γνωρίζετε, είναι μια από τις πιο γνωστές παγίδες στο εργασιακό περιβάλλον και έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Πριν απαντήσετε σε οποιοδήποτε email, θυμηθείτε να επαληθεύσετε τον αποστολέα βάσει της ηλεκτρονικής του διεύθυνσης, να είστε προσεκτικοί αν σας ζητηθούν προσωπικά στοιχεία και να ελέγχετε πάντα αν ο σύνδεσμος είναι ασφαλής (https:// και όχι http://) πριν τον πατήσετε. Οι γνώσεις του διαδικτύου θα μειώσουν τον κίνδυνο να είστε ο αδύναμος κρίκος στην εταιρία ή το σπίτι σας.

Επιπλέον, μπορείτε να παρέχετε στον εαυτό σας, τον εργοδότη και την οικογένειά σας επιπλέον ασφάλεια χρησιμοποιώντας ένα VPN. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές που υποστηρίζει η γκάμα συσκευών της D-Link, είτε δωρεάν είτε με μικρό κόστος εγγραφής.

Αυτά τα χρήσιμα «επίπεδα» ασφαλείας, μπορούν να διασφαλίσουν την ιδιωτικότητά σας και να αποκλείσουν την παρακολούθηση, ενώ παράλληλα μπορούν να κάνουν ασφαλέστερη την διαδικτυακή σας δραστηριότητα από όπου κι αν εργάζεστε.

Έπειτα από περίπου τρία χρόνια απομακρυσμένης εργασίας, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι το υβριδικό μοντέλο εργασίας έχει γίνει η νέα κανονικότητα. Ενώ δε χρειάζεται να αναλύσουμε τα πλεονεκτήματά του, έχει έρθει η στιγμή να επενδύσουμε στο μέλλον του δουλεύοντας δημιουργικά, πιο έξυπνα και ασφαλέστερα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More