Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΔιεθνήΕπιχειρήσειςΣημαντική στήριξη από ΕΤΕ και GG σε νεοφυείς επιχειρήσεις

Σημαντική στήριξη από ΕΤΕ και GG σε νεοφυείς επιχειρήσεις

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ), με εγγύηση από τον προϋπολογισμό της ΕΕ μέσω του νέου προγράμματος InvestEU, συνεισέφερε 25 εκατ. ευρώ στα 100 εκατ. ευρώ που άντλησε το νέο επενδυτικό ταμείο Green Generation EU, το οποίο έχει ιδρυθεί από γυναίκες.

Η KfW Capital παρείχε 10 εκατ. ευρώ. Το Green Generation Fund επενδύει αποκλειστικά σε βιώσιμες νεοφυείς επιχειρήσεις που καταγράφουν σημαντική πρόοδο στη μείωση των εκπομπών CO2, την κυκλική οικονομία, την προστασία του κλίματος και των πόρων, την προαγωγή της υγείας και τη βιοποικιλότητα.

Στόχος είναι η ενίσχυση των νέων βιομηχανιών τεχνολογίας τροφίμων και πράσινης τεχνολογίας και η συμβολή στη μείωση του CO2 στους τομείς της γεωργίας και των τροφίμων. Για παράδειγμα, παρέχεται χρηματοδότηση για την εξαγωγή φυτικών πρωτεϊνών και για καινοτομίες στη ζύμωση, καθώς και την καλλιέργεια κυττάρων.

Επιπλέον, εξετάζονται λύσεις για μείωση της χρήσης συντηρητικών στη βιομηχανία τροφίμων, καθώς και για πιο βιώσιμες συσκευασίες και αλυσίδες εφοδιασμού, λύσεις για την παγίδευση άνθρακα και λογισμικά πράσινων τεχνολογιών. Η επένδυση του ΕΤΕ είναι μία από τις πρώτες στη Γερμανία στο πλαίσιο του νέου προγράμματος InvestEU.

Το πρόγραμμα InvestEU παρέχει στην ΕΕ καίριας σημασίας μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση, μοχλεύοντας σημαντικούς ιδιωτικούς και δημόσιους πόρους για τη στήριξη της βιώσιμης ανάκαμψης. Συμβάλλει επίσης στην κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων για πολιτικές προτεραιότητες της ΕΕ, όπως η Ευρωπαϊκή “Πράσινη” Συμφωνία και η ψηφιακή μετάβαση.

Το ταμείο InvestEU υλοποιείται μέσω χρηματοδοτικών εταίρων που θα επενδύουν σε έργα με εγγύηση του προϋπολογισμού της ΕΕ, ύψους 26,2 δισ. ευρώ. Η εγγύηση του προϋπολογισμού θα στηρίξει στο σύνολό της τα επενδυτικά έργα των εταίρων υλοποίησης, θα αυξήσει την ικανότητα ανάληψης κινδύνων και έτσι θα κινητοποιήσει τουλάχιστον 372 δισ. ευρώ σε πρόσθετες επενδύσεις.

Ο επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, δήλωσε: «Η διασφάλιση της “πράσινης” μετάβασης θα απαιτήσει διαρκείς επενδύσεις. Εδώ η συμβολή του InvestEU μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας. Χαίρομαι ιδιαίτερα που το νέο πρόγραμμα InvestEU στηρίζει αυτή την επένδυση του ΕΤΕ για τη στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων που ειδικεύονται σε “πράσινες” τεχνολογίες.

Η εν λόγω συμφωνία χρηματοδότησης θα τους εξασφαλίσει πρόσβαση στη χρηματοδότηση που χρειάζονται για να επενδύσουν στην καινοτομία, να επεκταθούν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Ελπίζω πολλοί ακόμη φορείς καινοτομίας να ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτό».

Το σχετικό δελτίο Τύπου είναι διαθέσιμο εδώ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας