Allianz Trade: Επιβράδυνση 1,4% της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2023

Χαμηλή παγκόσμια ανάπτυξη το 2023 και ανάκαμψη +3,1% το 2024, με σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των χωρών, αναμένει η Allianz Trade.

Η Allianz Trade, ο παγκόσμιος ηγέτης στην ασφάλιση εμπορικών πιστώσεων, αναμένει η παγκόσμια ανάπτυξη να επιβραδυνθεί στο +1,4% το 2023 και να ανακάμψει στο +3,1% το 2024, με σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των χωρών. Οι προηγμένες οικονομίες θα καταγράψουν ρηχή ύφεση -0,1% το 2023 (μετά από ανάπτυξη +2,5% το 2022), ακολουθούμενη από ανάπτυξη κάτω από το δυναμικό τους στο +1,5% το 2024. Η Ευρώπη θα αντιμετωπίζει τη συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση, ενώ η ανάκαμψη των ΗΠΑ περιορίζεται από ένα επιφυλακτικό μείγμα πολιτικής. Μεταξύ των αναδυόμενων αγορών, η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει σταθερή το 2023 στο +3,3% – κυρίως υποστηριζόμενη από το προσεκτικό άνοιγμα της Κίνας, ενώ οι περισσότερες άλλες αναδυόμενες χώρες είναι πιθανό να επιβραδυνθούν λόγω εξωτερικών και εσωτερικών προκλήσεων.

Ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός βραχυπρόθεσμα σε παγκόσμιο επίπεδο, με μέσο όρο 6,4% το 2023 πριν υποχωρήσει στο 3,9% το 2024. Τα επόμενα τρίμηνα ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να παραμένει ισχυρός (παρά τις ισχυρές αποπληθωριστικές επιδράσεις βάσης το 2023), με τον πυρήνα του να παραμένει σε υψηλά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Για παράδειγμα, στην Ευρωζώνη, οι τιμές της ενέργειας εξηγούν περίπου το ένα τρίτο του συνολικού πληθωρισμού σε σύγκριση με σχεδόν το 50% το 2022. Στις προηγμένες οικονομίες, αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 4,7% το 2023 (από 7,4% το 2022). Οι συνεχιζόμενες μισθολογικές πιέσεις σε συνδυασμό με τις επίμονα υψηλές τιμές της ενέργειας και των τροφίμων θα διατηρήσουν τον πληθωρισμό στο 2,4% μέχρι τα τέλη του 2024, ειδικά στην Ευρώπη. Ο πληθωρισμός στις αναδυόμενες αγορές θα μειωθεί μόνο στο 8,5% (από 10,4% το 2022) και θα παραμείνει υψηλός στο 5,9% το 2024.

Επιχειρήσεις: Η τριάδα των κινδύνων (χρηματοδότηση, μισθοί και ύφεση) θα χτυπήσει το 2023

Ο συνδυασμός βραδύτερης ανάπτυξης, υψηλότερου πληθωρισμού και υψηλότερων επιτοκίων έχει αυξήσει τους εταιρικούς κινδύνους, κυρίως στους τομείς των κατασκευών, των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών, των μηχανημάτων και εξοπλισμού, του λιανικού εμπορίου, του οικιακού εξοπλισμού, των ηλεκτρονικών, της αυτοκινητοβιομηχανίας και της κλωστοϋφαντουργίας. Η ενεργειακή κρίση σημαίνει τεράστιο σοκ κερδοφορίας για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, το οποίο οι κυβερνήσεις μπορούν να αντισταθμίσουν μόνο εν μέρει. Τα δημοσιονομικά πακέτα που έχουν τεθεί στο τραπέζι των επιχειρήσεων μπορούν να βοηθήσουν στο να αποφευχθεί ένα ισχυρό κύμα αφερεγγυότητας λόγω απωλειών κερδοφορίας στους περισσότερους επηρεαζόμενους κλάδους (μέταλλα, χαρτί, μηχανήματα και εξοπλισμός, ξύλο, ορυχεία) αλλά δεν θα αντισταθμίσουν πλήρως τον πρόσθετο λογαριασμό ενέργειας. Με την αυξανόμενη αβεβαιότητα, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη μειώνεται.

Στην Ελλάδα, η σταθερή ανάκαμψη μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2022 θα προσφέρει κάποιο μαξιλάρι για τα επόμενα δύσκολα τρίμηνα. Η επιχειρηματική δραστηριότητα ανέκαμψε σταθερά μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2022, με την Ελλάδα να βιώνει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα ανάκαμψης που καταγράφηκαν στην Ευρωζώνη μετά την πανδημία,. Ωστόσο, καθώς οι προοπτικές επιδεινώθηκαν, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε το 3ο τρίμηνο (-0,5% q/q). Η αυξημένη αβεβαιότητα και ο αυξανόμενος πληθωρισμός έχουν επηρεάσει την καταναλωτική συμπεριφορά των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Αναμένουμε ότι η ύφεση θα επιμείνει τα επόμενα τρίμηνα, με το πραγματικό ΑΕΠ να συρρικνώνεται ελαφρά το 2023   (-0,4%) και η ανάκαμψη θα συνεχιστεί από το 3ο τρίμηνο του 2023 και κατά τη διάρκεια όλου του 2024. Ειδικότερα, βλέπουμε την ιδιωτική κατανάλωση να υποφέρει τους επόμενους μήνες και το καθαρό εμπόριο να παρουσιάζει οπισθοδρόμηση καθώς η ζήτηση εξακολουθεί να είναι ασθενής.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More