Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚύριο θέμα 3Τι θα αποφασίσει ο Κ. Μητσοτάκης: Εκλογές μετά τα Χριστούγεννα ή εξάντληση...

Τι θα αποφασίσει ο Κ. Μητσοτάκης: Εκλογές μετά τα Χριστούγεννα ή εξάντληση της τετραετίας;

Η «πόλωση» του πολιτικού κλίματος που επιχειρείται από την αξιωματική αντιπολίτευση, με αφορμή τα δημοσιεύματα για παρακολουθήσεις υπουργών, των συζύγων τους, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων, έχει «ανοίξει» έναν νέο κύκλο συζήτησης σχετικά με το εάν οι εκλογές πρέπει να γίνουν ή όχι, το συντομότερο δυνατόν. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζει προς την κατεύθυνση της επίσπευσης των εκλογών, με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ να κινείται στην ίδια κατεύθυνση, ζητώντας άμεσα εκλογές. 

Και τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν να στηθούν το συντομότερο οι κάλπες για τους ίδιους ακριβώς λόγους. Για να «καρπωθούν» όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη από την υπόθεση των υποκλοπών, αλλά και από την δυσαρέσκεια που επικρατεί στους πολίτες από την παρατεταμένη ακρίβεια στην αγορά. 

Η συζήτηση περί πρόωρων εκλογών έχει ενταθεί και στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Πολλά στελέχη της κυβέρνησης εισηγούνται στον πρωθυπουργό να δώσει εντολή για να προετοιμαστεί ο κομματικός μηχανισμός προκειμένου οι εθνικές εκλογές να διεξαχθούν αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, προς το τέλος του Ιανουαρίου. 

Από την αντίπερα όχθη, υπάρχουν ισχυρές «φωνές» στο Μέγαρο Μαξίμου, που επισημαίνουν ότι «θα ήταν λάθος η κυβέρνηση λόγω της πίεσης που ασκείται από την αντιπολίτευση να προσφύγει πρόωρα στις κάλπες». 

Και οι δύο πλευρές έχουν ισχυρά επιχειρήματα και ο πρωθυπουργός προσπαθεί να «ζυγίσει» τα πλεονεκτήματα και τις ζημίες. 

Πιο συγκεκριμένα, εκείνοι που εκφράζουν την άποψη να στηθούν κάλπες αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων σημειώνουν ότι με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθεί μια πολύμηνη «τοξική» προεκλογική περίοδος, που θα περιλαμβάνει συνεχείς επιθέσεις της αντιπολίτευσης και ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ, προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. 

Επίσης, επισημαίνουν ότι θα αποφευχθούν οι αλλαγές σε εκλογικές περιφέρειες, καθώς μετά την 1η Μαρτίου, οι εκλογές θα γίνουν με γνώμονα την απογραφή του πληθυσμού του 2021. Δηλαδή, θα υπάρξουν αυξομειώσεις στον αριθμό των βουλευτών που θα εκλέγονται σε κάποιες περιφέρειες. 

Από την άλλη πλευρά, οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, που εισηγούνται εξάντληση της τετραετίας και εκλογές την άνοιξη του 2023, υπογραμμίζουν ότι μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα έδειχνε «μια κυβέρνηση σε πανικό» και θα έδινε ένα πολύ καλό επιχείρημα στον ΣΥΡΙΖΑ να «διατυμπανίζει» ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «κατέρρευσε υπό το βάρος των συνεχών σκανδάλων». 

Επίσης, αυτό που λένε τα κυβερνητικά στελέχη που θέλουν εκλογές στο τέλος της τετραετίας, είναι ότι σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, η κυβέρνηση θα φανεί «ανακόλουθη» προς τους πολίτες, καθώς ο πρωθυπουργός μέχρι πρότινος σημείωνε με έμφαση ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. 

Ακόμη, υπογραμμίζουν, ότι η κυβέρνηση θα φανεί πως «φυγομαχεί» εν όψει του πολύ δύσκολου χειμώνα που έρχεται, αφήνοντας τους πολίτες στην μοίρα τους. 

Όπως λένε τα ίδια «γαλάζια» στελέχη, η κυβέρνηση έχει καταρτήσει ένα ισχυρό οικονομικό πλάνο για να ενισχύσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και δεν πρέπει να εγκαταλείψει την προσπάθεια. 

Αναφορικά τώρα με τις προθέσεις του πρωθυπουργού, όλα θα ξεκαθαρίσουν στο τέλος Νοεμβρίου αρχές Δεκεμβρίου. 

Πάντως, όπως τόνισε με έμφαση κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης μιλώντας στο GOV NEWS, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα καμία απόφαση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. 

«Ακούει τα όσα του λένε οι στενοί του συνεργάτες, αλλά δεν έχει εκφράσει την πρόθεσή του να πάμε σε εκλογές στις αρχές του 2023», υπογράμμισε χαρακτηριστικά στο GOV NEWS. 

Μάλιστα, όπως σημειώνουν με νόημα κυβερνητικά στελέχη που συμμετέχουν σχεδόν καθημερινά στον λεγόμενο «πρωινό καφέ» στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός και στην συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 τόνισε με έμφαση «ότι δεν εκβιάζεται και δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις αρχικές του θέσεις και τον σχεδιασμό του, για εκλογές στο τέλος της τετραετίας». 

Επομένως, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου οι εκλογές θα γίνουν προς το τέλος της άνοιξης του 2023 και όχι νωρίτερα, όπως επιδιώκουν κάποιοι…

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.