Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαQatar Gate: Τέσσερις συλλήψεις συμπεριλαμβανομένης της Εύας Καϊλή ανακοίνωσαν οι εισαγγελείς του...

Qatar Gate: Τέσσερις συλλήψεις συμπεριλαμβανομένης της Εύας Καϊλή ανακοίνωσαν οι εισαγγελείς του Βελγίου

Η ανακοίνωση αρχικά δεν διευκρίνιζε ποια άτομα συνελήφθησαν και ποια αφέθηκαν ελεύθερα, ωστόσο στη συνέχεια έγινε γνωστό από την εφημερίδα Le Soir ότι η Εύα Καϊλή είναι ανάμεσα στους τέσσερις συλληφθέντες.
Οι συλλήψεις έγιναν για «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά». Χωρίς να δίνει συγκεκριμένα ονόματα, η ανακοίνωση από τις βελγικές αρχές αναφέρει ότι δύο άτομα αφέθηκαν ελεύθερα, στο πλαίσιο των ερευνών για υπόθεση διαφθοράς, ενώ την Παρασκευή βρέθηκαν υπό κράτηση έξι άτομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη βελγική L’Echo, η κ. Καϊλή συνελήφθη επ’ αυτοφώρω, καθώς αυτός είναι ο μόνος δυνατός τρόπος να καταρριφθεί η βουλευτική ασυλία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο σπίτι της βρέθηκαν «τσάντες με χαρτονομίσματα».

Μαζί με την Εύα Καϊλή συνελήφθη και ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, βοηθός άλλου ευρωβουλευτή, ο οποίος επίσης αναμένεται να οδηγηθεί στον φυσικό δικαστή. Ανάλογη τύχη έχει και ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντζέρι, όπως και ο Φ. που είναι λομπίστας στις Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα, ελεύθερος αφέθηκε ο πατέρας της Εύας Καϊλή, που τον προσήγαγαν για ανάκριση επειδή βρέθηκε με βαλίτσα με χρήματα. Ελεύθερος υπό όρους αφέθηκε και ο Λούκα Βισεντίνι, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.

Σε κάθε περίπτωση η Εύα Καϊλή διατηρεί την έδρα της στην Ευρωβουλή μέχρι να τελεσιδικήσει η δικαστική υπόθεσή και εφόσον τότε ζητηθεί η έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμά της, από τις ελληνικές Αρχές. Μια μακρά διαδικασία που ακόμη και αν ξεκινούσε σήμερα δεν θα είχε ολοκληρωθεί μέχρι τις Ευρωεκλογές του 2024, οπότε και λήγει η θητεία των μελών της τρέχουσας σύνθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

H ανακοίνωση της Eισαγγελίας

Συνολικά έξι άτομα στερήθηκαν την ελευθερία τους την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας απο την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και την Ομοσπονδιακή αστυνομία για φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Υπάρχουν υποψίες ότι τρίτα μέρη σε πολιτικές ή και στρατηγικές θέσεις εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πληρώθηκαν με μεγάλα χρηματικά ποσά ή τους προσφέρθηκαν σημαντικά δώρα για να επηρεάσουν τις αποφάσεις της Βουλής.

Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν από τον ανακριτή των Βρυξελλών που ηγείται της έρευνας. Κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά. Δύο αφέθηκαν ελεύθερα από τον ανακριτή.

Έρευνα έγινε και στο σπίτι δεύτερου βουλευτή γύρω στις 20:00 το βράδυ την προηγούμενη νύχτα.

Οι βελγικές αρχές αναφέρουν ότι προς το παρόν δεν θα δοθούν περαιτέρω πληροφορίες, ενώ θα υπάρξουν συνεχείς ανακοινώσεις.

Για το συμφέρον της έρευνας, προς το παρόν δεν θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες. Ο Τύπος θα ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις μέσω δελτίων τύπου.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας