Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΜ. Βορίδης: Δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές με σκάνερ

Μ. Βορίδης: Δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές με σκάνερ

«Δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές με σκάνερ» ξεκαθάρισε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, απαντώντας στη Βουλή, σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριάδη, διαψεύδοντας κατηγορηματικά σενάρια περί αλλαγής του εκλογικού συστήματος.

«Ποτέ δεν είπα αλλάζουμε ή θα αλλάξουμε το εκλογικό σύστημα. Αντίθετα, είπα κατ΄ επανάληψη ότι ισχύουν όσα έχει πει μέχρι σήμερα ο πρωθυπουργός πολλές φορές και σε απόλυτο δε συντονισμό με την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο M. Βορίδης και πρόσθεσε ότι «ο ρόλος του υπουργού Εσωτερικών δεν είναι να καλείται στη Βουλή για να σχολιάζει θέματα που συζητιούνται στα social media».

Από την πλευρά του, ο Κ. Ζαχαριάδης υπογράμμισε ότι φέρνει το θέμα στη Bουλή προκειμένου να υπάρξει ρητή θεσμική δέσμευση του αρμόδιου υπουργού ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στον τρόπο που θα ψηφίσουν οι πολίτες στις επερχόμενες εκλογές.

«Παρακολουθώ στο Tύπο και στα μέσα ενημέρωσης, διάφορα ρεπορτάζ που με ανησυχούν ιδιαιτέρως. ‘Ακουσα σε μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο να γίνεται, από έγκυρους σχολιαστές, αναφορά περί εμπλοκής του ρωσικού παράγοντα στη χώρα μας, στις επερχόμενες εκλογές. Η ανάμειξη οποιασδήποτε εξωτερικής δύναμης, ιδίως στη φάση που διανύουμε μετά την άθλια και βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι μείζον θέμα για τη δημοκρατία στη χώρα, για την Ευρώπη, για τον πολιτικό κόσμο. Ακούσαμε ότι θα αλλάξει ο τρόπος που ψηφίζουν οι πολίτες και να ψηφίζουν με σκάνερ. Τι πραγματικά μεθοδεύετε να κάνετε; Μπορείτε να εγγυηθείτε την ομαλή, θεσμική πορεία της χώρας σε εκλογές; Ή υλοποιείτε από τη θέση του υπουργού την παλαιότερη σας δέσμευση ως τομεάρχης Εσωτερικών ότι θα κάνετε όλες τις θεσμικές αλλαγές στο κράτος και τους θεσμούς για να μην ξανάρθει ποτέ η Αριστερά στην εξουσία;» ανέφερε ο Κ. Ζαχαριάδης.

Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών, κατηγορώντας τον Κ. Ζαχαριάδη και τον ΣΥΡΙΖΑ για έλλειψη θεσμικής σοβαρότητας.

«Η θεσμική σας σοβαρότητα σάς κάνει να φέρνετε τον υπουργό Εσωτερικών στη Βουλή για να απαντήσει σε σχόλια δημοσιογράφου; Οι δημοσιογράφοι σχολιάζουν τους πολιτικούς, οι πολιτικοί δεν σχολιάζουν τους δημοσιογράφους», τόνισε ο Μ. Βορίδης και πρόσθεσε:

«Δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές με σκάνερ και εγώ τουλάχιστον δεν έχω πει τίποτα για τη Ρωσία ή οτιδήποτε άλλο για πιθανή εμπλοκή οποιασδήποτε χώρας στις εκλογές. Και αν θέλετε, την επόμενη φορά όταν διαβάσετε κάτι, δεν είναι υποχρεωτικό να ερχόμαστε εδώ να το συζητάμε. Ούτε αν ακούσετε κάτι στη τηλεόραση δεν είναι υποχρεωτικό να έρθουμε να κάνουμε μια συζήτηση στη Βουλή. Έκκληση δική μου είναι, αν με ακούσετε εμένα να λέω κάτι, τότε μάλιστα, έχει ένα νόημα να έρθετε να συζητήσουμε για τα ζητήματα αυτά».

«Έχει ανοίξει μια συζήτηση στην ελληνική κοινωνία και είναι δικαίωμα σας να απαξιώνετε δημοσιογράφους, δεν είναι όμως δικαίωμα σας να αλλάζετε τους κανόνες. Δεν είναι απλό θέμα να γράφεται ή να λέγεται στον αέρα της τηλεόρασης ότι θέλουν να ανακατευτούν οι Ρώσοι ή οποιοδήποτε άλλος στις εκλογές της Ελλάδος. Αυτό που ήθελα ήταν μια σας δέσμευση στη Βουλή και απέναντι στον ελληνικό λαό, ότι δεν θα γίνουν παιχνίδια με τις εκλογές, ότι δεν θα αλλάξει ο κανόνας και ότι θα διασφαλίσουμε πως θα έχουμε ένα ομαλό δημοκρατικό πολιτικό βίο και μία ομαλή δημοκρατική αλλαγή. Διότι από εσάς το περιμέναμε και από αλλού μας ήρθε. Μην μου μιλάτε για θεσμικό ένδυμα όταν βάζετε κοριούς στους πολιτικούς σας αντιπάλους. Ένδυμα θεσμικής σοβαρότητας φοράτε εσείς. Εσείς το παίζατε θεσμικοί, κεντρώοι και την ίδια ώρα παρακολουθούσατε τι λέγανε πολιτικοί και δημοσιογράφοι», αντέτεινε ο Κ. Ζαχαριάδης.

«Μας φέρατε να συζητήσουμε εδώ για τη Ρωσία και για το αν θα αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο γιατί κάτι ακούσατε στη τηλεόραση, κάτι να λέει κάποιος; Το να εκφράζει ένας δημοσιογράφος μια ανησυχία, που εκφράζεται και σε άλλες χώρες, για το τι πρόκειται να κάνει ο ρωσικός παράγων στο εσωτερικό της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής και να εκφράζονται τέτοιου τύπου διάλογοι μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών ή των Μέσων Ενημέρωσης, αυτό είναι τελείως διαφορετικό από το τι κάνει το κράτος», ανταπάντησε ο Μ. Βορίδης και συμπλήρωσε:

«Εσείς έχετε μπερδέψει τα social media με την κοινοβουλευτική συζήτηση. Δεν μου είπατε ελάτε να κάνουμε τουίτ. Στη Βουλή είστε. Και σας ρωτώ; Έχετε ακούσει κάτι από τον υπουργό Εσωτερικών; Η κοινωνία των πολιτών διεξάγει διαλόγους σε άλλους χώρους. Εδώ είναι Βουλή. Εγώ είπα ότι έχουμε μεταβολή του πολιτικού σκηνικού. Να προσέχετε τι λέω γιατί εγώ πάντα προσέχω τι λέω. Μίλησα για μεταβολή του πολιτικού σκηνικού. Ποτέ δεν είπα αλλάζουμε ή θα αλλάξουμε το εκλογικό σύστημα. Αντίθετα είπα κατ΄ επανάληψη ότι ισχύουν όσα έχει πει μέχρι σήμερα ο πρωθυπουργός πολλές φορές, και είναι σε απόλυτο δε συντονισμό με την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου».

Στη συνέχεια, ο Μ. Βορίδης, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ανησυχεί ενόψει των εκλογών, γιατί δεν υλοποιούνται οι σχεδιασμοί που έχει επενδύσει στην υπόθεση των υποκλοπών.

«Έχετε μια αγωνία και μια νευρικότητα ενόψει των εκλογών. Αντιλαμβάνομαι ότι οι κεντρικοί σχεδιασμοί του ΣΥΡΙΖΑ προφανώς δεν υλοποιούνται καθώς βγαίνουν και όλες οι μετρήσεις που δεν δείχνουν καμία μεταβολή εκλογική. Έχετε επενδύσει πολλά πράγματα πάνω στην υπόθεση των υποκλοπών -για αυτήν έχουμε μιλήσει πάρα πολλές φορές και έχουν γίνει και ειπωθεί νομίζω όλα επί αυτής της υπόθεσης- και παρά ταύτα επιμένετε σε αυτή τη γραμμή. Ο ρόλος ο δικός μου όμως δεν είναι να σχολιάζω τι λένε τα social media», ανέφερε ο Μ. Βορίδης και κατέληξε:

«Εμένα δεν είναι ο ρόλος μου να σας κάνω υποδείξεις για το πώς θα ασκείται αντιπολιτευτικό σας έργο. Αυτό είναι δικαίωμα σας. Μια έκκληση κάνω εγώ απλώς, μην το καταλήξουμε κάθε φορά που θα διαβάζετε κάτι και θα σας κινεί το ενδιαφέρον να με φωνάζετε να κάνουμε σχολιασμό επί του αναγνώσματος σας».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας