Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕλληνοτουρκικά«Στριμωγμένος» ο Ερντογάν: Ελληνοαμερικανικό λόμπι και Μενέντεζ «μπλοκάρουν» την πώληση F-16

«Στριμωγμένος» ο Ερντογάν: Ελληνοαμερικανικό λόμπι και Μενέντεζ «μπλοκάρουν» την πώληση F-16

Μπορεί ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να αφήνει «ανοικτό» το ενδεχόμενο προμήθειας καινούργιων F-16 στην Τουρκία, μπορεί στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ να αφαιρέθηκαν τα άρθρα που έθεταν περιοριστικούς όρους στην Άγκυρα, μπορεί οι Τούρκοι να πανηγυρίζουν, αλλά η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

Η όλη συζήτηση αναζωπυρώθηκε μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, να αφαιρεθούν πλήρως, τα άρθρα που τόνιζαν πως η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες έναντι της Ελλάδας ή άλλης χώρας, προκειμένου να μπει στο πρόγραμμα για την προμήθεια νέων υπερσύγχρονων F-16.

Άμεσα, το Λευκό Παλάτι έδωσε εντολή στα φιλοκυβερνητικά Μέσα Ενημέρωσης, που πλέον αποτελούν την πλειοψηφία των Μέσων  Ενημέρωσης στην Τουρκία – εξάλλου κάθε διαφορετική άποψη από εκείνη του καθεστώτος διώκεται και οι φυλακές έχουν γεμίσει με δημοσιογράφους – να βγουν και να «πανηγυρίσουν» μιλώντας για μεγάλη νίκη του Ταγίπ Ερντογάν.

Μην ξεχνάμε ότι πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία και ο Ερντογάν δεν χαίρει της εμπιστοσύνης της πλειονότητας των Τούρκων πολιτών, γεγονός που αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, όσο «πειραγμένες» και αν δημοσιεύονται.

Τα πράγματα όμως, δεν είναι και τόσο ευνοϊκά, για το καθεστώς της γειτονικής χώρας, όσο τα παρουσιάζουν τα στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης.

Και αυτό, διότι, τα σχετικά άρθρα μπορεί να αφαιρέθηκαν, αλλά το ελληνοκυπριακό λόμπι και οι ισχυροί Αμερικάνοι πολιτικοί που το στηρίζουν, εξακολουθούν να έχουν την πρώτη και τελευταία λέξη στις όποιες αμυντικές εξελίξεις αφορούν την Τουρκία.

Πρώτο και σημαντικότερο «ανάχωμα», στις αμυντικές βλέψεις του καθεστώτος Ερντογάν, αποτελεί ο φιλέλληνας Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος  συνεχίζει να διατηρεί το δικαίωμα του βέτο ως πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνώς Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ και συνεπώς συνεχίζει να θεωρείται ο πολιτικός που κρατά τα κλειδιά των F-16.

«Δεν έχω καμία πρόθεση να συμφωνήσω», τόνισε με έμφαση ο κ. Μενέντεζ, μιλώντας στην ΕΡΤ, σημειώνοντας πως είναι «εξοργιστικές και απαράδεκτες οι τουρκικές επιδρομές στη Συρία».

«Δεν έχω λάβει καμία ειδοποίηση, κάτι που αποτελεί προφανώς μέρος της διαδικασίας για τυχόν πωλήσεις όπλων. Η κυβέρνηση δεν μου έχει στείλει καμία ειδοποίηση. Οπότε υποθέτω ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ αυτού που λέγεται δημοσίως και αυτού που τελικά συμβαίνει. Αλλά αυτό για το οποίο είμαι σίγουρος είναι ότι είτε υπάρξει ειδοποίηση είτε δεν υπάρξει, δεν έχω καμία πρόθεση, υπό τις παρούσες συνθήκες να συμφωνήσω σε πωλήσεις F16 στην Τουρκία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πανίσχυρος πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Να σημειωθεί, ότι η Τουρκία απαιτεί 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 70 και κιτ εκσυγχρονισμού για 80 αεροσκάφη από τα αποθέματα των ΗΠΑ.

Παράλληλα, Ελληνοαμερικανοί βουλευτές, όπως ο Κρις Πάπας, συνεχίζουν τον αγώνα τους, ώστε η Άγκυρα να μην προμηθευτεί σύγχρονο εξοπλισμό από τις ΗΠΑ.

Στο πλευρό των κυρίων Μενέντεζ και Πάπας, συντάσσονται πολλοί Γερουσιαστές και βουλευτές των ΗΠΑ, οι οποίοι πλέον εκφράζουν δημόσια την δυσαρέσκειά τους για το γεγονός πως ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται πολύ κοντά στον Βλαντιμίρ Πούτιν, κλείνοντας μάλιστα και συμφωνίες, που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Πολλοί Αμερικανοί πολιτικοί επισημαίνουν ότι η Τουρκία υπονομεύει ολόκληρη την Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και πρέπει να «τιμωρηθεί» για αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αντιδράσουν δυναμικά, στην περίπτωση που ο Ερντογάν δώσει εντολή να δημιουργηθεί το οποιοδήποτε επεισόδιο στα Νοτιοδυτικά της Κρήτης και στην θαλάσσια περιοχή που πραγματοποιεί έρευνες ο Αμερικανικός κολοσσός ExxonMobil.

Σε κάθε περίπτωση, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα, ώστε να αντιμετωπίσουν την οποιαδήποτε τουρκική απειλή στο Αιγαίο και την  Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.