Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕλληνοτουρκικάΕλληνοτουρκικά: Με διπλωματική «αντεπίθεση» απαντά η Ελλάδα στις προκλήσεις Ερντογάν

Ελληνοτουρκικά: Με διπλωματική «αντεπίθεση» απαντά η Ελλάδα στις προκλήσεις Ερντογάν

Με πολύ προσεκτικές και απόλυτα στοχευμένες κινήσεις η ελληνική κυβέρνηση «αποδομεί» τις άνομες και προκλητικές διεκδικήσεις του καθεστώτος Ερντογάν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επίσημη καταγγελία της Αθήνας στον ΟΗΕ, του νέου τουρκολιβυκού μνημονίου που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και της προσωρινής κυβέρνησης της Τρίπολης στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου.

Στην επιστολή της χώρας μας, που επέδωσε η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Μαρία Θεοφίλη, προς τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, τονίζεται, μεταξύ άλλων, με έμφαση, ότι το νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο «παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και μια εσκεμμένη κλιμάκωση που υπονομεύει τη σταθερότητα στην περιοχή».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική διπλωματία με αυτή την κίνηση θέλει να προλάβει δυσμενείς εξελίξεις στα Νοτιοανατολικά της Κρήτης, υπογραμμίζοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι στην περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει το οτιδήποτε παράνομο στην συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή θα παραβιάσει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας με ότι συνεπάγεται αυτό.

Η επιστολή στον ΟΗΕ έρχεται μετά την νέα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, αναφορικά με τον καθορισμό των περιοχών Έρευνας και Διάσωσης, Νότια και Νοτιοανατολικά της Κρήτης, οι οποίες πλέον θα ελέγχονται αποκλειστικά από το FIR της Αθήνας και του Καΐρου.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν στον GOV NEWS, ότι η επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ αποκτά «προστιθέμενη αξία» καθώς την στηρίζουν τόσο η ισχυρή στρατιωτικά και γεωπολιτικά Αίγυπτος όσο και ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, που είναι επικεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε με τον στρατάρχη Χαφτάρ στις 17 Νοεμβρίου στην Βεγγάζη, την ίδια ημέρα δηλαδή που εστάλη η επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ, με την οποία καταδικάζει το νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Χαφτάρ μίλησε με ιδιαίτερα σκληρά λόγια κατά της παρουσίας των τουρκικών στρατευμάτων στη χώρα του και καταδίκασε απερίφραστα όλα τα παράνομα τουρκολιβυκά μνημόνια.

Μάλιστα, οι πολύ καλές σχέσεις που διατηρεί η Ελλάδα με την Αίγυπτο και τον στρατάρχη Χαφτάρ ενοχλούν ιδιαίτερα το Λευκό Παλάτι και τον  νέο Σουλτάνο γεγονός που δεν το κρύβει πλέον στις δημόσιες δηλώσεις του.

Μάλιστα, η Άγκυρα φαίνεται να αντιμετωπίζει ένα ακόμη πολύ σοβαρό ζήτημα που αφορά το πολυδιαφημισμένο γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν».

Όπως γράφεται και ακούγεται έντονα το γεωτρύπανο, που πρόσφατα εκσυγχρονίστηκε και δαπανήθηκαν γι’ αυτό τον λόγο πολλά εκατομμύρια ευρώ, αντιμετωπίζει μηχανολογικά προβλήματα που δεν του επιτρέπουν να εκτελέσει αποτελεσματικά το έργο του.

Γι’ αυτό τον λόγο και παραμένει εντός Τουρκικής ΑΟΖ, σχετικά κοντά στις τουρκικές ακτές και δεν βγαίνει στα ανοικτά. Εάν επιβεβαιωθεί η πληροφορία, τότε θα πρόκειται για μια ακόμη μεγάλη ήττα του καθεστώτος Ερντογάν.

Αναφορικά με τις κινήσεις της ελληνικής διπλωματίες, η διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας θα συνεχιστεί τόσο από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Τις επόμενες ημέρες η ελληνική διπλωματία θα στρέψει την προσοχή της στα Δυτικά Βαλκάνια, αρχής γενομένης από την Αλβανία.

Η Ελλάδας έχει να επιλύσει το πολύ σοβαρό θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αλβανία και το θέμα αυτό κυριάρχησε στην συνάντηση που είχαν χθες το πρωί ο κ. Δένδιας με τον Αλβανό ομόλογό του στην Αθήνα.

Να σημειωθεί, ότι ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Αλβανία την επόμενη Τρίτη, όπου θα συναντηθεί με την ηγεσία της χώρας, ενώ θα έχει επαφές με εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφθεί και περιοχές της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.