Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕλληνοτουρκικάΗΠΑ: «Φρένο» στα εξοπλιστικά σχέδια του Ερντογάν, οι ενέργειες της κυβέρνησης

ΗΠΑ: «Φρένο» στα εξοπλιστικά σχέδια του Ερντογάν, οι ενέργειες της κυβέρνησης

Άμεση ήταν η αντίδραση του ελληνοαμερικανικού λόμπι και κορυφαίων Αμερικανών αξιωματούχων στην πρόθεση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να «ανάψει» το πράσινο φως για την πώληση 40 F-16στην Τουρκία και αναβάθμιση ακόμη 79 F-16 που διαθέτει στο οπλοστάσιό της η Άγκυρα.

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος υπογράμμισε με έμφαση ότι «μέχρι ο Ερντογάν να σταματήσει τις απειλές, να βελτιώσει τις επιδόσεις του στα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό και να αρχίσει να ενεργεί όπως θα έπρεπε να κάνει ένας έμπιστος σύμμαχος, δεν θα εγκρίνω αυτή την πώληση», προσθέτοντας παράλληλα, πως υποστηρίζει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του νέου συμπροέδρου της ομάδας στο Κογκρέσο που ασχολείται με τα ελληνικά θέματα, Κρις Πάπας.

Ο βουλευτής των Δημοκρατικών τόνισε ότι «πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, εξέφρασα τις ανησυχίες μου στην κυβέρνηση Μπάιντεν για την πιθανή πώληση νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 και άλλων όπλων στην κυβέρνηση Ερντογάν. Από τότε, η συμπεριφορά και η ρητορική της Τουρκίας έχουν αυξήσει τις ανησυχίες για τυχόν πιθανές πωλήσεις στην Τουρκία. Όχι μόνο η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει τον Νόμο για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων (CAATSA), αλλά έχει απειλήσει και με περαιτέρω παραβιάσεις. Η Τουρκία ανέστειλε επίσης αδικαιολόγητα την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, πραγματοποίησε ρεκόρ μη εξουσιοδοτημένων εισβολών με στρατιωτικά αεροσκάφη πάνω από το ελληνικό έδαφος και τον εθνικό εναέριο χώρο και απειλεί συνεχώς την Ελλάδα με πόλεμο».

Παράλληλα και άλλοι Αμερικανοί βουλευτές διαμηνύουν προς τον Λευκό Oίκο ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν την οποιαδήποτε προσπάθεια πώλησης σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών και άλλου πολεμικού υλικού στην  Τουρκία, εφόσον το καθεστώς Ερντογάν συνεχίζει τις επαφές του με την Ρωσία του Πούτιν και εξακολουθεί να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο. 

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είχε υποβάλει τον Οκτώβριο του 2021, αίτημα στις ΗΠΑ ζητώντας να αγοράσει 40 νέα F-16 και να εκσυγχρονίσει περίπου 80 μαχητικά που ήδη διαθέτει στον στόλο της.

Οι τεχνικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών ολοκληρώθηκαν πρόσφατα και πλέον εκτιμάται ότι το επίσημο αίτημα για την έγκριση της αμυντικής σύμβασης θα σταλεί το επόμενο διάστημα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, πρόεδρος της οποίας είναι ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, που απειλεί ευθέως με βέτο.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα επισκεφτεί την Ουάσιγκτον στις 18 Ιανουαρίου για να πραγματοποιήσει διμερή συνάντηση με τον Άντονι Μπλίνκεν, όπου αναμένεται ότι θα συζητηθεί μεταξύ άλλων και το θέμα των F-16.

 

Η αντίδραση της Ελλάδας

 

Η ελληνική διπλωματία, ούτως η άλλως, βρίσκεται σε εγρήγορση αναφορικά με το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, οι αρμόδιοι της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκονται σε «ανοικτή γραμμή» με το ελληνοαμερικανικό λόμπι και με Αμερικανούς αξιωματούχους προκειμένου να προλάβουν δυσάρεστες εξελίξεις για την χώρα μας.

Όπως επισημαίνουν στο GOVNEWS διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα θα προσπαθήσει να διαχωρίσει την προμήθεια F-35 από την χώρα μας με την αγορά τωνF-16 από την  Τουρκία.

Σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθεί τόσο το υπουργείο Εξωτερικών,όσο και το υπουργείο Άμυνας, στις επαφές τους με στελέχη της Αμερικανικής κυβέρνησης.

Όπως επισημαίνουν αξιόπιστες πηγές στο GOVNEWS, η προεδρεία Μπάιντεν, προκειμένου να αποφευχθεί το αδιέξοδο, θα προτείνει στην πλευρά της Άγκυρας να μπουν κάποιοι αυστηροί όροι στα συμβόλαια για την πώληση και την αναβάθμιση των F-16.

Αυτό που ακούγεται έντονα, είναι ότι η Τουρκία θα υποχρεωθεί να υπογράψει ότι θα σταματήσει να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο, θα πάψει τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και δεν θα χρησιμοποιήσει σε καμία περίπτωση τα μαχητικά που θα παραλάβει εναντίον της χώρας μας.

Από ελληνικής πλευράς επισημαίνεται με έμφαση ότι, η χώρα μας, δεν πρόκειται να συναινέσει σε μια τέτοια προοπτική, διότι είναι γνωστό ότι το καθεστώς Ερντογάν ρίχνει στην «πυρά» σχετικές συμφωνίες και εν μια νυχτί διαγράφει διεθνείς συνθήκες και υποσχέσεις και συνεχίζει με μεγαλύτερη ένταση την αναθεωρητική του πολιτική.

Επομένως, η ελληνική διπλωματία, μαζί με το ισχυρό ελληνοαμερικανικό λόμπι, τους φιλέλληνες Αμερικανούς αξιωματούχους, αλλά και ισχυρά λόμπι άλλων χωρών, που δεν βλέπουν με καλό μάτι την περαιτέρω στρατιωτική ενίσχυση της Τουρκίας με ισχυρά όπλα, θα προσπαθήσουν να εμποδίσουν την πώληση μαχητικών από την Ουάσιγκτον στην Άγκυρα.

Να σημειωθεί, ότι κυβερνητικές πηγές, με αφορμή την επίθεση που εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση μετά την δημοσιοποίηση των προθέσεων της προεδρίας Μπάιντεν, υπογράμμισαν ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει με αμείωτη ένταση να προασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας μας, χωρίς εκπτώσεις και ενδοιασμούς».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.