Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΦεστιβάλ Γαστρονομίας Σίφνου: Υπέροχες γεύσεις, μαγευτικές εικόνες, άριστη φιλοξενία

Φεστιβάλ Γαστρονομίας Σίφνου: Υπέροχες γεύσεις, μαγευτικές εικόνες, άριστη φιλοξενία

Μια σπάνια εμπειρία έζησαν όσοι βρέθηκαν το τριήμερο 22-23-24 Σεπτεμβρίου στο μαγευτικό νησί της Σίφνου, όπου πραγματοποιήθηκε το 14ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές».

Οι γεύσεις έκαναν ένα μαγευτικό «πάντρεμα» με την παράδοση, σε συνδυασμό με την άγρια ομορφιά και την αυθεντικότητα του τοπίου, «αποκαλύπτοντας» την Σίφνο και κατά προέκταση τις Κυκλάδες, σε όλο τους το μεγαλείο.

Οι χιλιάδες επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν γαστρονομικές παραδοσιακές συνταγές από όλα τα Κυκλαδίτικα νησιά και να διασκεδάσουν με παραδοσιακή μουσική.

Άκρως συγκινητικό και παράλληλα ενθαρρυντικό για την συνέχιση της παράδοσης στη Σίφνο και γενικά στις Κυκλάδες, αποτελεί το γεγονός πως σε όλα τα δρώμενα συμμετείχαν στην πλειονότητά τους παιδιά και έφηβοι, δίνοντας ιδιαίτερο χρώμα και αισιοδοξία για το μέλλον στην όλη προσπάθεια.

Το τριήμερο φεστιβάλ εκτός από γαστρονομικές απολαύσεις και πολιτιστικά δρώμενα αναδείχθηκε στο έπακρον και το αίσθημα φιλοξενίας των μόνιμων κατοίκων της Σίφνου, οι οποίοι υποδέχθηκαν τους εκατοντάδες επισκέπτες με αγάπη και ζεστασιά.

Η δήμαρχος Σίφνου, Μαρία Ναδάλη και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου, Κωνσταντίνος Λουκατάρης, αφιέρωσαν πολλά 24ωρα στην οργάνωση του φεστιβάλ και κατά γενική ομολογία το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους «οδήγησε» σε άριστο αποτέλεσμα, γεγονός που ικανοποίησε τους εκατοντάδες επισκέπτες, ντόπιους και ξένους, που βρέθηκαν στις εκδηλώσεις.

Από τα κυκλαδονήσια συμμετείχαν αντιπροσωπείες από την Άνδρο, την Αντίπαρο, την Ανάφη, την Ίο, την Κέα, την Κύθνο, τη Μήλο, τη Νάξο, την Πάρο, τη Σαντορίνη, τη Σέριφο, τη Σύρο, τη Σχοινούσα και τη Φολέγανδρο.

Από την υπόλοιπη Ελλάδα συμμετείχαν η Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Αχαρνών (ΙΛΕΑ), το Λύκειο Ελληνίδων Π.Τ. Αχαρνών και ο Όμιλος Λαογραφικής Παράδοσης «Αλκάθους και Καρία» Μεγάρων, ενώ αντιπροσωπείες από το εξωτερικό, όπως της Γαλλίας, του Βελγίου, της Κίνας, του Μαρόκου και του Περού, έδωσαν ένα διεθνή χαρακτήρα στο φετινό, 14ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές».

Η πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων ξεκίνησε με την παρουσίαση και παρασκευή τοπικών συνταγών από ελληνικές και ξένες αντιπροσωπείες.

Ιδιαίτερο χρώμα στις εκδηλώσεις έδωσαν και οι ξένες αποστολές που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ. Ομάδες από την Κίνα, το Μαρόκο, το Περού, την Γαλλία και Βέλγιο μαγείρεψαν παραδοσιακές συνταγές των χωρών τους εντυπωσιάζοντας με τις γεύσεις τους.

Κατά γενική ομολογία, όμως, κυριάρχησαν τα «παιδομαγειρέματα», όπου μικρά παιδιά έβαλαν ποδιά και μαγειρικούς σκούφους και έφτιαξαν μια εύγεστη πίτσα.

Το απόγευμα της πρώτη ημέρας ο παραδοσιακός «Σιφναίικος Γάμος» έκλεψε την παράσταση.

Ξεκίνησε από το εστιατόριο «Αγγελές» στο Στενό του Αρτεμώνα και ολοκληρώθηκε μετά από τρείς περίπου ώρες, στον χώρο που είχε στηθεί η κεντρική εξέδρα των εκδηλώσεων.

Το δρώμενο περιελάβανε όλο το παραδοσιακό τελετουργικό, ξεκινώντας από το τραπέζι που κάνουν οι κουμπάροι στον γαμπρό, στη συνέχεια όλοι μαζί, με το μπαούλο με τα προικιά του γαμπρού φορτωμένα σε ένα μουλάρι, διανύουν όλο το χωριό και καταλήγουν στο σπίτι όπου περιμένει η νύφη.

Σε όλη την διαδρομή έφηβοι με παραδοσιακά όργανα έπαιζαν και τραγουδούσαν παραδοσιακά τραγούδια του νησιού.

Στο δρώμενα στους βασικούς ρόλους συμμετείχαν έφηβοι, αγόρια και κορίτσια του νησιού, και ακολουθούσαν εκατοντάδες ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες.

Αμέσως μετά, ομάδες από το Μαρόκο και την Κολομβία χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς των χωρών τους και το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας «έκλεισε» με παραδοσιακή μουσική και χορούς από την Σίφνο και τα Κυκλαδίτικα νησιά.

Η δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων άρχισε με την παρουσίαση και παρασκευή τοπικών συνταγών από τις ελληνικές και ξένες αντιπροσωπείες που συμμετείχαν στο φεστιβάλ.

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γευτούν συνταγές από την Σέριφο, την Μήλο, την Πάρο, την Άνδρο, την Νάξο, τα Μέγαρα και τον δήμο Αχαρνών.

Αμέσως μετά, το Λύκειο των Ελληνίδων του δήμου Αχαρνών παρουσίασε χορούς από το Μενίδι και την ευρύτερη περιοχή.

Τις εντυπώσεις «έκλεψε» η εντυπωσιακή παρουσία της Κινέζικης ομάδες που παρουσίασε για μια ώρα παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια της Κίνας.

Η βραδιά έκλεισε με τραγούδια και χορούς από την ομάδα της Κέας και της Ανάφης.

Την τρίτη και τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων έγινε παρουσίαση και παρασκευή συνταγών από το Περού, το Βέλγιο, την Ανάφη, την Σύρο, την Σαντορίνη, την Κύθνο, την Αντίπαρο και την Σχοινούσα.

Και το τριήμερο φεστιβάλ έκλεισε με χορούς και τραγούδια από το Περού, την Σαντορίνη και τα Μέγαρα.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν και οι Κυκλαδίτες βουλευτές, Ιωάννης Βρούτσης και Κατερίνα Μονογυιού από την ΝΔ και ο Νίκος Συρμαλένιος από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Φωτορεπορτάζ: Βαγγέλης Ρασσιάς, Γιάννης Ξυδάς, Πέτρος Ευσταθόπουλος

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.