ΙΣΝ: Ολοκληρώθηκε η πρωτοβουλία στήριξης στη Β. Εύβοια

Προσέφερε στους πληγέντες άμεση και καίρια βοήθεια. Η υλοποίηση των δράσεων από τους οργανισμούς συνεχίζεται για τα επόμενα δύο χρόνια.

Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από τις μεγάλες πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια που κατέστρεψαν χιλιάδες στρέμματα δάσους. Μαζί με τον φυσικό πλούτο, που αποτελούσε πολύτιμο πνεύμονα πρασίνου, κάηκαν πολλά σπίτια, ζώα, καλλιέργειες -με τη λίστα σε απώλειες να είναι τεράστια- προκαλώντας σημαντικές οικονομικές αλλά και ψυχολογικές συνέπειες στους κατοίκους της περιοχής. Καθώς το δάσος είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους.

Λίγες μόλις ημέρες μετά την κατάσβεση της φωτιάς, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ανακοίνωσε την Πρωτοβουλία Στήριξης της Βόρειας Εύβοιας,  ύψους μέχρι 15 εκατομμυρίων ευρώ. Οργάνωσε σειρά επισκέψεων και συζητήσεων με την τοπική κοινωνία, για να αφουγκραστεί τις ανάγκες και να ακούσει από τους ίδιους τους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας τα πραγματικά προβλήματα και ζητούμενα. Ώστε να μπορέσει να συμβάλει όσο το δυνατόν πιο ουσιαστικά και αποτελεσματικά στην «επόμενη ημέρα».

«Οι δασικές πυρκαγιές, όπως αυτή στη Βόρεια Εύβοια, δεν είναι ένα ασυνήθιστο γεγονός παγκόσμια. Τα δεδομένα δείχνουν, δυστυχώς, πως θα γινόμαστε μάρτυρες αντίστοιχων φαινομένων όλο και πιο τακτικά στο άμεσο μέλλον. Οι συνέπειες μίας πυρκαγιάς αυτής της κλίμακας δεν επιβαρύνουν ανεπανόρθωτα μόνο το περιβάλλον, αλλά δημιουργούν μία αλυσίδα συνεπειών στην εκάστοτε τοπική κοινωνία, την ψυχολογία, την οικονομία, την καθημερινότητα των κατοίκων», αναφέρει ο πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, καταλήγοντας: «Όταν δεν μπορείς να προλάβεις τα γεγονότα, οφείλεις να κάνεις κάτι για να προλάβεις τις συνέπειες, να ακούσεις τις ανάγκες και να δράσεις πολύ γρήγορα για να βοηθήσεις, όπου και όπως μπορείς, σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Η βοήθειά μας ήταν άμεση, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, αλλά ελπίζουμε πως ήταν και καίρια και με μακροπρόθεσμο αντίκτυπο».

Η συμβολή του Ιδρύματος μέχρι σήμερα (13/10) -που ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής αιτημάτων, η οποία παρέμεινε ανοιχτή για πάνω από έναν χρόνο- αγγίζει συνολικά το ποσό των 3.578.000 ευρώ. Εκτείνεται σε συνεργασίες με πάνω από δέκα, τοπικούς αλλά και διεθνείς φορείς, για την υλοποίηση πληθώρας προγραμμάτων και δράσεων. Πολλές από τις δράσεις αυτές συνεχίζονται σήμερα και θα συνεχιστούν για το επόμενο διάστημα. Αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στα ερχόμενα δύο χρόνια, έχοντας συμβάλει, στο μέτρο του δυνατού, στην ανάκαμψη της τοπικής κοινωνίας και έχοντας προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στους ανθρώπους που επλήγησαν από την πυρκαγιά.

Οι δράσεις αυτές επικεντρώνονται σε τρεις βασικούς άξονες: 1. τη στήριξη των επαγγελματιών και της τοπικής οικονομίας, 2. την ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη, καθώς και την τόνωση του ηθικού των κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας, και 3. την ενίσχυση της δασοπυρόσβεσης και πρόληψης πλημμυρικών φαινομένων.

Η επόμενη ημέρα είναι πλέον εδώ, με τα δάση να δείχνουν σημάδια αναγέννησης. Με την ενεργή παρουσία του ΙΣΝ για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, διατηρώντας την πρόσκληση για αιτήματα δωρεών ανοιχτή καθ’ όλη την περίοδο αυτή. Μέσω της πρωτοβουλίας στήριξης της Βόρειας Εύβοιας το Ίδρυμα βοήθησε, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Συνέβαλε, μαζί με τους οργανισμούς που συνεργάστηκε, στην ενίσχυση των κατοίκων, των επαγγελματιών, των ανέργων και των παιδιών και όπου υπήρχε ανάγκη. Το μεγάλο μπράβο ανήκει φυσικά στους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας που δεν εγκαταλείπουν -στην πλειονότητά τους- τον τόπο τους. Αλλά μένουν, επιμένουν, και προσπαθούν, στις αντίξοες αυτές συνθήκες, να ξαναχτίσουν τη ζωή τους εκεί.

Οι βασικοί τομείς των δωρεών του ΙΣΝ για τη στήριξη της Εύβοιας

Ενίσχυση επαγγελματιών / Στήριξη τοπικής οικονομίας

Ένα από τα βασικά ζητούμενα, μαζί με τους συνεργαζόμενους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, ήταν η άμεση ενίσχυση των επαγγελματιών που βιοπορίζονται από το δάσος και ζουν από τη γη της Βόρειας Εύβοιας. Ώστε να τους δοθούν τα κίνητρα να συνεχίσουν το επάγγελμά τους και να παραμείνουν στον τόπο τους. Για να το επιτύχει αυτό η πρωτοβουλία, επικεντρώθηκε σε πρωταρχικές ανάγκες, όπως στην παροχή εξοπλισμού και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων αλλά και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Αναλυτικότερα, σε συνεργασία με τη Νέα Γεωργία Νέα Γενιά εστίασε στην παροχή στήριξης μελισσόκομων, ρητινοπαραγωγών/δασεργατών, και κτηνοτρόφων, ενώ με τον Δεσμό, το Istorima και τον Ναυτικό Όμιλο Λίμνης στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

 Ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη των κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας

Δεν χωράει αμφιβολία ότι μία τόσο μεγάλης έκτασης καταστροφή έχει τραυματίσει συνολικά την τοπική κοινωνία της Βόρειας Εύβοιας. Άνθρωποι είδαν να καταστρέφεται ο τόπος τους και οι κόποι μιας ζωής, σε λίγες μόνο ημέρες. Σε αυτούς τους ανθρώπους, ενήλικες αλλά και παιδιά, στάθηκαν δίπλα οι συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία, να τους βοηθήσουν όχι μόνο να επουλώσουν τις πληγές τους αλλά και να μπορέσουν να ελπίσουν σε ένα καλύτερο αύριο. Είτε με την παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης, είτε εμμέσως, με την παροχή κινήτρων και ερεθισμάτων για την ενίσχυση των συλλογικών και ατομικών προοπτικών τους. Σε αυτήν την προσπάθεια μαζίμε το ΙΣΝ ήταν η ActionAid, η Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης & Ψυχικής Υγείας ΑΡΓΩ, η Science Communication (SciCo), η ΠΥΡΝΑ και ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙ. 

Ενίσχυση δασοπυρόσβεσης και πρόληψη πλημμυρικών φαινομένων

Μετά από πυρκαγιά τέτοιας κλίμακας, το ενδιαφέρον των ειδικών, και κατ’ επέκταση του Ιδρύματος, επικεντρώθηκε στους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης των καταστροφικών συνεπειών που μπορεί να προκαλούσε -κατά τη διάρκεια του χειμώνα- ένα ακραίο πλημμυρικό φαινόμενο, γύρω από τις καμένες δασικές εκτάσεις. Παράλληλα, και κατόπιν σχετικού αιτήματος, προχώρησε στην ενίσχυση δασοπυροσβεστών της περιοχής με μέσα ατομικής προστασίας. Συγκεκριμένα, το ΙΣΝ συνεργάστηκε με το Σωματείο Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών Ελυμνίων, με το Σωματείο Δασοπυροσβεστών Διασωστών Βόρειας – Κεντρικής Ευβοίας, και με τον Σύλλογο Εθελοντικών Δυνάμεων Δασοπροστασίας & Διάσωσης.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More