Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΑυγενάκης, Μαυρωτάς, ΕΛΟΤ, ΕΣΟΑ, ΠΣΑΤ για τον θάνατο του Αλ. Νικολαΐδη

Αυγενάκης, Μαυρωτάς, ΕΛΟΤ, ΕΣΟΑ, ΠΣΑΤ για τον θάνατο του Αλ. Νικολαΐδη

Η αδόκητη απώλεια του Ολυμπιανίκη στο Ταεκβοντό, Αλέξανδρου Νικολαΐδη, προκάλεσε οδύνη (και) στον κόσμο του αθλητισμού. Στελέχη και φορείς του οποίου, εξέφρασαν τη θλίψη τους για το απροσδόκητο «αντίο».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: «Με μεγάλη θλίψη ο ελληνικός αθλητισμός αποχαιρετά τον 2 φορές Ολυμπιονίκη μας στο τάε κβον ντο, Αλέξανδρο Νικολαΐδη, που έφυγε νωρίς.

Οι στιγμές περηφάνιας που μας χάρισε με τις νίκες του στα τερέν θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη μας.

Πολλά συλλυπητήρια στους οικείους του».

Από την πλευρά του ο γ.γ.Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, ανέφερε: «Ένας σεμνός Ολυμπιονίκης, ένας μεγάλος αθλητής, ένας καταπληκτικός οικογενειάρχης, ένας πολυδιάστατος Άνθρωπος έφυγε, αφήνοντας πίσω του ένα δυνατό στίγμα όπως ο ίδιος ήθελε.

Καλό ταξίδι φίλε και για πάντα συναθλητή Αλέξανδρε!».

Σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ομοσπονδία Ταεκβοντό (ΕΛ.Ο.Τ.), γράφει: «Παγωμάρα και θλίψη… Είναι από τις στιγμές που τα λόγια είναι μάταια. Το πρωινό της 14ης Οκτωβρίου, μας έδωσε μια δυνατή γροθιά στο στομάχι. Δυνατή, όσο τα χτυπήματα που έδινε ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης, στους αγωνιστικούς χώρους του ταεκβοντό. Εδώ όπου άφησε το στίγμα του. Ασημένιο Ολυμπιακό, δύο μάλιστα φορές, σε Αθήνα και Πεκίνο, αμέτρητες διακρίσεις και μετάλλια σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Δεν μπορούμε να πιστέψουμε όλα όσα μας μετέφερε η οικογένειά του σήμερα το πρωί. Ένας μαχητής του ταεκβοντό αλλά και της ζωής δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας. Αφήνει παρακαταθήκη τον εξαιρετικό του χαρακτήρα, την απίστευτη αγωνιστικότητα που έδειχνε στα τερέν αλλά και τα μηνύματα που έστειλε με την ανάρτησή που έγινε στον επίσημο λογαριασμό του στα social media, ο οποίος φανερώνει και μέρος της προσωπικότητας που είχε ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης.

Για όλους εμάς στην οικογένεια του ελληνικού Ολυμπιακού Ταεκβοντό, η σημερινή μέρα, είναι μια μέρα μαύρη. Μια μέρα απερίγραπτης θλίψης.

Αλέξανδρε μας άφησες νωρίς. Έδωσες μια μάχη άνιση. Ξέρουμε ότι κι εκεί στάθηκες με το κεφάλι ψηλά. Μας άφησες νωρίς. Θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη και νοσταλγία.

Συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του. Ξέρουμε ότι όλοι, ήταν εκεί μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Μέχρι το «αντίο» για το μεγάλο ταξίδι.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει».

Η Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες (Ε.Σ.Ο.Α.), αναφέρει: «Με βαθιά οδύνη πληροφορηθήκαμε το θάνατο του Olympian του ΤαεΚβοΝτο, Αλέξανδρου Νικολαΐδη. Ενός ανθρώπου που δόξασε την Ελλάδα στα πέρατα του κόσμου, (ποιο γνωστές επιτυχίες του τα δυο Ολυμπιακά Μετάλλια στους Αγώνες του 2004 και 2008).

Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης έφυγε από μια σπάνια και επιθετική μορφή καρκίνου, για την οποία δεν γνωρίζαμε, καθότι είχε την αξιοπρέπεια να αντιμετωπίσει και διανύσει τον προσωπικό του Γολγοθά μόνος του, μαζί φυσικά με τους δικούς του ανθρώπους.

Η τελευταία ανάρτηση που έχει κάνει στο facebook μας συγκλονίζει όλους και αναδεικνύει για μια ακόμη φορά το πόσο σπουδαίος άνθρωπος ήταν.

Σε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, αμέσως μετά τη γνωστοποίηση του χαμού του Αλέξανδρου, η ΕΣΟΑ αποφασίζει τα παρακάτω, ως ελάχιστο φόρο τιμής:

1. Παρουσία όσο το δυνατόν περισσοτέρων μελών μας στην κηδεία του.

2. Κατάθεση στεφάνου στη μνήμη του.

3. Αλλαγή της φωτογραφίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το σύμβολο του πένθους, για ένα μήνα.

4. Διοργάνωση τιμητικής αθλητικής ή κοινωνικής εκδήλωσης, που θα ανακοινωθεί σύντομα και που θα φέρει το όνομά του, στη μνήμη του.

5. Συμμετοχή στη Δημοπρασία για την απόκτηση των μεταλλίων του, ώστε να συμβάλλουμε και εμείς στον ιερό σκοπό να συγκεντρωθούν χρήματα για δομές παιδιών που ήταν και η τελευταία του επιθυμία».

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (Π.Σ.Α.Τ.) «αποχαιρέτησε» με οδύνη τον «γίγαντα Αλέξανδρο Νικολαΐδη»: «Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) αποχαιρετά με οδύνη τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη. O δις ασημένιος Ολυμπιονίκης του Τάε Κβον Ντο μας άφησε νωρίς, σε ηλικία 43 ετών, μετά από σκληρή μάχη επί δύο χρόνια με μία σπάνια μορφή καρκίνου (καρκίνωμα nut).

Η κληρονομιά που αφήνει σε όλους μας είναι αυτές οι τελευταίες φράσεις του στην τελευταία επιστολή του από πρόσωπο του οικείου περιβάλλοντός του, η οποία αναρτήθηκε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook, αφού άφησε την τελευταία πνοή του τα ξημερώματα της Παρασκευής, 14 Οκτωβρίου.

«Αν σωθεί έστω ένα παιδί, θα αξίζει κάθε κλωτσιά που έχω φάει στο κεφάλι, κάθε κάταγμα στα πόδια μου. Αυτό είναι το αποτύπωμα που θέλω να αφήσω στην κοινωνία, αυτή είναι η κληρονομιά που θέλω να μείνει στα παιδιά μου».

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια προς την οικογένειά του, τη σύζυγό του Δώρα και τα δύο παιδιά του Ελεάννα και Γιώργο.

Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1979 στη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε την ενασχόλησή του με το Τάε Κβον Ντο από το αθλητικό σωματείο «Μέγας Αλέξανδρος» σε ηλικία τριών ετών και συγκεκριμένα το 1982. Ο πατέρας του ήταν πρωταθλητής του Τάε Κβον Ντο και ήταν αυτός που του καλλιέργησε την αγάπη για το άθλημα. Σπούδασε Φυσική Αγωγή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ενώ εργαζόταν ως πυροσβέστης.

Τα δύο ασημένια μετάλλια που κατέκτησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας (2004) και του Πεκίνου (2008) στην κατηγορία των +80 κιλών ήταν οι πιο λαμπρές στιγμές του στη μεγάλη αθλητική καριέρα του. Τον Δεκέμβριο του 2008 ψηφίστηκε με 1.875 ψήφους ως ο κορυφαίος αθλητής για το 2008 από τους αθλητικούς συντάκτες μέλη του ΠΣΑΤ.

Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Ρώμη το 2008 στην κατηγορία των +87 κιλών και το χάλκινο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Αγίας Πετρούπολης το 2010. Ενδιάμεσα το 2009 κατετάγη 5ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Σε νεαρή ηλικία, το 1996 αναδείχτηκε πρωταθλητής Ευρώπης και Κόσμου στους έφηβους, ενώ το 1997 κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες. Το 2004 επέστρεψε με το χρυσό μετάλλιο από την Παγκόσμια Πανεπιστημιάδα, ενώ είχε χαρίσει το χάλκινο μετάλλιο στην Ελλάδα, το 1998 και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας.

Μόνο η οικογένειά του και οι στενοί φίλοι του γνώριζαν για τον τελευταίο αγώνα του απέναντι στον καρκίνο. Ήταν δική του επιθυμία να φύγει με αξιοπρέπεια, όπως έζησε και μέχρι να τον εγκαταλείψουν πια οι δυνάμεις του δεν σταμάτησε να αγωνίζεται για τις ιδέες του, για τα παιδιά, για τα δικαιώματα των προσφύγων και των αδύναμων αυτού του κόσμου. Και ήταν αυτά τα ιδανικά για τα οποία ύψωνε τη φωνή του που τον έφεραν αρχικά στο αθλητικό Τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο ήταν υποψήφιος Ευρωβουλευτής τον Μάρτιο του 2019, για ν’ αναλάβει καθήκοντα αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του κόμματος τον Σεπτέμβριο του 2020.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σκεπάσει τον γίγαντα Αλέξανδρο Νικολαΐδη».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας