Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΜε φινλανδικές «πινελιές» η επόμενη ημέρα για τη στρατιωτική θητεία

Με φινλανδικές «πινελιές» η επόμενη ημέρα για τη στρατιωτική θητεία

Ο χρόνος των στρατιωτικών υποχρεώσεων αποτελεί πολλές φορές αγγαρεία για τους άνδρες γιατί αποτελεί συνήθως εμπόδιο στις επαγγελματικές τους επιλογές

Ο χρόνος των στρατιωτικών υποχρεώσεων αποτελεί πολλές φορές αγγαρεία για τους άνδρες γιατί αποτελεί συνήθως εμπόδιο στις επαγγελματικές τους επιλογές. Ωστόσο, φαίνεται πως αυτό αλλάζει δεδομένου ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) προωθεί μια σειρά αλλαγών που θα εξελίξουν τη στρατιωτική θητεία στη χώρα μας, με την υιοθέτηση αρκετών στοιχείων από το Φινλανδικό μοντέλο στράτευσης.

Οι στόχοι

Η νέα θητεία που ετοιμάζεται για τους στρατευμένους έχει δύο βασικούς στόχους. Πρώτον, ο στρατευμένος θα αποκτήσει γνώσεις και δεξιότητες που ξεπερνούν το απλό στρατιωτικό πλαίσιο, χωρίς να υποβαθμιστεί η στρατιωτική εκπαίδευση.

Έτσι, κατά την απόλυσή του, θα αισθάνεται ότι ο χρόνος της θητείας του ήταν παραγωγικός και ωφέλιμος σε όλες τις πτυχές της ζωής του. Δεύτερον, οι έφεδροι θα καλούνται περιοδικά για στελέχωση των μονάδων, κάτι που είναι αναγκαίο, καθώς υπάρχουν μονάδες που είναι υποστελεχωμένες (με 35%) αντί για το επιθυμητό 85%.

Η υλοποίηση αυτών των στόχων θα βασίζεται στη χρήση ψηφιακών εργαλείων, τόσο σε σύγχρονη όσο και σε ασύγχρονη εκπαίδευση. Επιπλέον, οι διάφορες διαδικασίες αξιολόγησης των στρατευσίμων θα πραγματοποιούνται μέσω διαδικτύου. Έτσι, η ψηφιακή εκπαίδευση θα συμβάλλει στην αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητα της θητείας των στρατευμένων.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει ως στόχο και την υψηλού επιπέδου και την οικονομικά αποδοτική εκπαίδευση η οποία μπορεί να ανταποκρίνεται στις μελλοντικές προσκλήσεις, με διπλό όφελος και για τις δύο πλευρές.

Χωρίς μείωση θητείας

Στη Φινλανδία άνδρες πολίτες μεταξύ 18-60 ετών, καλούνται να συμμετέχουν στην στρατιωτική άμυνα της χώρας. Εχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στράτευσης, μαζί με χώρες όπως η Σιγκαπούρη, το Ισραήλ, η Αρμενία, η Νότια Κορέα, η Τουρκία, η Εσθονία και η Βόρεια Κορέα

Σύμφωνα με όσα έχει προαναγγείλει και ο υπουργός Άμυνας, το «φινλανδικό μοντέλο» στρατιωτικής θητείας θα προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα ενώ δεν γίνεται λόγος για μείωση της θητείας.

Στόχος της στρατιωτικής εκπαίδευσης των Φινλανδών είναι να διατηρηθεί η ετοιμότητα των αμυντικών δυνάμεων. Η στρατιωτική εκπαίδευση παρέχεται ετησίως σε περίπου 21.000 στρατεύσιμους άνδρες, ενώ τα τελευταία χρόνια ο αριθμός γυναικών που υποβάλλουν αίτηση για εθελοντική στρατιωτική θητεία -ηλικίας από 18 έως 29- συνεχώς αυξάνεται.

Οι φινλανδικές αμυντικές δυνάμεις προσφέρουν περισσότερα από 500 διαφορετικά καθήκοντα διαφορετικού επιπέδου για τους στρατεύσιμους. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί στρατεύσιμοι μπορούν να ολοκληρώσουν τη θητεία τους σε ουσιαστικά καθήκοντα που ανταποκρίνονται στις ικανότητές τους. Η στρατιωτική εκπαίδευση παρέχει στους στρατεύσιμους κίνητρα αλλά και επαγγελματικές δεξιότητες που είναι χρήσιμες και μετά τη θητεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φινλανδικές Ένοπλες Δυνάμεις προωθούν την αναγνώριση των δεξιοτήτων που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας σε συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Η εκπαίδευση

  • Η στρατιωτική εκπαίδευση περιλαμβάνει διάφορες φάσεις και ενότητες εκπαίδευσης. Όλοι ξεκινούν την στρατιωτική τους θητεία από την ίδια σειρά.
  • Ανάλογα με την εκπαίδευση, η στρατιωτική θητεία διαρκεί 165, 255 ή 347 ημέρες.
  • Συνολικά, περίπου το 43% των κληρωτών υπηρετεί 347 ημέρες, περίπου το 14% 255 ημέρες και το 43% 165 ημέρες.
  • Οι στρατεύσιμοι που εκπαιδεύονται για καθήκοντα που απαιτούν ειδικές ικανότητες υπηρετούν για 165 ημέρες ενώ όσοι επιλέγουν την άοπλη θητεία, υπηρετούν για 255 ημέρες.
  • Οι στρατεύσιμοι που εκπαιδεύονται ως έφεδροι αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και για τα πιο απαιτητικά ειδικά καθήκοντα βαθμοφόρων υπηρετούν για 347 ημέρες.
Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας