Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδα«Οι μετανάστες των θρανίων» και οι προοπτικές επιστροφής τους

«Οι μετανάστες των θρανίων» και οι προοπτικές επιστροφής τους

Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNESCO, το 2021 οι καταγεγραμμένοι Έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό ήταν 40.595.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNESCO, το 2021 οι καταγεγραμμένοι Έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό ήταν 40.595. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, ο αντίστοιχος αριθμός των Ισπανών φοιτητών που φοιτούν σε πανεπιστήμια εκτός Ισπανίας (με πληθυσμό τετραπλάσιο της Ελλάδας) είναι περίπου 35.000, και των φοιτητών της Πορτογαλίας (με πληθυσμό περίπου όσο η Ελλάδα) είναι 13.000.

Η φυγή των Ελλήνων φοιτητών σε πανεπιστήμια του εξωτερικού αυξάνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια. Το 2011 οι Έλληνες που κατέφυγαν στο εξωτερικό για τις σπουδές τους ήταν 29.577, με τον δείκτη να σημειώνει συνεχώς ανοδική πορεία. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Ο αριθμός τους ήταν 34.120 το 201237.092 το 201537.484 το 2017, για να φτάσουμε στον σημερινό αριθμό που ξεπερνά τις 40.000.

Η έκθεση της UNESCO στον επίλογο της τονίζει χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό φοιτητών που σπουδάζει στο εξωτερικό σε σχέση με τον πληθυσμό της, καθώς και το μεγαλύτερο ποσοστό φοιτητών που σπουδάζει στο εξωτερικό από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Μετρήσεις του αριθμού ξένων φοιτητών σε κάθε χώρα κάνουν τακτικά τόσο ο ΟΟΣΑ όσο και η Eurostat και οι ανά χώρα στατιστικές ή εκπαιδευτικές υπηρεσίες.

Η φυγή στη Βρετανία

Σημειώνεται ότι η πρώτη χώρα επιλογής σπουδών, όπως αναφέρουν τα στοιχεία, είναι η Βρετανία, ενώ ακολουθούν η Γερμανία, η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Τουρκία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Ρουμανία και η Ελβετία.

Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση επηρέασε αρνητικά τον αριθμό των Ελλήνων φοιτητών που επιλέγουν τα βρετανικά πανεπιστήμια. Από τους 10.270 φοιτητές το 2017-2018, ο αριθμός μειώθηκε στους 7.100 το 2021-2022.

Λόγοι επιλογής του εξωτερικού:

Οι Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό αναζητούν καλύτερη ποιότητα εκπαίδευσης, περισσότερες ευκαιρίες για έρευνα και απασχόληση, αποφυγή των προβλημάτων του ελληνικού πανεπιστημιακού συστήματος (καταλήψεις, πολιτικοποίηση, απαρχαιωμένα προγράμματα σπουδών) και εμπειρία ζωής σε μια ξένη χώρα.

Το υπουργείο Παιδείας με τη ψήφιση του νόμου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, έχει ως στόχο να ανακόψει τη φυγή των νέων και να προσελκύσει ξένους φοιτητές. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και συζητήσεις, καθώς δεν είναι γνωστό ποια ξένα πανεπιστήμια έχουν εκφράσει ενδιαφέρον και με ποια κριτήρια θα λειτουργήσουν.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ετοιμάζεται να δημιουργήσει παράρτημα στη χώρα μας και μάλιστα με δύο σχολές του, Νομική και Ιατρική. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο Ίδρυμα έχει ήδη ιδρύσει παράρτημα Ιατρικής στη Γερμανία και συγκεκριμένα στη Φρανκφούρτη το 2022.

Επισημαίνεται ότι και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας σε συνεργασία με μεγάλο ιατρικό όμιλο στη χώρα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ίδρυση παραρτήματος στη χώρα μας στον τομέα της Ιατρικής.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας