Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΤέμπη: Μεγάλη η δυσπιστία του κόσμου προς τα κόμματα

Τέμπη: Μεγάλη η δυσπιστία του κόσμου προς τα κόμματα

Είναι εμφανής πια η δυσπιστία που έχουν προς τα κόμματα οι Έλληνες ψηφοφόροι, απόρροια και των ποσοστών των δημοσκοπήσεων που κυκλοφόρησαν τελευταία.

Τα ποσοστά έρευνας δείχνουν ότι το 74,5% (σύμφωνα με τη MRB) των ερωτηθέντων εκφράζει την απαισιοδοξία για το αν η Βουλή όντως ρίξει φως στα πραγματικά αίτια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος και αν θα αποδοθούν ευθύνες. Το ποσοστό αυτό δείχνει ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα πρέπει να λάβουν έναν πιο δραστικό ρόλο σε όλη τη διαδικασία.

Προτιμούν για πρωθυπουργό τον «κανέναν»

Η πρόσφατη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega δείχνει αρνητική αποτίμηση για την κυβέρνηση και υψηλή υποστήριξη για τον «κανένα».

Στην ερώτηση για το ποιον οι πολίτες θεωρούν καταλληλότερο ως πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει ένα ποσοστό 40%, αλλά στη δεύτερη θέση με το υψηλό ποσοστό του 33% είναι ο «κανένας», ενώ οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί βρίσκονται στο 5% ή και πιο κάτω. Μόνο το 61% δηλώνει απόλυτα ή μάλλον βέβαιο για το κόμμα που πρόκειται να ψηφίσει, ενώ το 38% δηλώνει όχι και τόσο βέβαιο ή ακόμη και καθόλου βέβαιο.

Σύμφωνα με άλλη έρευνα ονόματι «Το Αριστερό Ημισφαίριο στην ελληνική κοινωνία», την οποία διεξήγαγε το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, και στην ερώτηση αν υπάρχει κάποιο κόμμα με το οποίο αισθάνεστε πιο κοντά, το 57% απαντά «Όχι δεν υπάρχει».

Οι αναποφάσιστοι και η γκρίζα ζώνη

Η δημοσκόπηση της Οpinion Poll για το Action24 αποτυπώνει ότι η ΝΔ διατηρεί ένα μεγάλο προβάδισμα της τάξης του 20%, αλλά δημιουργείται ένας συνωστισμός τεσσάρων πια κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση, ΚΚΕ) που δεν τα χωρίζει μια στατιστικά ασφαλής απόσταση.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, μεγάλος είναι ο αριθμός αναποφάσιστων (20,5% στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων), ενώ περίπου ο 1 στους 4 ψηφοφόρους κινείται στην γκρίζα ζώνη.

Το ΠΑΣΟΚ έχει προβάδισμα αυτή την ώρα για την δεύτερη θέση έχοντας επίδοση κατά 2% μεγαλύτερη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κερδισμένα κόμματα σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα είναι η Ελληνική Λύση με αύξηση + 0,7%, το ΚΚΕ με αύξηση + 0,7% και η Νίκη με +0,4%.
Τα τρία πρώτα κόμματα εμφανίζουν μικρές απώλειες. Η Ν.Δ – 0,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ – 0,6% και το ΠΑΣΟΚ -0,7%.

Η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB, οι πολίτες συνεχίζουν να κατατάσσουν την ακρίβεια ως το σημαντικότερο πρόβλημα στη ζωή και την καθημερινότητά της, σε ποσοστό που φτάνει το 53,5%.

Παράλληλα, στον τομέα της Υγείας, τα απογευματινά χειρουργεία που καθιέρωσε η κυβέρνηση, καθώς και η εικόνα κατάρρευσης του ΕΣΥ, κρίνεται ως το δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα των Ελλήνων με 31,3%.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας