Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΤα εννέα αρνητικά ρεκόρ της Ελλάδας το 2023 λόγω της κλιματικής κρίσης

Τα εννέα αρνητικά ρεκόρ της Ελλάδας το 2023 λόγω της κλιματικής κρίσης

Εννέα κλιματικά ρεκόρ καταρρίφθηκαν το 2023 σύμφωνα με την ετήσια κλιματική αποτίμηση στην Ελλάδα για το 2023

Εννέα κλιματικά ρεκόρ καταρρίφθηκαν το 2023 σύμφωνα με την ετήσια κλιματική αποτίμηση στην Ελλάδα για το 2023, με πρωτοβουλία του κόμβου πληροφόρησης Climatebook.gr.

Το 2023 αποτελεί το πιο θερμό έτος των τελευταίων 30 ετών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία από το συγκεκριμένο κόμβο

Ας ρίξουμε μια ματιά στα κυριότερα στοιχεία:

  1. Υψηλές Θερμοκρασίες: Το 2023 ήταν το πιο θερμό έτος από το 1991. Ο Δεκέμβριος του 2023 ήταν επίσης ο θερμότερος Δεκέμβριος από το 1991, με απόκλιση 4-5 βαθμών από τα προηγούμενα έτη.
  2. Ξηρασία: Ήταν ένα από τα πιο ξηρά έτη της τριακονταετίας.
  3. Καύσωνες: Ο καύσωνας «Κέρβερος» που σημειώθηκε τον Ιούλιο ήταν ο μεγαλύτερος σε διάρκεια που έχει καταγραφεί ποτέ.
  4. Επιπτώσεις στις θάλασσες: Καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία στις θάλασσες από το 1991.

Κατά την παρουσίαση των δεδομένων τόσο ο μετεωρολόγος και διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος και ο ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Σταύρος Ντάφης

  • Καταγράφηκε ρεκόρ καμένων εκτάσεων ενώ σημειώθηκαν οι λιγότεροι ανεμοστρόβιλοι της εικοσαετίας.
  • Ο Σεπτέμβριος ήταν ο πιο βροχερός μήνας από το 1991 κυρίως εξαιτίας των βροχοπτώσεων στη Θεσσαλία.
  • Στο Λεκανοπέδιο των Αθηνών επί περίπου 300 συνεχόμενες ώρες καταγράφηκαν θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου.
  • Ο Σεπτέμβριος ήταν ο πιο βροχερός μήνας από το 1991 κυρίως εξαιτίας των βροχοπτώσεων στη Θεσσαλία.
  • Ο Φεβρουάριος ήταν από τους πιο ξηρούς που έχουν σημειωθεί ποτέ, με αποκλίσεις ακόμη και -100% σε κάποιες περιοχές, που πρακτικά σημαίνει πως δεν έβρεξε καθόλου.

Από τις τιμές τη μέγιστης, της μέσης αλλά και της ελάχιστης θερμοκρασίας το 2023 συμπεραίνουμε πως πέρσι βιώσαμε το πιο θερμό έτος των τελευταίων 30 ετών, με το 2020 να έρχεται δεύτερο, ανέφερε ο κ. Λαγουβάρδος. Συνολικά το 2023 ήταν η πιο ζεστή χρονιά από το 1991 με μέση ετήσια τιμή της θερμοκρασίας τους 15,2 βαθμούς Κελσίου.

Η βόρεια Ελλάδα θερμαίνεται πιο γρήγορα

Όπως αναφέρει ο διευθυντής ερευνών, οι καύσωνες επηρεάζουν διαφορετικά κάθε περιοχή στην Ελλάδακαθώς υπάρχουν μέρη που θερμαίνονται πιο γρήγορα από άλλα. 

«Οι περιοχές αυτές βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα και πρόκειται κυρίως για όσες είναι μακριά από τη θάλασσα. Το γεγονός πως οι ηπειρωτικές περιοχές παρουσιάζουν πολύ γρηγορότερη αύξηση θερμοκρασίας είναι ένα σημαντικό στοιχείο διότι αυτομάτως επηρεάζονται μεγάλες καλλιέργειες και κατ’ επέκταση πολλοί τομείς της οικονομίας», σημειώνει ο κ. Λαγουβάρδος.

Οι καύσωνες και οι καμένες εκτάσεις

Οι εκτεταμένοι καύσωνες και η πρωτοφανής ξηρασία είχαν ως αποτέλεσμα τα δάση να γίνουν πιο εύφλεκτα με τις περσινές πυρκαγιές να είναι από τις πιο καταστροφικές.

Όπως επισήμαναν οι ειδικοί, ο συνολικός αριθμός καμένων εκτάσεων το 2023 έφτασε τα 1.740.000 στρέμματα, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τον ετήσιο μέσο όρο καμένων εκτάσεων μεταξύ 2006-2023.

«Είχαμε τη δεύτερη χειρότερη αντιπυρική περίοδο μετά το 2007, καθώς ενώ κατά μέσο όρο κάθε χρονιά στη χώρα μας καίγονται 500.000 στρέμματα, πέρσι ξεπεράσαμε το 1,5 εκατ.», σημείωσε ο κ. Λαγουβάρδος, ενώ από την πλευρά του ο κ. Ντάφης πρόσθεσε πως «η δασική πυρκαγιά του Εβρου τον περσινό Αύγουστο κατέκαψε συνολικά περισσότερα από 900.000 στρέμματα, αποτελώντας τη μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί ποτέ σε ευρωπαϊκό έδαφος από το 2000 μέχρι σήμερα».

Ακόμη έγινε ιδιαίτερη μνεία και στην αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας τη θάλασσας, καθώς η μέγιστη τιμή ήταν υψηλότερη κατά 1,2 με 1,4 βαθμούς Κελσίου από την αντίστοιχη της περιόδου 1991-2020.

Ωστόσο, παρά τις προκλήσεις, η ευαισθησία και η ενημέρωση είναι κλειδιά για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να προστατεύσουμε το περιβάλλον μας που είναι τόσο πολύτιμο για τη διαβίωση στον πλανήτη.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας