Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΤο Συμβούλιο της Επικρατείας μεταστεγάζεται για 4 χρόνια λόγω επισκευών στο Αρσάκειο...

Το Συμβούλιο της Επικρατείας μεταστεγάζεται για 4 χρόνια λόγω επισκευών στο Αρσάκειο Μέγαρο

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) τον ερχόμενο Ιούνιο μεταστεγάζεται για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια και θα λειτουργήσει σε δύο ανεξάρτητα κτίρια της Αθήνας. Η μεταστέγαση κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να γίνουν επισκευές στο Αρσάκειο, το οποίο έχει μισθώσει το υπουργείο Δικαιοσύνης για να στεγαστεί το ΣτΕ. Την ίδια στιγμή, λόγω της μετακόμισης και του αναγκαίου χρόνου προσωρινής παύσης λειτουργίας του, το ήδη βεβαρημένο κλίμα των μεγάλων καθυστερήσεων και οίκοθεν αναβολών θα επιφέρει αυξημένα προβλήματα στη λειτουργία του ΣτΕ και τον χρόνο έκδοσης των αποφάσεων.

Και όλα αυτά τη στιγμή που, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι εκκρεμείς υποθέσεις στο ΣτΕ ανέρχονται τουλάχιστον σε 12.000 και μετά επιμονής ζητάει τη μεταφορά ύλης στο Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης ανέθεσε στην Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία εξειδικεύεται στην αξιολόγηση δικαστικών συστημάτων, την εκπόνηση μελέτης σχετικά με τις καθυστερήσεις και αναβολές στο ΣτΕ.

Το ΣτΕ ιδρύθηκε μεν το 1835, αλλά 94 χρόνια μετά, το 1929, πραγματοποιήθηκε η επίσημη έναρξη λειτουργίας του. Το 1993 μεταστεγάστηκε από το κτίριο της Βουλής στο νεοκλασικό κτίριο του Αρσακείου (Πανεπιστημίου 47-49), το οποίο έχει κριθεί διατηρητέο.

Τώρα, 31 χρόνια μετά, μεταστεγάζεται και πάλι προσωρινά για τουλάχιστον τέσσερα έτη, κατά ένα μέρος του στη συμβολή των οδών Σοφοκλέους και Αιόλου και κατά άλλο στην οδό Ιπποκράτους.

Το κτίριο στη γωνία των οδών Σοφοκλέους και Αιόλου (παλιά στεγαζόταν η Εμπορική Τράπεζα και σήμερα η Alpha Bank), απέναντι από το παλιό Χρηματιστήριο, θα νοικιαστεί με μηναίο μίσθωμα 200.000 ευρώ. Δηλαδή το ετήσιο μίσθωμα θα ανέλθει σε 2,4 εκατ. ευρώ και για μία τουλάχιστον τετραετία -στην καλύτερη περίπτωση- που θα απαιτηθεί για τις επισκευές του Αρσακείου το συνολικό μίσθωμα θα ανέλθει σε 9,6 εκατ. ευρώ.

Στο ποσό αυτό των μισθωμάτων πρέπει να προστεθούν οι δαπάνες προς ιδιωτική εταιρεία για τη μεταστέγαση των γραφείων, ερμαρίων, υπολογιστών κ.λπ., από την Πανεπιστημίου στη Σοφοκλέους και το αντίστροφο, αφού ολοκληρωθούν τα έργα. Ακόμη, στο κτίριο της Σοφοκλέους θα απαιτηθούν πρόσθετες δαπάνες διαμόρφωσης του εσωτερικού χώρου (αίθουσες συνεδριάσεων, διασκέψεων, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, διαχωριστικά χώρου κ.ο.κ.).

Ενα δεύτερο τμήμα του ΣτΕ για πέντε χρόνια θα λειτουργήσει στον 1ο όροφο του κτιρίου που βρίσκεται επί της Ιπποκράτους, μέσα στη στοά που έχει έξοδο στην Πανεπιστημίου. Παλιότερα στο κτίριο αυτό στεγαζόταν το υπουργείο Γεωργίας και έως πρόσφατα το κατάστημα «Hondos Center».

Στο κτίριο της Ιπποκράτους θα στεγαστούν οι περίπου 70 επίκουροι δικαστές, οι οποίοι για πρώτη φορά θα συνδράμουν στο έργο των συμβούλων Επικρατείας.

Η έκταση του ορόφου αυτού είναι 650 τ.μ. και το μηνιαίο μίσθωμα είναι 10.000 ευρώ, δηλαδή ετησίως 120.000 ευρώ και στην πενταετία 600.000 ευρώ. Συνολικά και για τα δύο αυτά κτίρια τα μισθώματα θα ανέλθουν στο ποσό των 10,2 εκατ. ευρώ, πλέον των άλλων αναγκαίων δαπανών.

Εκτός από τη δαπάνη των ενοικίων για το κτίριο της Ιπποκράτους θα απαιτηθούν κονδύλια για αγορά γραφείων, υπολογιστών κ.ά. για τους 70 επίκουρους δικαστές.

Οι επισκευές στο Αρσάκειο, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, είναι αρχικού προϋπολογισμού 13,2 εκατ. ευρώ και με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας.

Η σύμβαση αποκατάστασης του Αρσακείου υπεγράφη με ανάδοχο του έργου την εταιρεία P&C Development, με την προϋπόθεση ότι δεν θα εκκενωθεί το κτίριο. Δηλαδή, οι επισκευές θα εκτελούνταν ενώ θα λειτουργούσε αδιαλείπτως το δικαστήριο. Ομως, στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι αυτό δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί και αποφασίστηκε ότι το κτίριο πρέπει να εκκενωθεί.

Τώρα αναζητάται νέο συμπληρωματικό κονδύλι από το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας για τις δαπάνες μεταστέγασης του ΣτΕ. Το παράδοξο είναι ότι το κτίριο του Αρσακείου είναι ιδιοκτησίας της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, ωστόσο το Ελληνικό Δημόσιο έχει αναλάβει -πλέον της καταβολής του μισθώματος- το κόστος συντήρησης του κτιρίου, κάτι που δεν είναι σύνηθες.

Πάντως, να σημειωθεί ότι υπάρχουν κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις κατά τις οποίες το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αναλάβει τη συντήρηση μισθωμένων δικαστικών μεγάρων και ειδικά εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων. Και αυτό γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμα κτίρια προκειμένου να εγκατασταθούν και να λειτουργήσουν δικαστήρια, όπως είναι το Ηράκλειο Κρήτης ή τα «Σπίτια του Παιδιού». Σε αυτά το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αναλάβει μεν το κόστος συντήρησής τους, που είναι μικρό, αλλά παράλληλα έχει μειώσει το μίσθωμα.

Ομως, παραμένει άγνωστο αν στην περίπτωση του Αρσακείου συμφωνήθηκε ότι μετά την ολοκλήρωση των επισκευών (ανεξάρτητα από το αν τα κονδύλια είναι από το Ταμείο Ανάπτυξης) θα γίνει μείωση του μισθώματος. Πάντως, δικηγόροι που είναι σχεδόν καθημερινά στο ΣτΕ επισήμαναν ότι με τα χρήματα των μισθωμάτων των 31 ετών και των μελλοντικών, συν τα ποσά των χρηματοδοτήσεων, θα είχε κατασκευαστεί νέο δικαστικό μέγαρο και μάλιστα ιδιοκτησίας του Δημοσίου.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας