Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΠλησιάζει η αγορά των 35 Black Hawk – Παράταση υπογραφών λόγω της...

Πλησιάζει η αγορά των 35 Black Hawk – Παράταση υπογραφών λόγω της πρότασης δυσπιστίας

Η συμφωνία για την αγορά των 35 ελικοπτέρων UH-60 Black Hawk αναμένεται να υπογραφεί εντός των ημερών. Η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται εντός των ημερών με το κόστος για την απόκτησή τους να αναμένεται ότι θα φτάσει τα 1,43 δισ. ευρώ.

Αναβολή των υπογραφών λόγω της πρότασης δυσπιστίας

Η Αθήνα πιέζεται χρονικά καθώς η τυπική ισχύς της αμερικανικής επιστολής αποδοχής (LOA) στο ελληνικό αίτημα για νέα ελικόπτερα λήγει στις 29 Μαρτίου. Μέχρι τότε θα πρέπει να εξασφαλιστεί η έγκριση της επιτροπής εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων της Βουλής και στη συνέχεια το ΚΥΣΕΑ να εξουσιοδοτήσει τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων για να υπογράψει τη διακρατική συμφωνία (FMS) με τις ΗΠΑ.

Η συμφωνία θα πάει στη Βουλή για να επικυρωθεί, και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η υπογραφή από το ΚΥΣΕΑ, το οποίο πιθανόν να μη συγκληθεί αλλά να γίνει δια περιφοράς η υπογραφή του αιτήματος προκειμένου να προλάβουν τους χρόνους για να έχει ισχύ το LOA του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που έφθασε στην Αθήνα στις 3 Ιανουαρίου.

Η προμήθεια των 24+11 UH-60M Blackhawk, θα γίνει προκειμένου να αντικατασταθούν τα «γερασμένα» πλέον UH-1 Huey.

Ωστόσο, η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας θα οδηγήσει σε διακοπή των εργασιών της Βουλής, με τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή να αναβάλλεται πιθανότατα για την ερχόμενη Δευτέρα 1/4.

Η Αθήνα, πάντως, φαίνεται να έχει εξασφαλίσει την παράταση της προθεσμίας για μία επιπλέον εβδομάδα, μέχρι την Παρασκευή 5 Απριλίου, ώστε να ολοκληρωθεί το τυπικό σκέλος της διαδικασίας που θα ανοίξει τον δρόμο για τις υπογραφές.

Το συμβόλαιο

Την προμήθεια τους ανακοίνωσε ο Νίκος Δένδιας κατά την επίσημη τελετή παραλαβής των ελικοπτέρων MH-60 Romeo του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία αποτελούν την ανθυποβρυχιακή έκδοση της πλατφόρμας.

Η αποπληρωμή τους θα ξεκινήσει με την παραλαβή των πρώτων ελικοπτέρων, το 2027.

Το πρόγραμμα έχει τεθεί σε απόλυτη προτεραιότητα από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΣ ώστε να εξασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα αγοράσει τα ελικόπτερα στις τιμές που προβλέπονται στο συμβόλαιο της κατασκευάστριας εταιρείας Sikorsky με τον αμερικανικό στρατό.

Το συμβόλαιο (Multiyear 10) περιλαμβάνει το κόστος κατασκευής που συμφωνήθηκε το 2021, πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή που είχαν ως αποτέλεσμα την εκτίναξη του κόστους παραγωγής οπλικών συστημάτων.

Τα Black Hawk θα αγοραστούν με διετή σύμβαση εν συνεχεία υποστήριξης (FOS) για το ελικόπτερο και τα συστήματα του και πενταετή για τους κινητήρες, όμως, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία έχουν δώσει εντολές για την κατάρτιση επταετούς προγράμματος παροχής ανταλλακτικών και υποστήριξης προκειμένου να εξασφαλιστούν υψηλές διαθεσιμότητες. Στόχος του ΓΕΣ είναι η δεύτερη και μεγαλύτερη σε διάρκεια σύμβαση υποστήριξης να υπογραφεί πριν ολοκληρωθεί η πρώτη, ώστε τα Black Hawk να μην έχουν την τύχη άλλων μέσων, όπως τα ΝΗ-90.

Η χρήση τους

Τα 35 Black Hawk θα έρθουν σε διαμόρφωση «Utility» (ως μεταφορικά ελικόπτερα), όπως ακριβώς τα παραλαμβάνει ο αμερικανικός στρατός.

Τα πρώτα θα χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση χειριστών και πληρωμάτων, ενώ, στη συνέχειατέσσερα ελικόπτερα θα ενταχθούν στη Μοίρα Ειδικών Αεροπορικών Επιχειρήσεων, ενώ σε αυτά θα εγκατασταθούν όπλα και αισθητήρες που θα καλύπτουν τις αυξημένες επιχειρησιακές απαιτήσεις της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ.

Τα πολυβόλα με τα πυρομαχικά τους, τα συστήματα αυτοπροστασίας και οι συλλογές ταχείας καταρρίχησης περιλαμβάνονται στη σύμβαση που πρόκειται να υπογραφεί εντός των επόμενων ημερών. Ωστόσο, σε δεύτερο χρόνο, μέσω νέας διακρατικής συμφωνίας, θα αγοραστούν τα ηλεκτροπτικά, εξειδικευμένοι αισθητήρες και οπλισμός που θα εγκατασταθούν στα τέσσερα ελικόπτερα της ΔΕΠ. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι η διαπραγμάτευση για τον πρόσθετο εξοπλισμό αναμένεται να γίνει «πακέτο» με τη δεύτερη σύμβαση εν συνεχεία υποστήριξης.

Στην τελική τους μορφή, τα ελικόπτερα των Ειδικών Επιχειρήσεων σε διαμόρφωση «Assault», θα διαθέτουν πολυβόλα Μ-134 Minigun των 7,62 χιλιοστών με ρυθμό βολής από 2.000 έως 6.000 σφαίρες ανά λεπτό, πακέτο αυτοπροστασίας με αντίμετρα και σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης καθώς και κατάλληλη θωράκιση ώστε να επιχειρούν σε περιβάλλον αυξημένων απειλών. Θα έχουν, ακόμη, την απαραίτητη εγκατάσταση για να φέρουν ρουκέτες και αντιαρματικούς πυραύλους Hellfire.

Τα χαρακτηριστικά τους

Το UH-60A Black Hawk, που εισήλθε σε υπηρεσία με τον αμερικανικό στρατό το 1979, είναι ένα τετραπτέρυγο, δικινητήριο ελικόπτερο, το οποίο μπορεί να μεταφέρει τέσσερα μέλη πληρώματος (δύο πιλότους και δύο επικεφαλής πληρώματος) καθώς και μια πλήρως εξοπλισμένη ομάδα πεζικού 11 ατόμων.

Βασικό του πλεονέκτημα είναι ότι συνδυάζει εξαιρετικές επιδόσεις και υψηλή επιχειρησιακή καταλληλότητα, τόσο για χερσαίες όσο και για ναυτικές επιχειρήσεις.

Χρησιμοποιείται επίσης για περιπολίες ή και για ηλεκτρονικό πόλεμο.

Στην οπλισμένη έκδοση, μπορεί να εξοπλιστεί με πολυβόλα, πυραύλους, μη καθοδηγούμενους ή καθοδηγούμενους, καθώς και τορπίλες (στη ναυτική έκδοση).

Οι περισσότερες από 5.000 μονάδες που έχουν κατασκευαστεί, με συνολικά πάνω από 15 εκατομμύρια ώρες πτήσεων, σε υπηρεσία 41 χωρών, έχουν δοκιμαστεί στις πιο δύσκολες συνθήκες και προσφέρουν πολύ υψηλή (πάνω από 85%) επιχειρησιακή ετοιμότητα σε συνθήκες μάχης.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας