Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΈφοδος στα γραφεία του ΟΣΕ από αστυνομικούς για τα Τέμπη - Κατασχέθηκαν...

Έφοδος στα γραφεία του ΟΣΕ από αστυνομικούς για τα Τέμπη – Κατασχέθηκαν σκληροί δίσκοι

Αστυνομικές αρχές έκαναν έφοδο στα γραφεία του ΟΣΕ προκειμένου να γίνουν νέοι έλεγχοι σε υλικό που σχετίζεται με την τραγωδία στα Τέμπη.

Στην έρευνα συμμετείχαν αστυνομικοί από την Αθήνα και προχώρησαν σε κατάσχεση του υλικού των επίμαχων συνομιλιών, έπειτα από αίτημα του εφέτη-ανακριτή. Οι αστυνομικοί κατέσχεσαν σκληρούς δίσκους κι άλλο υλικό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, ο σκοπός είναι μεταξύ άλλων να αντιπαραβληθούν τα ηχητικά ντοκουμέντα των συνομιλιών με τα πρωτότυπα, ώστε να διαπιστωθεί αν έχει γίνει αλλοίωση.

Επίσης, την Παρασκευή οι αρχές θα λάβουν δείγμα από το ιδιωτικό οικόπεδο όπου είχαν ρίξει τα μπάζα, στο σημείο του δυστυχήματος. Αυτό θα γίνει έπειτα από εισαγγελική εντολή και κατόπιν αιτήματος των συγγενών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα την παραγγελία του Εφέτη Ανακριτή εκτιμάται ότι προκάλεσε το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής» (24 Μαρτίου 2023 «Μονταζιέρα στα Τέμπη») σύμφωνα με το οποίο έγινε μοντάζ στις συνομιλίες του σταθμάρχη με απώτερο σκοπό από τη «συρραφή των δύο διαφορετικών συνομιλιών» να ενισχυθεί το επιχείρημα «περί ανθρώπινου λάθους».

«Ο πολιτικός αντίκτυπος που προκάλεσε το δημοσίευμα απασχολεί ήδη τον πολιτικό κόσμο, ωστόσο τα περί συρραφής και του πολιτικού σκοπού που ενδεχομένως να εξυπηρετούσε σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών δεν αφορούν στην ουσία της έρευνας που διεξάγει ο κ. Μπακαΐμης και αυτό γιατί τα ηχητικά των συνομιλιών, τόσο της 28ης Φεβρουαρίου όσο και της 1ης Μαρτίου 2023 έχουν κατασχεθεί από το Τμήμα Τροχαίας Λάρισας και έχουν συμπεριληφθεί στο συλλεγέν υλικό από τον Εφέτη Ανακριτή», προσθέτει το δημοσίευμα.

Μάλιστα η συρραφή των συνομιλιών, σημειώνεται πως μετά και την καταγγελία συνδικαλιστών του ΟΣΕ από τις πρώτες κιόλας ημέρες, αποτελεί όπως πρόσφατα έγινε γνωστό αντικείμενο έρευνας που διεξάγει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών εδώ και ένα έτος, εξετάζοντας το ενδεχόμενο της παραβίασης του απορρήτου. Διάσταση που επίσης δεν αφορά στην ουσία της έρευνας που διεξάγει ο κ. Μπακαϊμης.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ η συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση να έγινε «ενδεχομένως και για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το αν στη δικογραφία έχουν συμπεριληφθεί όντως τα πρωτότυπα ηχητικά και εκτιμάται πως ο κ. Μπακαϊμης ζήτησε από την ΕΛ.ΑΣ. να κατασχέσει τα πρωτότυπα αρχεία και τους σκληρούς δίσκους και στο πλαίσιο αυτό. Ερώτημα που θα απαντηθεί από το άνοιγμα των σκληρών δίσκων στα Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ.».

Έλεγχος στα χώματα που φυλάσσονται σε οικόπεδο

Ακόμα όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα την Παρασκευή 5 Απριλίου θα γίνει έλεγχος στα χώματα που φυλάσσονται σε ιδιωτικό οικόπεδο εργολάβου. Με παραγγελία του κ. Μπακαΐμη, κλιμάκιο Χημικών της Χημικής Υπηρεσίας από κοινού με πραγματογνώμονες και εισαγγελικό λειτουργό θα μεταβούν στο ιδιωτικό οικόπεδο προκειμένου να κάνουν δειγματοληπτικό έλεγχο.

Σύμφωνα με την παραγγελία του κ. Μπακαΐμη στα χώματα αυτά θα γίνει ο ίδιος χημικός έλεγχος που έγινε τόσο στον τόπο της σιδηροδρομικής τραγωδίας όσο και στο Κουλούρι, όπως επίσης θα γίνει έλεγχος για τον εντοπισμό τυχόν γενετικού υλικού από ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, χωρίς ακόμη να είναι γνωστό αν αυτός ο έλεγχος θα γίνει επίσης την ερχόμενη Παρασκευή.

Με την ολοκλήρωση των ελέγχων τα χώματα αυτά θα μεταφερθούν στο Κουλούρι όπου φυλάσσονται τα συντρίμμια της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών. Να σημειωθεί πως με ευθύνη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας τα συντρίμμια βρίσκονται ακόμη στο Κουλούρι (σ.σ. φυλάσσονται από την ΕΛ.ΑΣ.), αντί της μεταφοράς σε κάποιο στρατόπεδο της Λάρισας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας