Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΤα συγκινητικά λόγια ενός Θρακιώτη φοιτητή για το «Μαύρο Πάσχα των Θρακών»

Τα συγκινητικά λόγια ενός Θρακιώτη φοιτητή για το «Μαύρο Πάσχα των Θρακών»

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΡΑΚΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Τα συγκινητικά λόγια ενός Θρακιώτη φοιτητή για το «Μαύρο Πάσχα των Θρακών»

Ο νεαρός Ραφαήλ Μπαχτσεβανίδης στο μήνυμά του εξήγησε γιατί σήμερα πρέπει να προσέχουμε τη Θράκη μας

Ημέρα μνήμης και περηφάνιας ήταν η Κυριακή Δ’ των Νηστειών για τον Θρακικό Ελληνισμό. Την ημέρα αυτή τελέστηκε μνημόσυνο για τους προγόνους μας, καθώς συμπληρώθηκαν 110 χρόνια από την αποφράδα εκείνη ημέρα, κατά την οποία οι Έλληνες της Ανατολικής Θράκης, βιώσαν την ατίμωση, τον θάνατο και τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές τους εστίες.

Στο ναό Αγίας Βαρβάρας ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κος Παντελεήμων, πλαισιωμένος από τα μέλη δεκάδων πολιτιστικών συλλόγων, τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ ανάπαυσης των ψυχών των Θρακών, που σφαγιάστηκαν από τους Βούλγαρους και τους Νεότουρκους, κατά την γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού.

Με λόγια συγκίνησης τίμησε την ημέρα αυτή ο Θρακιώτης φοιτητής του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας ΔΠΘ Ραφαήλ Μπαχτσεβανίδης, «η 6η Απριλίου του 1914, είναι ημερομηνία που έχει μείνει χαραγμένη στη μνήμη μας ως το «Μαύρο Πάσχα των Θρακών». Οι διωγμοί και οι θηριωδίες Βουλγάρων και Τούρκων κορυφώθηκαν, αφήνοντας πίσω τους μία πονεμένη και σκοτεινή σελίδα στην ιστορία του θρακικού ελληνισμού». Ο νεαρός φοιτητής διαβάζοντας τον ιστορικό της ημέρας, εξήγησε γιατί πρέπει και σήμερα να προσέχουμε την Θράκη μας «η Θράκη εκτός από νευραλγική περιοχή είναι γη των πατέρων μας. Είναι η πατρίδα μας και ο τόπος που θα γεννήσουμε τα παιδιά μας. Αποτελεί επιβεβλημένη υποχρέωσή μας, να τη διατηρήσουμε ελληνική και ορθόδοξη στέλνοντας μήνυμα στις ευφάνταστες κρατικές οντότητες που αμφισβητούν την εθνική και θρησκευτική μας υπεροχή, δίνοντας αγώνα κατά των κενών δαιμονίων της εποχής μας, ώστε όλοι εκείνοι που άδικα και μαρτυρικά θυσιάστηκαν, να συναριθμούνται μετά Αγίων και Δικαίων, μας και η θυσία τους υπήρξαν αρωγής για την διασφάλιση της ἐθνωνυμικής και δογματικής μας υπόστασης, να ζουν αιώνια στην αναστημένη μνήμη του γένους μας».

Μετά το τέλος της ανάγνωσης του ιστορικού, παρουσία τοπικών αρχών, συλλόγων και πιστών, ο μητροπολίτης τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των θυμάτων των διωγμών του Θρακικού Ελληνισμού, το οποίο βρίσκεται στον αύλειο χώρο του ναού Αγίας Βαρβάρας Κομοτηνής.

ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας