Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΟ Δένδιας στη Λιβύη: Κρίσιμες συναντήσεις για ενέργεια και ΑΟΖ, υπό τη...

Ο Δένδιας στη Λιβύη: Κρίσιμες συναντήσεις για ενέργεια και ΑΟΖ, υπό τη «σκιά» του Ερντογάν

Μια πολύ κρίσιμη επίσκεψη θα πραγματοποιήσει σήμερα 17 Νοεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στη Λιβύη, όπου θα συναντηθεί με τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, θα συναντηθεί με τους αξιωματούχους που δεν αναγνωρίζουν τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης με το καθεστώς Ερντογάν.

Οι διπλωματικές διεργασίες στην ευρύτερη περιοχή είναι «πυρετώδεις», καθώς όλες οι χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου θέλουν να μπουν, όσο το δυνατόν πιο δυναμικά, στον νέο ενεργειακό και κατά προέκταση γεωπολιτικό χάρτη της περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν θεωρείται τυχαία η επίσκεψη του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκου Δένδια, την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου στην Ιταλία, όπου συναντήθηκε με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Αντόνιο Ταγιάνι.

Διπλωματικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι ο κ. Δένδιας, μια ημέρα πριν από το ταξίδι του στη Λιβύη, ήθελε να αποκομίσει μια πρώτη «γεύση» σχετικά με την θέση της νέας ιταλικής κυβέρνησης αναφορικά με τις εξελίξεις στην Τρίπολη, καθώς είναι γνωστό πως η Ιταλία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις της Λιβύης.

Να σημειωθεί, ότι η προηγούμενη ιταλική κυβέρνηση, δεν είχε αντιδράσει στις επεκτατικές και αναθεωρητικές βλέψεις του καθεστώτος Ερντογάν στην Λιβύη.

Επομένως, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η πολιτική θέση που θα λάβει στο ζήτημα της Λιβύης η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας, υπό την πρωθυπουργία της Τζόρτζια Μελόνι. 

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα των συναντήσεων του κ. Δένδια στη Βεγγάζη, αναμένεται να συναντήσει – χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί επίσημα – τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και τον πρόεδρο της Λιβυκής Βουλής, Αγκίλα Σάλεχ.

Να σημειωθεί, ότι τόσο ο Χαλίφα Χαφτάρ, όσο και ο Αγκίλα Σάλεχ δεν επιθυμούν την τουρκική στρατιωτική παρουσία στην Λιβύη και δεν διατηρούν καμία επαφή με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Βασική επιδίωξη της Ελλάδας είναι να βρεθεί η «χρυσή τομή» προκειμένου οι δύο χώρες να «πορευτούν» χωρίς προβλήματα στην νέα ενεργειακή εποχή.

«Η Ελλάδα επιθυμεί να γίνουν το συντομότερο δυνατόν εκλογές στην Λιβύη και να διαπραγματευτεί με την νέα ηγεσία την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών», τόνισε στο GOV NEWS στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών.

Να σημειωθεί, ότι ήδη θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί εκλογές στην Λιβύη, αλλά η προσωρινή κυβέρνηση της χώρας, με την παρότρυνση και οικονομική ενίσχυση του καθεστώτος Ερντογάν, επικαλούμενη διάφορες προφάσεις αναβάλει συνεχώς την εκλογική αναμέτρηση.

Έμπειροι διπλωμάτες επισημαίνουν, ότι η παρούσα χρονική στιγμή είναι η πιο κατάλληλη για να έρθουν πιο κοντά οι δύο χώρες, καθώς, η Ελλάδα ήδη πραγματοποιεί έρευνες για υδρογονάνθρακες στην θαλάσσια περιοχή Νότια και Δυτικά της Κρήτης, πολύ κοντά στην Λιβυκή ΑΟΖ.

Προάγγελος των εξελίξεων μεταξύ των δύο χωρών αποτέλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «ευελπιστούμε ότι θα αντιληφθούν όλες οι πλευρές στη Λιβύη ότι η τήρηση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας αποτελεί τη μοναδική συνθήκη για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, η Αθήνα θα συζητήσει για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την λιβυκή κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές».

Παράλληλα, υπογράμμισε με έμφαση ότι «για να λάβουν χώρα οι σχετικές διαπραγματεύσεις με τη λιβυκή πλευρά, απαράβατος όρος είναι να υπάρχει λιβυκή κυβέρνηση, η οποία να μπορεί να δεσμεύσει τη χώρα διεθνώς, κάτι που δεν ισχύει σήμερα».

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, επιθυμούν προσέγγιση μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης και επιδιώκουν να υπάρξει μια νόμιμη κυβέρνηση στην Τρίπολη, που δεν θα έχει καμία εξάρτηση από την Τουρκία.

Να σημειωθεί, ότι το ταξίδι «αστραπή» του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Λιβύη αιφνιδίασε το καθεστώς Ερντογάν, που στηρίζει τις άνομες βλέψεις του στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο στην προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση από το Λευκό Παλάτι, αλλά η Τουρκία είναι σίγουρο πως θα προσπαθήσει να βάλει εκ νέου «εμπόδια» στην προσπάθεια της Ελλάδας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.