Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδα«Ηχηρή» απάντηση στον Ερντογάν: «Η Ελλάδα δεν είναι Συρία…», σε ετοιμότητα οι...

«Ηχηρή» απάντηση στον Ερντογάν: «Η Ελλάδα δεν είναι Συρία…», σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις

Πληθαίνουν εκείνοι που ισχυρίζονται ότι η συνεχής επανάληψη της φράσης «θα έρθουμε ένα βράδυ…», που αναφέρουν δημόσια, τόσο ο Ταγίπ Ερντογάν, όσο και κορυφαίοι υπουργοί του κόμματός του, δεν γίνεται μονάχα για λόγους εντυπωσιασμού.

Όπως επισημαίνουν έμπειροι αμυντικοί αναλυτές, το καθεστώς Ερντογάν, όταν αναφέρεται συνεχώς σε ένα θέμα εθνικής σημασίας για την Τουρκία, σταδιακά αρχίζει να το υλοποιεί…

Για παράδειγμα, αναφέρουν την πολυσυζητημένη «Γαλάζια Πατρίδα», που ξεκίνησε ουσιαστικά ως μια «γραφική» άποψη ενός ακραίου Τούρκου εθνικιστή και εξελίχθηκε σε «σημαία» της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας.

Αυτό συνέβη και με την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Αρχικά, κάποια «χαμηλόβαθμα» στελέχη του τουρκικού καθεστώτος αναφέρθηκαν σε παραβίαση των  διεθνών συνθηκών από την Ελλάδα και ζήτησαν την αποστρατικοποίηση των νησιών.

Στην συνέχεια στο θέμα αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, με αποκορύφωμα ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν να μιλά για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, καθώς αποτελούν, όπως λέει συνεχώς, απειλή για την χώρα του.

Επίσης, όπως αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι, πρόσφατο παράδειγμα της τακτικής που ακολουθεί το Λευκό Παλάτι είναι η επίθεση στους Κούρδους της Συρίας.

Πρώτα υπήρξε η κατάλληλη «προπαρασκευή» και μετά πραγματοποιήθηκε η επίθεση.

Πιο συγκεκριμένα, το καθεστώς στην Τουρκία άρχισε εδώ και εβδομάδες να κατηγορεί τους Κούρδους της Βόρειας Συρίας για επιθέσεις στα σύνορα. Αυτό γινόταν συστηματικά και από όλα τα  μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης της γειτονικής χώρας.

Αποκορύφωμα υπήρξε η τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, την οποία «φόρτωσαν» άμεσα στους Κούρδους.

Μετά από λίγα 24ωρα έγινε μαζική αεροπορική επίθεση κατά των Κούρδων στη Βόρεια Συρία, οι οποίοι φυσικά δεν διαθέτουν ούτε πολεμική αεροπορία, ούτε αντιαεροπορικούς πυραύλους για να αμυνθούν.

Με απλά λόγια, ο Ταγίπ Ερντογάν και οι στενοί του συνεργάτες, πρώτα προετοιμάζουν το έδαφος, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό και μετά υλοποιούν τις απειλές τους.

Η συγκεκριμένη τακτική, όπως είναι φυσικό, δεν έχει περάσει απαρατήρητη από την ελληνική διπλωματία και από τους σχεδιασμούς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης που μίλησαν στο GOV NEWS, οι αρμόδιοι του κρατικού μηχανισμού παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τα όσα διαδραματίζονται στην Τουρκία και αναλόγως αναπροσαρμόζουν την άμυνα της χώρας μας.

Μάλιστα, όπως τόνισαν με έμφαση, τα όσα λέγονται από το καθεστώς Ερντογάν λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν και αξιολογούνται, προκειμένου η χώρα μας να είναι έτοιμη να απαντήσει άμεσα και ουσιαστικά, τόσο σε διπλωματικό επίπεδο, όσο και επί του πεδίου, εφόσον χρειαστεί.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι «αυστηρές» προς τους γείτονες δηλώσεις του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού, Κωνσταντίνου φλώρου, ο οποίος προ ημερών έστειλε ένα «ηχηρό» μήνυμα προς το καθεστώς Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα επιθυμεί και εργάζεται για την ειρήνη, αλλά «όποιος κάνει το μοιραίο λάθος “να έρθει το βράδυ”, να το ξέρει από πριν ότι θα βρει μπροστά του νέο Μαραθώνα, νέα Σαλαμίνα και νέο 731 (Αλβανία 1940-41), και είμαι βέβαιος ότι τα Ελληνικά Όπλα θα δοξαστούν ακόμα μία φορά, δίνοντας τον αγώνα τον καλό, όπως τόσες και τόσες φορές στο παρελθόν».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης και της ελληνικής διπλωματίας, τα οποία επισημαίνουν σε όλους τους τόνους ότι «η Ελλάδα δεν είναι Συρία, διαθέτει πολύ ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και είναι έτοιμη να αποτρέψει κάθε επιθετική ενέργεια από όπου και αν προέρχεται».

Επίσης, διπλωματικοί κύκλοι, δεν θεωρούν τυχαίο το γεγονός πως στην παρούσα φάση η Ελλάδα διευρύνει τις συμφωνίες της με την Αίγυπτο, γεγονός που λειτουργεί αποτρεπτικά στα αναθεωρητικά σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν.

Να σημειωθεί, ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Αίγυπτο, αλλά και το Ισραήλ, ενώ ενημερώνεται καθημερινά και η Γαλλία.

Στο πλαίσιο της αποτροπής κάθε επιθετικής ενέργειας από την πλευρά της Άγκυρας εντάσσονται και οι στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας, που διεξάγονται στην ελληνική επικράτεια, με την συμμετοχή δυνάμεων από την Κύπρο, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Γαλλία, τις ΗΠΑ, αλλά και την Σαουδική Αραβία.

Αυτές τις ημέρες πραγματοποιείται η διακλαδική άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 12» στην Ανατολική Μεσόγειο με την συμμετοχή όλων των χωρών που προαναφέρθηκαν, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό στην Άγκυρα.

Η μεγάλη διακλαδική άσκηση άρχισε στις 19 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου.

Ανάλογες, μεγάλης κλίμακας, πολεμικές ασκήσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο θα πραγματοποιηθούν και το επόμενο χρονικό διάστημα, με ότι σημαίνει αυτό, για την τουρκική επιθετικότητα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.