Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΕΛΣΤΑΤ: Έλληνες υπό εξαφάνιση - Προβληματίζουν τα στοιχεία για τον μόνιμο πληθυσμό...

ΕΛΣΤΑΤ: Έλληνες υπό εξαφάνιση – Προβληματίζουν τα στοιχεία για τον μόνιμο πληθυσμό της Ελλάδας

Ανησυχία προκαλούν τα αποτέλεσμα της ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με τον μόνιμο πληθυσμό της χώρας μας, όπως αυτά αποτυπώθηκαν στην τελευταία απογραφή.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα ζουν μόνιμα 10.432.481 άτομα, με τον αριθμό αυτό να είναι μειωμένος κατά 3,5% σε σύγκριση με την απογραφή του 2011, όταν και είχε ανακοινωθεί πληθυσμός 10.815.197 ατόμων.

Στη «μάχη των φύλων», οι γυναίκες αναδεικνύονται νικήτριες, αφού ανέρχονται σε 5.357.232 άτομα και αποτελούν το 51,3% του πληθυσμού, ενώ οι άνδρες είναι 5.075.249 άτομα.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), Αθανάσιος Θανόπουλος τόνισε ότι «η απογραφή είναι “ορόσημο” καθώς είναι η πρώτη ψηφιακή».

Η κατανομή του πληθυσμού στις 13 Περιφέρειες

Όπως είναι αναμενόμενο, η πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού κατοικεί στην Αττική, με τον συγκεκριμένο αριθμό να υπολογίζεται σε 3.792.469 άτομα.

Κι εδώ πάντως σημειώνεται μείωση κατά 35.965 κατοίκους σε σύγκριση με την απογραφή του 2011. Ακολουθεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 1.792.069 κατοίκους, η οποία καταγράφει μείωση περίπου κατά 90.039 κατοίκους.

Από τις 13 περιφέρειες της χώρας, στις 12 είχαμε πτώση πλην του Νοτίου Αιγαίου, όπου οι κάτοικοι αυξήθηκαν από 309.000 κατοίκους σε 324.000 κατοίκους.

Και τα απρόοπτα με τους… αρνητές

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ήταν λίγα τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά την διάρκεια όλης της διαδικασίας, αφού οι υπεύθυνοι για την καταγραφή βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα ιδιότυπο «κίνημα» αρνητών.

Σημειώνεται ότι και παλαιότερα υπήρχαν ορισμένες αντιδράσεις από μεμονωμένους ανθρώπους που ήταν κάπως… επιφυλακτικοί στη διαδικασία, τώρα όμως παρουσιάστηκε μία πιο οργανωμένη μορφή… αντίστασης, στα πρότυπα των αρνητών του κορωνοϊού, της μάσκας και του εμβολίου.

Σε κάθε περίπτωση, παρουσιάστηκαν αρκετά ευτράπελα, με τους λεγόμενους «αρνητές της απογραφής» να επικαλούνται κάθε πιθανό και απίθανο λόγο για να μην λάβουν μέρος στη διαδικασία, χωρίς πάντως να εξηγήσουν τα πραγματικά κίνητρα για τη συγκεκριμένη στάση τους.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Αλέξανδρος Ελευθεριάδης
Αλέξανδρος Ελευθεριάδης
Ο Αλέξανδρος Ελευθεριάδης είναι δημοσιογράφος με εμπειρία δύο δεκαετιών σε ενημερωτικά sites, εφημερίδες και ραδιοφωνικούς σταθμούς, έχοντας διατελέσει υπεύθυνος ροής ειδήσεων, προϊστάμενος ρεπορτάζ και αρχισυντάκτης.