Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΚατερίνα Μονογυιού: «Θωρακίσαμε τα δικαιώματα των γυναικών στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή»

Κατερίνα Μονογυιού: «Θωρακίσαμε τα δικαιώματα των γυναικών στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή»

Η Κατερίνα Μονογυιού είναι μια «μαχήτρια» της ζωής και της πολιτικής. Εκτός από την μεγάλη αγάπη για τον τόπο της και τον καθημερινό αγώνα που δίνει προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των μόνιμων κατοίκων των Κυκλάδων, πρωτοστάτησε στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που αφορά στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

«Μετά από βιωματική εμπειρία, επέλεξα να πρωτοστατήσω σε αυτές τις αλλαγές, καθώς διαπίστωσα τις απαράδεκτες προβλέψεις του προηγούμενου νομοθετικού πλαισίου, αναφορικά με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Μονογυιού.

Η τουριστική κίνηση το περασμένο καλοκαίρι στις Κυκλάδες ήταν εντυπωσιακή, αλλά δεν υπάρχει εφησυχασμός.

Όπως υπογράμμισε η κ. Μονογυιού αναλαμβάνονται δράσεις για την αύξηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού στις Κυκλάδες μας.

Παράλληλα, η βουλευτής της ΝΔ τόνισε, ότι πραγματοποιούνται σημαντικές επενδύσεις στις Κυκλάδες, «κάποιες από τις οποίες είναι και στρατηγικού χαρακτήρα όπως αυτή στα Ναυπηγεία Σύρου που αποτελεί εθνική επιτυχία της Πατρίδας μας αλλά και η πρόσφατη επένδυση της Amazon Web Services στην Νάξο».

Την ίδια ώρα, όπως σημείωσε η κ. Μονογυιού, καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να βελτιωθεί η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, να ενισχυθούν οι δομές της υγείας και των σχολείων, σε κτηριακές εγκαταστάσεις και προσωπικό.

 

 

 

Εκπροσωπείτε στη Βουλή τις πανέμορφες Κυκλάδες. Ονειρικά νησιά, που επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Εκτός όμως, από την ομορφιά υπάρχουν και πολλά προβλήματα. Ποια είναι τα βασικότερα ζητήματα που απασχολούν τους μόνιμους κατοίκους των νησιών;

 

Κατερίνα Μονογυιού: Αποτελεί τιμή για εμένα που εκπροσωπώ τα πανέμορφα νησιά των Κυκλάδων μας στην ελληνική Βουλή. Σαφώς και υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεις στο ζήτημα της ακτοπλοΐας και της διασύνδεσης, της επαρκούς στελέχωσης των δομών υγείας και των σχολείων μας, των υποδομών μας και της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αναλάβει δράσεις και πολιτικές με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας της καθημερινότητας των νησιωτών μας. Ταυτόχρονα, θεωρώ ότι οι ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας απαιτούν συνεχή στήριξη και στρατηγικές πολιτικές.

 

 

Ποια προβλήματα έχουν λυθεί τα τελευταία τρία χρόνια στις Κυκλάδες και ποια βρίσκονται στο στάδιο της επίλυσης;

 

Κατερίνα Μονογυιού: Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει δώσει λύσεις σε πολλά ζητήματα που κληρονομήσαμε από το παρελθόν. Ειδικότερα, έχει αυξηθεί σημαντικά η αστυνόμευση στα νησιά μας και η εγκληματικότητα έχει μειωθεί δραστικά. Τόσο η Ελληνική Αστυνομία όσο και το Λιμενικό Σώμα έχουν συμβάλλει τα μέγιστα ώστε οι νησιώτες και οι επισκέπτες μας να είναι …..ασφαλείς….. Παράλληλα, οι Δήμοι μας έχουν στηριχθεί με χρηματοδοτήσεις με σκοπό τη βελτίωση των υποδομών ύδρευσης ενώ προχωρούν με γοργούς ρυθμούς τα έργα υποδομών σε όλα τα νησιά μας. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου παρέχει γενναία κίνητρα για την προσέλκυση ιατρών στα νησιά μας με σκοπό την επαρκή στελέχωση των δομών υγείας. Ταυτόχρονα, λαμβάνουν χώρα σημαντικές επενδύσεις στις Κυκλάδες, κάποιες από τις οποίες είναι και στρατηγικού χαρακτήρα όπως αυτή στα Ναυπηγεία Σύρου που αποτελεί εθνική επιτυχία της Πατρίδας μας αλλά και η πρόσφατη επένδυση της Amazon Web Services στην Νάξο, που θα την καταστήσει «έξυπνο νησί» και θα προσφέρει πολύτιμες λύσεις στην τηλεϊατρική, στη διαχείριση των μαρίνων του νησιού, στο διαμοιρασμό αγαθών και στην υψηλή διασυνδεσιμότητα. Έχω πραγματοποιήσει μια σειρά από κοινοβουλευτικές δράσεις, θεσμικές συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς και πρωτοβουλίες με σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας των νησιωτών και την επίλυση των ζητημάτων που τους απασχολούν.

 

 

Ασχολείστε και με ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα. Αυτό της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Ποια είναι τα ζητήματα που προέκυπταν από το προηγούμενο νομικό πλαίσιο και ποιες ενέργειες κάνατε προκειμένου να εκσυγχρονιστεί;

 

Κατερίνα Μονογυιού: Μετά από βιωματική εμπειρία, επέλεξα να πρωτοστατήσω σε αυτές τις αλλαγές, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής κ. Θέμη Μαντζαβίνο και την νομικό σύμβουλο κ. Μαίρη Νικολακοπούλου, καθώς διαπίστωσα τις απαράδεκτες προβλέψεις του προηγούμενου νομοθετικού πλαισίου, το οποίο προέβλεπε τη συναίνεση του τέως συζύγου μιας γυναίκας για να μπορέσει να χρησιμοποιήσει τα δικά της μη γονιμοποιημένα ωάρια. Ήδη από τον Φεβρουάριο του 2022 πραγματοποίησα συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε τις προτάσεις μου για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου.  Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο καταργείται η απαιτούμενη συναίνεση του συζύγου για την κρυοσυντήρηση ωαρίων από τη γυναίκα που το επιθυμεί και επιτρέπεται στη διαζευγμένη γυναίκα να κάνει χρήση των κρυοσυντηρημένων ωαρίων της χωρίς τη συναίνεση του συζύγου – συντρόφου. Παράλληλα, με βάση τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα, αυξάνεται το ηλικιακό όριο των γυναικών που μπορούν να προσφύγουν σε μέθοδο ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής από το 50ο έτος στο 54ο έτος της ηλικίας και επιτρέπεται η κρυοσυντήρηση ωαρίων όχι μόνο για ιατρικούς αλλά και για κοινωνικούς λόγους, δίνοντας τη δυνατότητα στις γυναίκες να διατηρήσουν τα ωάρια τους και να κάνουν χρήση αυτών όποτε το επιθυμήσουν. Το νέο πλαίσιο για την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή έχει ισχυρό κοινωνικό πρόσημο, προστατεύει και θωρακίζει τα δικαιώματα των γυναικών και είμαι ιδιαίτερα υπερήφανη που πρωτοστάτησα για την ψήφιση του.

 

 

Αναλαμβάνετε πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού στην χώρα μας. Ποιες ενέργειες έχετε πραγματοποιήσει και ποιες είναι οι προοπτικές, ώστε η Ελλάδα να έχει τουρισμό όλο τον χρόνο;

 

Κατερίνα Μονογυιού: Έχω πραγματοποιήσει συνάντηση εργασίας με την Υφυπουργό Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη με σκοπό την προώθηση και την αύξηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού στις Κυκλάδες μας. Ήδη λαμβάνουν χώρα στα νησιά μας σημαντικές πρωτοβουλίες που συμβάλλουν θετικά προς αυτήν την κατεύθυνση. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο οινοτουρισμός, ο οποίος αναπτύσσεται ραγδαία στη Σαντορίνη και ο γαστρονομικός τουρισμός στο νησί της Σίφνου που προωθείται σε μεγάλο βαθμό μέσω του Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές». Πρόσφατα, στην γενέτειρα μου στην Μύκονο πραγματοποιήθηκε το πρώτο MykonosRunningFestival, στο οποίο παρευρέθηκαν σπουδαίοι αθλητές και ολυμπιονίκες ενδυναμώνοντας το αθλητικό τουριστικό προϊόν μας. Τέλος, το νέο πλαίσιο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού καθώς η χώρα μας αποτελεί πλέον έναν ιδιαίτερα ελκυστικό προορισμό για την υποβοηθούμενη γονιμοποίηση και παρέχει υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες. Οι παραπάνω μορφές εναλλακτικού τουρισμού εμπλουτίζουν το τουριστικό προϊόν μας, διαθέτουν τεράστια δυναμική και συμβάλλουν καθοριστικά στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

 

 

Οι εκλογές, όπως επισημαίνει ο πρωθυπουργός, θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Με ποιο κριτήριο πιστεύετε πως θα επιλέξουν οι πολίτες το κόμμα που θα ψηφίσουν και θεωρείτε ότι είναι εφικτός, ο στόχος της αυτοδυναμίας για την ΝΔ;

 

Κατερίνα Μονογυιού: Συνέπεια, συνέχεια, σταθερότητα. Αυτό πιστεύω ότι είναι το τρίπτυχο για το οποίο θα κριθούμε στις επόμενες εκλογές. Οι πολίτες θα ψηφίσουν το κόμμα που τους εμπνέει εμπιστοσύνη και για αυτόν τον λόγο πιστεύω ακράδαντα ότι ο επόμενος Πρωθυπουργός θα είναι και πάλι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποδείξει ότι διακατέχεται από συνέπεια λόγων και έργων. Η σχέση εμπιστοσύνης που έχει χτίσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους πολίτες και η υψηλή αποτελεσματικότητα του στη διαχείριση αλλεπάλληλων κρίσεων θεωρώ ότι θα αποτελέσει το πρωτεύον κριτήριο για τις επόμενες εκλογές. Είμαι σίγουρη ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας είναι απόλυτα εφικτός καθώς οι Ελληνίδες και οι Έλληνες μπορούν να συγκρίνουν την παρούσα περίοδο με την περίοδο 2015-2019 και πιστεύω ότι θα υπερψηφίσουν και πάλι τη συνέχιση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

 

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση, με ποιο κόμμα θεωρείτε ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί η ΝΔ;

 

Κατερίνα Μονογυιού: Με τη στήριξη των Ελληνίδων και των Ελλήνων, θεωρώ ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι αυτοδύναμη την επόμενη ημέρα των δεύτερων εκλογών.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.