Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕλλάδαΣε πολιορκία τα παιδιατρικά νοσοκομεία λόγω ιώσεων και γρίπης

Σε πολιορκία τα παιδιατρικά νοσοκομεία λόγω ιώσεων και γρίπης

Έχουμε 4-5 φορές περισσότερη γριπώδη συνδρομή σε σχέση με πέρυσι. Τα παιδιά χρειάζονται ήπια αντιφλεγμονώδη φάρμακα και αντιπυρετικά” τονίζει  ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

Έχουμε έξαρση ιογενών λοιμώξεων συγκεκριμένα κορωνοϊού, γρίπης και RSV κυρίως στα παιδιά αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος για πανικό” εκτιμά η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Παρασκευή Κατσαούνου, η οποία συστήνει εμβολιασμό, μάσκες όπου υπάρχει ιδιαίτερος συνωστισμός και προσοχή στις ευάλωτες ομάδες.

Αύξηση κατά 41,5% σημείωσαν την τελευταία εβδομάδα οι επισκέψεις στο γιατρό από παιδιά και ενήλικες σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ. “Αν κάποιος έχει πυρετό για τρεις μέρες που δεν πέφτει με συνήθη αντιπυρετικά ή έχει δύσπνοια, σε αυτή την περίπτωση πρέπει να πάρει ιατρικές συμβουλές” συμβουλεύει ο κ. Γουργουλιάνης.

Την ίδια ώρα, σημαντικές ελλείψεις παρατηρούνται σε παυσίπονα, αντιπυρετικά, αντιβιοτικά, αντιβηχικά, εισπνεόμενα, αντιιικά και παιδικά σιρόπια. Αυτό ίσως έχει να κάνει με την έξαρση που έχουμε αυτή την περίοδο στις ιώσεις, αλλά δεν δικαιολογεί το θέμα των ελλείψεων στα φάρμακα των χρόνιων παθήσεων.

Οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν ότι πάνω από 200 φάρμακα για όλο το φάσμα των παθήσεων είναι σε μόνιμη έλλειψη, λόγω των συνεχώς αυξανόμενων, παράλληλων εξαγωγών. Μέσα στην εβδομάδα πάντως αναμένεται να φτάσουν στα φαρμακεία παιδικά σιρόπια και έως τις γιορτές, πηγές του υπουργείου Υγείας εκτιμούν, ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί περαιτέρω.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας