Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαmyProperty: Ψηφιακά οι δωρεές χρημάτων στα παιδιά από την 1η Ιανουαρίου

myProperty: Ψηφιακά οι δωρεές χρημάτων στα παιδιά από την 1η Ιανουαρίου

 

 

 

Τέλος χρόνου και αρχή… νέων όρων, για οικογένειες όπου οι γονείς θα θελήσουν να στηρίξουν οικονομικά τα παιδιά τους. Καθώς εδώ και ένα έτος πλέον η γονική παροχή δεν αποτελεί «κατάρα» (λόγω αύξησης του αφορολογήτου κατά τη μεταβίβαση αλλά και με ταυτόχρονη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα περισσότερα ακίνητα) τα νοικοκυριά καλούνται να επιλέξουν αν πρέπει σπεύσουν να τις συντάξουν άμεσα, ή να τις δρομολογήσουν για το νέο έτος.

Ειδικά όμως οι δωρεές χρημάτων από τους γονείς, αυτές πρέπει να γίνουν εντός του 2022 αν πρέπει να να καλύψουν τεκμήριο απόκτησης περιουσιακών στοιχείων που έκαναν φέτος τα παιδιά τους (πχ αγορά αυτοκινήτου ή κατοικίας κλπ). Ουσιαστικά καλύπτουν το «πόθεν έσχες» των παιδιών τους για να μη πληρώσουν πρόσθετο φόρο εισοδήματος στη δήλωση που θα υποβάλουν το 2023, καθώς συνήθως τα νεαρά άτομα ή ζευγάρια δεν έχουν την ευχέρεια να επικαλεστούν αποταμιεύσεις και αναλώσεις κεφαλαίων περασμένων ετών.

Ακόμα όμως και χρηματικές δωρεές ή γονικές παροχές που διενεργήθηκαν από την 1/10/2021 μέχρι και την 9/9/2022 με μετρητά, πρέπει να έχουν περάσει από τραπεζικό λογαριασμό: πρέπει να έχει προηγηθεί ανάληψη χρημάτων από ατομικό λογαριασμό του δωρητή ή από κοινό λογαριασμό των συμβαλλόμενων, και να ακολούθησε κατάθεσή τους σε ατομικό λογαριασμό του δωρεοδόχου ή σε κοινό λογαριασμό των συμβαλλόμενων ή σε κοινό λογαριασμό με τρίτο πρόσωπο, εφόσον η κατάθεση αυτή έγινε εντός 3 εργάσιμων ημερών. Για να αποδειχθεί αυτό, πρέπει να επισυνάπτονται: από τη μια το αποδεικτικό ανάληψης του ποσού με εμφανή την ημερομηνία και το ακριβές ποσό, το IBAN του δωρητή/γονέα και από την άλλη, το αποδεικτικό κατάθεσης του ίδιου ποσού στο ΙΒΑΝ του δικαιούχου / δωρεοδόχος τέκνου.

Προκειμένου για μελλοντικές παροχές χρημάτων όμως, από γονείς προς τα παιδιά τους, τα πράγματα αλλάζουν: από την 1η Ιανουαρίου 2023 και μετά όλα θα γίνονται μόνον ηλεκτρονικά, μέσω της πλατφόρμας myProperty.aade.gov.gr.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας