Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΕπιβεβαίωση του GOV NEWS: Μπαίνουν τα «θεμέλια» για οριοθέτηση ΑΟΖ με Λιβύη...

Επιβεβαίωση του GOV NEWS: Μπαίνουν τα «θεμέλια» για οριοθέτηση ΑΟΖ με Λιβύη και Αίγυπτο

Ο ενεργειακός «θησαυρός» που βρίσκεται στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ της Κρήτης και των ακτών της Βόρειας Αφρικής έχει ενεργοποιήσει τις μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη, οι οποίες επιζητούν εναλλακτικές ενεργειακές λύσεις μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Όπως είχε επισημάνει με εκτενές αποκλειστικό ρεπορτάζ το GOV NEWS την Τρίτη 10 Ιανουαρίου, με τίτλο: «Κρήτη: Το φυσικό αέριο φέρνει πιο κοντά την οριοθέτηση ΑΟΖ με Αίγυπτο και Λιβύη», οι πιέσεις από τις ΗΠΑ, κατά κύριο λόγο, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για εξεύρεση λύσης στα Νότια και Νοτιοανατολικά της Κρήτης αυξάνονται με το πέρασμα του χρόνου.

Η ενεργοποίηση του Αμερικανικού κολοσσού της ExxonMobil στα Νοτιοδυτικά της Κρήτης έχει «πυροδοτήσει» εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, καθώς οι ΗΠΑ θέλουν να εκμεταλλευτούν το συντομότερο δυνατόν τα τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου που βρίσκονται στην ευρύτερη υποθαλάσσια περιοχή.

Επομένως, οι ΗΠΑ επιζητούν ηρεμία και ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή και αυτό μπορεί να διασφαλιστεί μονάχα εφόσον οι εμπλεκόμενες χώρες τα βρουν μεταξύ τους και οριοθετήσουν ΑΟΖ.

Έτσι, κυρίως η Λιβύη, επιβάλλεται να καθίσει στον τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρει λύση με την Ελλάδα και την Αίγυπτο.

Να σημειωθεί, ότι πολύ ευχάριστη εξέλιξη για την Ελλάδα αποτελεί το γεγονός πως σταδιακά μπαίνει στο ενεργειακό «παιχνίδι» και η Κύπρος, με ότι συνεπάγεται αυτό για την ανάδειξη του ελληνισμού σε δύναμη ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις του υπουργός Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Μοχάμεντ Αούν, ο οποίος κάλεσε την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο να αρχίσουν διαπραγματεύσεις προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ.

Μάλιστα, ο κ. Αούν αναγνώρισε ότι οι εμπλεκόμενες χώρες έχουν δικαίωμα να επεκτείνουν τα χωρικά τους ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια και από εκεί με τον κανόνα της μέσης γραμμής να οριοθετηθούν οι θαλάσσιες ζώνες.

Παράλληλα, ο υπουργός της Λιβύης άφησε αιχμές κατά της Τουρκίας, τονίζοντας ότι ορισμένες χώρες έχουν καταφύγει σε μονομερείς λύσεις αντί για διάλογο και συναίνεση.

Υπενθυμίζεται, ότι και δικαστήριο της Τρίπολης της Λιβύης ανέστειλε, με απόφασή του, τη συμφωνία για εξερεύνηση υδρογονανθράκων, η οποία υπεγράφη πέρυσι από την προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης και την Άγκυρα.

Όπως είχε επισημάνει το GOV NEWS, ο Αμερικανικός κολοσσός ExxonMobil εντατικοποιεί τις έρευνες Νοτιοδυτικά της Κρήτης, γεγονός που σηματοδοτεί εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ExxonMobil, έχει αρχίσει να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για έρευνες Νότια και Νοτιοανατολικά της Κρήτης, δηλαδή σε περιοχές που αμφισβητούν οι Τούρκοι.

Στελέχη της Αμερικανική εταιρείες επισημαίνουν ότι έχουν σκοπό να επεκτείνουν τις έρευνες, υπογραμμίζοντας πως δεν επηρεάζονται από τις απειλές της Άγκυρας.

Σύμφωνα με πολιτικούς και αμυντικούς αναλυτές, οι κινήσεις του Αμερικανικού Κολοσσού καταδεικνύουν και τις προθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης αναφορικά με την επίλυση του «καυτού» γεωπολιτικού ζητήματος της οριοθέτησης ΑΟΖ στα Δυτικά, Νότια και Ανατολικά της Κρήτης.

Αυτό που θα επιδιώξει η Ουάσιγκτον είναι να υπάρξει συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Λιβύη στην εξόρυξη και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, τα οποία αναμένεται να συμβάλλουν καθοριστικά στην απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά, όπως ακούγεται έντονα, έχοντας στο πλευρό της τον Αμερικανικό παράγοντα, θα προσπαθήσει να προσέλκυση νέες μεγάλες πολυεθνικές για συνεργασία.

Ένα πρώτο βήμα αναμένεται να γίνει στο ετήσιο πετρελαϊκό συνέδριο που θα διεξαχθεί τον Φεβρουάριο στην Αίγυπτο. Εκεί θα βρίσκονται όλες οι μεγάλες πετρελαϊκές που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και η αρμόδιοι της ελληνικής πλευράς προετοιμάζονται για νέα προσέγγιση.

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ των εμπλεκομένων χωρών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και δεν αποκλείεται τους επόμενους μήνες να έχουμε θετικές εξελίξεις.

Την ίδια ώρα αυξάνεται η δυσαρέσκεια του καθεστώτος Ερντογάν, καθώς «βλέπει» ότι μένει εκτός του ενεργειακού «παιχνιδιού».

Καλές πηγές υπογράμμιζαν στο GOV NEWS, ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι και κυρίως η Αμερικανική πλευρά, προσπαθούν να βρουν κάποιου είδους «αντάλλαγμα» για τον Ταγίπ Ερντογάν, ώστε να μην φανεί στο εσωτερικό της Τουρκίας ότι ο νέος Σουλτάνος υπέστη από την Ελλάδα μια συντριπτική ήττα.

Να σημειωθεί πάντως, πως η ελληνική πλευρά διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να παραχωρήσει σπιθαμή από την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να γίνει οτιδήποτε εις βάρος της Ελλάδας», σημείωσε χαρακτηριστικά στο GOV NEWS στέλεχος της κυβέρνησης.

Επίσης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, με εντολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει επισημάνει σε όλες τις πλευρές, ότι η ανοχή της Ελλάδας στις προκλήσεις της Τουρκίας έχει εξαντληθεί και πως δεν πρόκειται να ανεχθεί νέες παραβιάσεις και άνομες ενέργειες από την πλευρά της Άγκυρας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.