Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΣκληρό παζάρι ΗΠΑ-Τουρκίας για τα F-16. Η Ελλάδα παίρνει F-35

Σκληρό παζάρι ΗΠΑ-Τουρκίας για τα F-16. Η Ελλάδα παίρνει F-35

Σκληρό παζάρι βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ για τα μαχητικά F-16, με την Άγκυρα να απαιτεί πέρα από τα εξοπλιστικά την αποδοχή ότι η Τουρκία είναι ο «μεγάλος παίκτης» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε χθεσινό της άρθρο, η Wall Street Journal υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για την πώληση νέων μαχητικών F-16 στην Τουρκία αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ παράλληλα θα ζητήσει και την έγκριση για μια ξεχωριστή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα, σε μια από τις μεγαλύτερες πωλήσεις αμερικανικών εξοπλισμών τα τελευταία χρόνια.

Η πώληση στην Τουρκία, την οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Περιλαμβάνει 40 νέα μαχητικά και κιτ για την επισκευή 79 αεροσκαφών του υπάρχοντος στόλου F-16 της Τουρκίας, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται η Wall Street Journal.

Η αίτηση για την έγκριση από το Κογκρέσο πιθανότατα να συμπέσει χρονικά με την επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα. Επιπλέον, το εξοπλιστικό πακέτο στην Τουρκία θα περιλαμβάνει  πάνω από 900 πυραύλους αέρος-αέρος και 800 βόμβες.

Η έγκριση του Κογκρέσου συνδέεται με την τουρκική συναίνεση στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την Wall Street Journal, την ώρα που η Άγκυρα εντείνει τον εκβιασμό έναντι των ΗΠΑ, αρνούμενη να δεχτεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

Γκας Μπιλιράκης: «Να είστε βέβαιοι… δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ τέτοια πώληση»

Ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής Γκας Μπιλιράκης ξεκαθάρισε χθες μέσω του λογαριασμού του στο Twitter πως η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ δεν πρόκειται να συναινέσει ώστε  η Τουρκία να πάρει F16, λόγω της προκλητικής συμπεριφοράς της απέναντι στην Ελλάδα.

«Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να επιβραβεύσει την Τουρκία για τη συνεχιζόμενη κακή συμπεριφορά της. Να είστε βέβαιοι ότι οι συνάδελφοί μου και εγώ στο Κογκρέσο θα διασφαλίσουμε ώστε να μην πραγματοποιηθεί ποτέ τέτοια πώληση», τόνισε ο Μπιλιράκης.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας