Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΛιβύη ΑΟΖ: Επικρατεί η ελληνική διπλωματία, «απομονώνεται» ο Ερντογάν

Λιβύη ΑΟΖ: Επικρατεί η ελληνική διπλωματία, «απομονώνεται» ο Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα βρεθεί σήμερα στην Κρήτη, στο πλαίσιο των επισκέψεών του σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας.

Από το Ηράκλειο της Κρήτης, το διήμερο 25 και 26 Ιανουαρίου, θα παρουσιάσει το έργο της κυβέρνησης στην Μεγαλόνησο, το οποίο είναι σημαντικό και πολυδιάστατο.

Εκτός, των πολλών έργων υποδομής που έχουν πραγματοποιηθεί στο νησί και αυτών που αναμένεται να υλοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις έρευνες που πραγματοποιούνται στα Δυτικά της Κρήτης για την ανεύρεση και εξόρυξη υδρογονανθράκων, αλλά και στο «φλέγον» ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Λιβύη.

Ο πρωθυπουργός, αναμένεται να καλέσει για ακόμη μια φορά, την ηγεσία της Τρίπολης της Λιβύης να αρχίσει συνομιλίες με την Ελλάδα για την εξεύρεση λύσης αναφορικά με την οριοθέτηση ΑΟΖ, γεγονός που θα αποφέρει μεγάλα κέρδη και στις δύο χώρες.

Το σημαντικό για την Ελλάδα είναι η προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης να προκηρύξει εκλογές, από τις οποίες θα προκύψει μια κυβέρνηση, η οποία θα έχει την νομιμοποίηση να διαπραγματευτεί και να αποφασίσει για σημαντικά θέματα, όπως η οριοθέτηση ΑΟΖ στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Κρήτης και της Λιβύης.

Τις νόμιμες διαδικασίες που θα οδηγήσουν σε εκλογές, όπως είναι γνωστό, τις εμποδίζει με διάφορους τρόπους το καθεστώς Ερντογάν, που συμπεριφέρεται με αποικιακό τρόπο στην Ανατολική Λιβύη, που είναι υπό τον έλεγχο της προσωρινής κυβέρνησης της Τρίπολης.

Στην Δυτική Λιβύη κυριαρχεί ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, που είναι φιλοδυτικός με πολύ καλές σχέσεις με την Ελλάδα και δεν αποδέχεται σε καμία περίπτωση της ενέργειες της ηγεσίας της Τρίπολης.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα, ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ συναντήθηκε σε πολύ καλό κλίμα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, παρουσία του οποίου καταδίκασε την τουρκική παρουσία στην Λιβύη.

Οι στρατηγικές κινήσεις της Ελλάδας στην διπλωματική «σκακιέρα» αρχίζουν να αποφέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα και αυτό καταδείχθηκε στο μέγιστο βαθμό την περασμένη Κυριακή, όταν η πλειοψηφία των αραβικών χωρών γύρισε την πλάτη στην προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης, δείχνοντας ότι δεν την αναγνωρίζουν ως την κυρίαρχη δύναμη στην Λιβύη.

Σημαντικό ρόλο, εκτός από την Ελλάδα, διαδραμάτισε και η Αίγυπτος, η οποία επιζητά την άμεση αποσύνδεση της Λιβύης με το καθεστώς Ερντογάν.

Ενδεικτικό της διπλωματικής απομόνωσης της κυβέρνησης της Τρίπολης αποτελεί η αποτυχία πραγματοποίησης προπαρασκευαστικής συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου στη λιβυκή πρωτεύουσα. Από τις 22 χώρες του Αραβικού Συνδέσμου οι 15 δεν παρέστησαν, όπως άλλωστε ούτε ο γ.γ. του οργανισμού, Αχμέντ Αμπούλ Γκεΐτ.

Την συγκεκριμένη εκδήλωση οργάνωσε η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης, Νάτζλα αλ Μανγκούς και αποτελεί μια σαφή εκδήλωση δυσαρέσκειας από όλες τις σημαντικές αραβικές χώρες για την πολιτική της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, η οποία υπαγορεύεται από τα συμφέροντα τρίτων χωρών, όπως η Τουρκία και των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Να σημειωθεί, ότι η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης, Νάτζλα αλ Μανγκούς, έχει υπογράψει συμφωνίες με την Τουρκία, οι οποίες θίγουν άμεσα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Να σημειωθεί, ότι η παρουσία ελάχιστων αντιπροσωπειών από την Αλγερία, την Τυνησία, το Κατάρ, την Παλαιστινιακή Αρχή, το Ομάν, το Σουδάν και τις Κομόρες ανάγκασε το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης να αλλάξει ακόμα και την περιγραφή της διοργάνωσης, μετονομάζοντάς τη «διερευνητική συνάντηση». Μάλιστα, οι αραβικές χώρες που παρέστησαν δεν έστειλαν καν, τους υπουργούς Εξωτερικών τους

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.