Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΚακοκαιρία σε όλη τη χώρα - Κλειστά σχολεία σε Επτάνησα και Πελοπόννησο

Κακοκαιρία σε όλη τη χώρα – Κλειστά σχολεία σε Επτάνησα και Πελοπόννησο

ΠΕΜΠΤΗ:

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
– μέχρι το μεσημέρι στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο
– από τις πρωινές ώρες στην ανατολική Πελοπόννησο και βαθμιαία στην κεντρική Στερεά και τη Θεσσαλία με εξασθένηση από το απόγευμα
– από τις προμεσημβρινές ώρες στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και τις Σποράδες με εξασθένηση το βράδυ
– από το απόγευμα στις Κυκλάδες και στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία
– από νωρίς το βράδυ στη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά και τοπικά σε περιοχές στα βόρεια με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές:
– στη δυτική Μακεδονία, την κεντρική Μακεδονία και την Ήπειρο (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 400-500 μέτρα και πάνω)
– στη Θεσσαλία (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω)
– στη δυτική και κεντρική Στερεά (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 700-800 μέτρα και πάνω)
– από νωρίς το βράδυ στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 400-500 μέτρα και πάνω).
3. Οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο σταδιακά θα ενισχυθούν στα 8 και τοπικά στα 9 μποφόρ.

Στην Αττική, ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται από τις προμεσημβρινές ώρες, πιθανόν να συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις και το βράδυ θα εξασθενήσουν.
Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και από το απόγευμα νότιοι 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται βροχές και καταιγίδες με πιθανές χαλαζοπτώσεις τοπικά ισχυρές από το απόγευμα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά-ημιορεινά αλλά σε περιοχές με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο τα 400-500 μέτρα και πάνω). Οι άνεμοι θα είναι ανατολικοί 4 με 5 και από το απόγευμα βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
έως και τις πρωινές ώρες στη Θράκη και τις ανατολικές Κυκλάδες και έως τις μεσημβρινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά, οι οποίες έως και τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές στη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω).
3. Οι άνεμοι θα φθάνουν τοπικά στο ανατολικό Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ τις πρωινές ώρες.

 

Πού υπάρχουν προβλήματα – Κλειστά σχολεία

Προβλήματα καταγράφονται ήδη σε Ζάκυνθο και Ημαθία, ενώ μέσα στις επόμενες ώρες τα φαινόμενα θα ενταθούν σε Ήπειρο, Δυτική και Βόρεια Θεσσαλία και Δυτική Μακεδονία, σύμφωνα με την ΕΜΥ.

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία σε Κεφαλλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο, στον Δήμο Άργους Μυκηνών και στον Δήμο Ερμιονίδας, λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Ζακύνθου από πλημμύρες και κατολισθήσεις. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δήμοι του νομού Πέλλας, λόγω εκτεταμμενων καταστροφών.

Στη Φλώρινα στα λευκά ντύθηκαν η τοπική κοινότητα Κέλλης στο Αμύνταιο καθώς και η περιοχή Πισοδέρι. Η κίνηση των οχημάτων πραγματοποιείται με χειμερινά ελαστικά ή αλυσίδες η κίνηση των οχημάτων. Τα σχολεία στον δήμο της Φλώρινας θα ανοίξουν σήμερα μια ώρα αργότερα από την κανονική και δύο ώρες μετά στον δήμο Πρεσπών.
Δυο ώρες αργότερα, στις 10:00 θα ξεκινήσουν σήμερα Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023 τα σχολεία Α’ & Β’ /θμιας εκπαίδευσης στην Πρέσπα, λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν στην περιοχή. Ο παιδικός σταθμός θα λειτουργήσει κανονικά.

Σφοδρή είναι η χιονόπτωση στα ορεινά του νομού Ιωαννίνων. Στο Μέτσοβο το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 15 εκατοστά, ενώ στα λευκά ντύθηκαν η Μηλιά Μετσόβου, η Βοβούσα το Συράκο στα Τζουμέρκα και πολλά χωριά του Ζαγορίου.
Η κυκλοφορία των οχημάτων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο σε ορισμένα τμήματα χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες οι οδηγοί που κινούνται τόσο στην Εγνατία οδό όσο και στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες η να φέρουν τα οχήματα του ελαστικά χειμερινά.

Επίσης, η Τροχαία Ιωαννίνων απαγόρευσε την κυκλοφορία φορτηγών άνω των 3,5 τόνων προς την Κοζάνη. Η απόφαση να απαγορευτεί η κυκλοφορία στις νταλίκες πάρθηκε μετά από πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο Μαλακάσι όπου δίπλωσε νταλίκα.

Συστάσεις προς τους πολίτες

Συστάσεις στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων απευθύνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με αφορμή την επερχόμενη κακοκαιρία.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συστήνει στους πολίτες:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
    Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
  • Αν μετακινούνται πεζή:

Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού).

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας