Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαGov.gr Wallet: Οι περιπτώσεις που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί

Gov.gr Wallet: Οι περιπτώσεις που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί

Μεγάλη επιτυχία φαίνεται να γνωρίζει μέχρι στιγμής η εφαρμογή Gov.gr Wallet, καθώς οι ψηφιακές ταυτότητες και τα ψηφιακά διπλώματα οδήγησης που έχουν «κατεβάσει» οι πολίτες είναι πάνω από 100.000. Η νέα εφαρμογή, η οποία παρουσιάστηκε την Τετάρτη (27/7/2022/ στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά τη ζωή των πολιτών. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις, στις οποίες δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Το Gov.gr Wallet είναι ήδη διαθέσιμο στα appstores των λογισμικών iOS και Android και η χρήση του είναι δυνατή τμηματικά σύμφωνα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ του πολίτη. Εναλλακτικά, οι πολίτες μπορούν να κατεβάσουν την εφαρμογή μέσω της σελίδας wallet.gov.gr.
Προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφαλής πρόσβαση στην εφαρμογή, η ταυτοποίηση του πολίτη γίνεται σε πρώτο επίπεδο με τους κωδικούς στο Taxisnet και κατόπιν με την καταχώρηση κωδικού μιας χρήσης (OTP – One Time Password), ο οποίος αποστέλλεται σε αριθμό κινητού τηλεφώνου που ανήκει επιβεβαιωμένα στον πολίτη. Για τον σκοπό αυτό ο πολίτης θα πρέπει πριν εισέλθει στην εφαρμογή:

  • είτε να έχει καταχωρίσει τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ) μέσω του notify.gov.gr,
  • είτε να έχει βεβαιώσει ψηφιακά την υπογραφή του μέσω του gov.gr (Υπεύθυνη Δήλωση, Εξουσιοδότηση, Ψηφιακή Βεβαίωση Εγγράφου, Ιδιωτικό Συμφωνητικό).

Αφού πραγματοποιηθεί η αυθεντικοποίηση, ο πολίτης καλείται να δώσει άδεια για να λαμβάνει ειδοποιήσεις από την εφαρμογή, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη λειτουργία της λόγω του μηχανισμού συγκατάθεσης σε περίπτωση επαλήθευσης ενός ψηφιακού εγγράφου. Επίσης, έχει τη δυνατότητα να επιλέξει την ενεργοποίηση της δυνατότητας εύκολης πρόσβασης (quick login), η οποία παρέχεται σύμφωνα με τις προδιαγραφές κάθε συσκευής.

Οι περιπτώσεις πού δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Τα ψηφιακά αντίγραφα, όπως σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της εφαρμογής, έχουν ακριβώς την ίδια ισχύ με τα έγχαρτα πιστοποιητικά εντός της χώρας, με μόνη εξαίρεση τα διεθνή ταξίδια.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να δοθεί προσοχή, καθώς για τη χρήση του ψηφιακού δελτίου ταυτότητας για συναλλαγές με τραπεζικά ιδρύματα ή παρόχους κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας ισχύει η μεταβατική περίοδος μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2022, όπως και έχει οριστεί στη σχετική ΚΥΑ.

Επομένως, οι πολίτες μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν το κινητό τους για οποιαδήποτε συναλλαγή τους εντός Ελλάδας, όπως ακριβώς χρησιμοποιούσαν μέχρι τώρα την αστυνομική τους ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησής τους. Επιπλέον, μέσα από την εφαρμογή αποκτούν τη δυνατότητα να υπογράφουν ψηφιακά έγγραφα ακόμα πιο εύκολα, γρήγορα και με μεγαλύτερη ασφάλεια, μέσω του docs.gov.gr.

Τέλος, οι περιορισμοί στη χρήση της εφαρμογής φαίνεται ότι δεν θα ισχύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς ο Κυριάκος Πιερρακάκης ερωτηθείς για το αν αυτά τα ψηφιακά έγγραφα θα μπορέσουν σταδιακά να χρησιμοποιούνται και για ταξίδια στο εξωτερικό, ότι πολλές χώρες της ΕΕ ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης με το Gov.gr Wallet, απάντησε ότι «σύντομα θα μπορούμε να ταξιδέψουμε με αυτά και στο εξωτερικό».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας