Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΛηξιπρόθεσμα χρέη: Πυκνώνουν πλειστηριασμοί και κατασχέσεις

Ληξιπρόθεσμα χρέη: Πυκνώνουν πλειστηριασμοί και κατασχέσεις

 

 

Το έσχατο μέσο των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών, για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, «επιστρατεύει» πλέον η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), αξιοποιώντας πλήρως το σύστημα «Eispraxis».

Μετά από μια ανενεργή ουσιαστικά περίοδο, προχωράει στην αυστηρή εφαρμογή του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και συγκεκριμένα των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει την ανοδική πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών και να διαμορφώσει …κουλτούρα πληρωμής στους φορολογούμενους.

Το δίμηνο Φεβρουαρίου- Μαρτίου βγαίνουν σταδιακά στο «σφυρί» 22 ακίνητα η τιμή πρώτης προσφοράς των οποίων αθροιστικά υπερβαίνει τα 8 εκατομμύρια ευρώ καθώς οι ιδιοκτήτες τους έχουν αφήσει ληξιπρόθεσμα πολλαπλάσια φορολογικά χρέη.

Παράλληλα, με τρόπο αυτοματοποιημένο και σε συνεργασία με τις τράπεζες, προχωρούν και οι «κατασχέσεις» εις χείρας τρίτων.

Οι έχοντες ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία θα πρέπει να γνωρίζουν πως οι τραπεζικές τους καταθέσεις (με τα ισχύοντα ακατάσχετα όρια) κινδυνεύουν, στο βαθμό που δεν ανταποκριθούν στα ενημερωτικά μηνύματα που αποστέλλει η ΑΑΔΕ κάθε φορά που ένα χρέος καθίσταται ληξιπρόθεσμο χωρίς να υπάρξει ανταπόκριση ρύθμισης.

Το σύστημα «Eispraxis» έχει πάρει… φωτιά σε όλες τις εφορίες της χώρας ενώ έχουν πραγματοποιηθεί ενημερωτικά σεμινάρια για τη στελέχωση των Εισπρακτικών Κέντρων Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Με το νέο σύστημα, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αντλούν πληροφορίες για εισοδήματα, περιουσιακά στοιχεία και χρέη όλων των φορολογουμένων από όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ καθώς και από τρίτους, όπως τράπεζες, συμβολαιογράφους, ΓΕΜΗ, ΕΡΓΑΝΗ, Χρηματιστήριο κ. αλ.

Όλα τα στοιχεία συγκεντρώνονται σε έναν ξεχωριστό ηλεκτρονικό φάκελο για κάθε ΑΦΜ ο οποίος ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για κάθε μεταβολή. Κάθε φορά που ένα χρέος γίνεται ληξιπρόθεσμο με αυτοματοποιημένο τρόπο παράγεται ηλεκτρονικό ενημερωτικό μήνυμα προς τον φορολογούμενο και εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση ρύθμισης της οφειλής τότε επίσης αυτοματοποιημένα ξεκινούν οι διαδικασίες κατάσχεσης με πρώτο αποδέκτη τα τραπεζικά ιδρύματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΑΑΔΕ, για το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2022, προκύπτει υπάρχουν 4.094.981 οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη συνολικού ύψους 113,385 δισ. ευρώ εκ των οποίων 6,7 δισ. ευρώ αφορούν φορολογικά χρέη του 2022. Για περίπου 1 στους 2 οφειλέτες ή συνολικά για 2.045.764 ΑΦΜ , η ΑΑΔΕ έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης τα οποία έχουν ήδη επιβληθεί για 1.406.550 οφειλέτες.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας