Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΟΑΚΑ: Εκεί που η «καρδιά» του αθλητισμού συναντά τον πολιτισμό

ΟΑΚΑ: Εκεί που η «καρδιά» του αθλητισμού συναντά τον πολιτισμό

Το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών «Σπύρος Λούης» συμπλήρωσε αυτή τη χρονιά σαράντα χρόνια λειτουργίας και προσφοράς στον αθλητισμό. Μάλιστα φέτος, περισσότερο από ποτέ, δείχνει έτοιμο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος. Με μία διοίκηση που βασίζεται στην εξωστρέφεια, το ιστορικό αθλητικό συγκρότημα, έχει καταφέρει να ανοίξει τις πύλες του, εκτός από τον αθλητισμό, στον πολιτισμό και την εκπαίδευση. Σιγά σιγά, εξελίσσεται σε τουριστικό τοπόσημο της Αθήνας, καθώς, καθημερινά, το επισκέπτονται από 15.000 έως 18.000 άνθρωποι. Οι άρτιες εγκαταστάσεις του αποτελούν πόλο έλξης για  πολλές και φαντασμαγορικές εκδηλώσεις, ενώ μόνο από τις συναυλίες των «Scorpions» και των «Iron Maiden» εισέπραξε περισσότερα από όσα έπαιρνε από μία ποδοσφαιρική ομάδα ολόκληρη τη σεζόν.

Σε σχέση με το 2018, τη φετινή χρονιά οι εκδηλώσεις στο Ο.Α.Κ.Α. αυξήθηκαν περισσότερο από 70%. Συναυλίες, εκδηλώσεις, συνέδρια και διοργανώσεις, που προβάλλουν τόσο το συγκρότημα όσο και τη χώρα, έχουν πραγματοποιηθεί αυτούς τους μήνες ή προγραμματίζονται για το προσεχές χρονικό διάστημα. Αυτό το καλοκαίρι, εκτός από τις μεγάλες συναυλίες των Scorpions – Alice Cooper και των Iron Maiden, ήδη, έχουν διεξαχθεί το Eject Festival, το Waterboom Festival, το Colour Day Festival, Athens Rocks Festival, οι συναυλίες του Μαλούμα, των V-Boys, των ΒήταΠεις κ.α.

Κωνσταντίνος Χαλιορής, Συντονιστής Γενικός Διευθυντής του Ο.Α.Κ.Α.

«Το Ο.Α.Κ.Α. σιγά σιγά καθιερώνεται στις συνειδήσεις των Ελλήνων ως ένας χώρος αθλητισμού, πολιτισμού και ψυχαγωγίας. Αυτό το καλοκαίρι πραγματοποιήθηκαν συναυλίες, οι οποίες, εκτός από τα έσοδα που έφεραν, διαφήμισαν και πρόβαλλαν τον Οργανισμό σε όλο τον κόσμο. Κορυφαία μουσικά συγκροτήματα έστησαν στο στάδιο τις μουσικές σκηνές τους και η εικόνα, τόσο από τα παραδοσιακά Μ.Μ.Ε., όσο και από τα social media ταξίδεψε στην υφήλιο. Αυτό αποτέλεσε μία δωρεάν διαφήμιση και για το Ο.Α.Κ.Α., αλλά και για την Ελλάδα», υπογράμμισε ο  Συντονιστής Γενικός Διευθυντής του Ο.Α.Κ.Α., Κωνσταντίνος Χαλιορής.

Το Ο.Α.Κ.Α όμως αποτελεί κατά κύριο λόγο το «σπίτι» του αθλητισμού. Από τον περιβάλλοντα χώρο του, πήρε εκκίνηση το 2ο ΕΤΑΠ του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδος, ενώ στο Ολυμπιακό Κολυμβητήριο διεξήχθησαν το διεθνές μίτινγκ «Acropolis Swim Open» και ο τελικός της σειράς αγώνων της καλλιτεχνικής κολύμβησης FINA World Series Super Final. Στις εγκαταστάσεις του συγκροτήματος πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες περισσότερα από 20 πανελλήνια πρωταθλήματα και αγώνες αθλητικών ομοσπονδιών αλλά και εκδηλώσεις που αναδεικνύουν και προωθούν τον αθλητικό τουρισμό. Σε ό,τι αφορά τις προσεχείς αθλητικές διοργανώσεις, στις 8 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο ΟΑΚΑ η υπερειδική του Ράλλυ Ακρόπολις. Συγκεκριμένα, οι καλύτεροι οδηγοί του κόσμου, με τα υπερσύγχρονα αυτοκίνητά τους, θα ξεκινήσουν με μία μοναδική παράσταση την «EKO Special Stage @Olympic Stadium» και οι εικόνες του Ο.Α.Κ.Α. και της Ελλάδος θα ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο.

«Πρώτα από όλα το Ο.Α.Κ.Α. είναι ένα αθλητικό συγκρότημα που έχει ως στόχο να προάγει τον αθλητισμό και να βοηθάει τους αθλητές. Από την πρώτη στιγμή που, με εντολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ήρθα εδώ και, πάντα σε συνεννόηση με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, έχουμε ως προτεραιότητα να λύνουμε τα προβλήματα των αθλητών που προπονούνται εδώ πριν αυτά δημιουργηθούν. Από την άλλη πλευρά το Ολυμπιακό Στάδιο αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αθλητικές εγκαταστάσεις σε αστικό ιστό στην Ευρώπη. Μετά την ολοκλήρωση των έργων, το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο θα γίνει το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Αυτές οι εγκαταστάσεις προετοιμάζονται για να φιλοξενήσουν και άλλες διεθνείς εκδηλώσεις με στόχο να προβάλλουν τη χώρα μας, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό της», τόνισε ο Κ. Χαλιορής.

Σημείο αναφοράς όμως αποτελεί και ο περιβάλλον χώρος του συγκροτήματος, στον οποίο έχουν ανακαλυφθεί 5 αρχαιολογικοί χώροι. Η διοίκηση έχει ως στόχο να δημιουργηθεί μία πολιτιστική διαδρομή, μέσα από την οποία θα αναδεικνύονται τα μνημεία αλλά και θα φέρει επιπλέον έσοδα στα ταμεία του σταδίου. Στους αρχαιολογικούς χώρους περιλαμβάνονται ο Τάφος του Αθλητή, το Εκθετήριο με τα Αρχαία Αντικείμενα, το Αδριάνειο Υδραγωγείο, η Ρωμαϊκή Δεξαμενή και το Ρωμαϊκό Βαλανείο.

Στον προαύλιο χώρο πραγματοποιήθηκε η δεντροφύτευση 158 αιωνόβιων και υπεραιωνόβιων ελιών, οι οποίες ήρθαν να προστεθούν στις 700 που προϋπήρχαν. Στόχος της διοίκησης είναι να ενισχυθεί το πράσινο, κάτι που πρόκειται να δημιουργήσει ένα μικροκλίμα στην περιοχή.

Το Ο.Α.Κ.Α., χάρη στη Στέγη Καλατράβα, είναι το 5ο πιο ψηλό κτίριο της Αθήνας. Το στέγαστρο είχε κοστίσει 130.000.000 αλλά είχε μείνει χωρίς συντήρηση για περισσότερα από 16 χρόνια. Η συντήρησή του εντάσσεται μέσα στο master plan που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Για τον εκσυγχρονισμό του Ο.Α.Κ.Α. έχουν εξασφαλιστεί 43,5 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Πράσινης ανάπτυξης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ελλάδα 2.0. Με τις παρεμβάσεις που δρομολογούνται αναμένεται να κινητοποιηθούν κεφάλαια άνω των 100.000.000 ευρώ και να δημιουργηθούν περισσότερες από 1000 θέσεις εργασίας. Στόχος όλων είναι να αποτελέσει ένα Ολυμπιακό Πάρκο αθλητισμού, πολιτισμού, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας που θα ενταχθεί και στα τουριστικά σημεία της Αθήνας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Εύα Καντηλάρη
Εύα Καντηλάρη
Η Εύα Καντηλάρη είναι δημοσιογράφος με σπουδές στην Πολιτική Επιστήμη και την Ιστορία και μεταπτυχιακό τίτλο στην Πολιτιστική Διαχείριση, την Επικοινωνία και τα ΜΜΕ.