Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΤρεις ελληνικές startups έκλεισαν deals εκατομμυρίων

Τρεις ελληνικές startups έκλεισαν deals εκατομμυρίων

Τρία exits σε διάστημα μόλις δύο μηνών μετρά ήδη το εγχώριο οικοσύστημα, με το 2023 να προμηνύεται χρονιά ρεκόρ για τις εξαγορές ελληνικών startups, κόντρα στο γενικότερο μακροοικονομικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από έντονη μεταβλητότητα.

Σύμφωνα με σχετική έκθεση του Marathon Venture Capital, το 2023,  Agile Actors, Marine Traffic και OilX έκλεισαν deals εκατομμυρίων, επιβεβαιώνοντας την άποψη που θέλει τη νεοφυή επιχειρηματικότητα να έχει μπει για τα καλά στα ραντάρ των διεθνών επενδυτών.

Ο πήχυς των προσδοκιών, βέβαια, έχει τοποθετηθεί ψηλά, δεδομένου ότι το 2022 πραγματοποιήθηκαν 16 exits έναντι 12 τον αμέσως προηγούμενο χρόνο. «Μέσα σε ένα σκληρό περιβάλλον, οι ελληνικές εταιρείες επέδειξαν πέρυσι αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα», σχολιάζει η ομάδα του Marathon, τονίζοντας πως 65 startups άντλησαν χρηματοδότηση ύψους 1,03 δισ. δολαρίων. Οσον αφορά το 2023, αυτό έχει ξεκινήσει δυναμικά, αφού εκτός από τις τρεις εξαγορές, οι startups έχουν σηκώσει κεφάλαια ύψους 300 εκατ. δολαρίων, σε 26 γύρους χρηματοδότησης, από 43 venture capital funds.

Agile Actors

 

«Είμαι ενθουσιασμένος που ηγούμαι της Agile Actors μαζί με τους συνεργάτες μου, Αλέξανδρο Μπασακίδη και Ηλία Δρακόπουλο, καθώς εργαζόμαστε για την υλοποίηση των φιλοδοξιών μας για παγκόσμια επέκταση». Αυτό έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Agile Actors, Δημήτρης Λίβας, λίγες ώρες μετά τη γνωστοποίηση της εξαγοράς του 80% της startup από τα αυστριακά ταχυδρομεία, κάνοντας λόγο για μία συνεργασία -με την Österreichische Post AG- που δίνει στην ομάδα περισσότερη δύναμη, ώστε να καινοτομεί και να παρέχει υπηρεσίες αιχμής για την ανάπτυξη Tech Professionals για οργανισμούς σε όλη την Ευρώπη. Με ετήσια έσοδα περίπου 2,5 δισ. ευρώ και περισσότερους από 27.000 υπαλλήλους, η Austrian Post είναι ο κορυφαίος πάροχος logistics και ταχυδρομικών υπηρεσιών στη χώρα. Το deal με την ελληνική εταιρεία που διαθέτει περί τους 500 developers θα της επιτρέψει να «τρέξει» τον ψηφιακό της μετασχηματισμό.

Marine Traffic

Σε συμφωνία με την Kpler, τον κορυφαίο πάροχο δεδομένων εμπορευμάτων, αναλυτικών στοιχείων και πληροφοριών αγοράς, για την εξαγορά του 100% του μετοχικού της κεφαλαίου ήρθε η Marine Traffic, η εταιρεία που ίδρυσε το 2007 ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Δημήτρης Λέκκας και στο τιμόνι της βρίσκεται από το 2012 ο κ. Δημήτρης Μέμος. Αντικείμενό της είναι η παρακολούθηση (tracking) των πλοίων και η παροχή αναλυτικών στοιχείων, γεγονός που γρήγορα την κατέστησε έναν πολύτιμο σύμμαχο της ναυτιλίας. Μέσα από την εξαγορά, που μάλιστα υπήρξε διπλή, αφού η Kpler απέκτησε, επίσης, και τη FleetMon, οι εμπλεκόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να «παντρέψουν» τα εμπορεύματα και τη ναυτιλιακή νοημοσύνη σε μία ενιαία πλατφόρμα. «Είμαι βέβαιος ότι η ενοποίηση των προϊόντων μας και της οργανωτικής μας κουλτούρας θα μας οδηγήσει σε νέα σύνορα, προς όφελος τελικά των πελατών μας και της κοινότητάς μας. Ο όλο και πιο συνδεδεμένος ναυτιλιακός κόσμος χρειάζεται περισσότερα ψηφιακά εργαλεία και καλύτερα αναλυτικά στοιχεία και θα συνεχίσουμε να καινοτομούμε προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Marine Traffic.

 

OilX

Μέρος της Energy Aspects, της κορυφαίας εταιρείας συμβουλευτικών υπηρεσιών στον τομέα της ενέργειας με έδρα στο Λονδίνο, αποτελεί από τις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου η OilX. Πρόκειται για την πρώτη πλατφόρμα που με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης προσφέρει σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης πετρελαίου και λοιπών εμπορευμάτων, ικανοποιώντας τις ανάγκες τόσο των εμπόρων όσο και αναλυτών της αγοράς.

«Πάντα θαύμαζα την Energy Aspects ως τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη του κλάδου στην ενεργειακή ανάλυση», δήλωσε ο Florian Thaler, διευθύνων σύμβουλος της OilX, για να προσθέσει: «Είμαστε ενθουσιασμένοι για την ευκαιρία να γίνουμε μέρος της Energy Aspects και να συνδυάσουμε την τελευταία λέξη της ΑΙ τεχνολογίας με κορυφαίους αναλυτές για να παράγουμε πληροφορίες υψηλής ποιότητας για τους πελάτες μας». Αξίζει να επισημανθεί πως «θερμοκοιτίδα» (incubator) της startup αποτέλεσε ο Ομιλος Signal Ventures, με τον Thaler να εντάσσεται στο πρόγραμμα ως Entrepreneur in Residence. «Η OilX ξεκίνησε το 2017 με μόλις έναν Entrepreneur in Residence και μια μικρή ομάδα και σε μόλις πέντε χρόνια κατάφερε να καθιερωθεί στην αγορά και εν τέλει να εξαγοραστεί επιτυχώς από μία εκ των κορυφαίων επιχειρήσεων στον κλάδο», σχολίασε ο CEO του Signal Group, Ιωάννης Μαρτίνος, για να προσθέσει: «Η OilX αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα success story και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε και με άλλους entrepreneurs, οι οποίοι έχουν εξαιρετικές ιδέες και συναρπαστικές τεχνολογικές λύσεις να προτείνουν».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας