Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΕ9: Τέλος χρόνου για αλλαγές και διορθώσεις

Ε9: Τέλος χρόνου για αλλαγές και διορθώσεις

Εκπνέει αύριο 12 Απριλίου και η νέα προθεσμία (η αρχική έληξε στις 31 Μαρτίου) που δόθηκε με πρόσφατη τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, για αλλαγές στο Ε9 για τα ακίνητα, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία εκκαθάρισης του φετινού ΕΝΦΙΑ.

Το Ε9 θα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν όσοι φορολογούμενοι απέκτησαν το 2022 ακίνητα με αγορά, δωρεά-γονική παροχή ή κληρονομιά, όσοι μεταβίβασαν ακίνητα με πώληση, δωρεά ή γονική παροχή και όσοι είχαν άλλου είδους μεταβολές, όπως για παράδειγμα η αύξηση της επιφάνειας των ακινήτων τους λόγω αποκάλυψης «ξεχασμένων» τετραγωνικών.

  • Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ε9 θα κλείσει την Μ. Τετάρτη το βράδυ, προκειμένου να αρχίσει η εκκαθάριση του φόρου και να σταλούν έως το τέλος Απριλίου τα εκκαθαριστικά σε 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ο φετινός συνολικός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ είναι μειωμένος κατά περίπου 380 εκατ. ευρώ και ανέρχεται σε 2,3 δισ. ευρώ από 2,65 δισ. ευρώ πέρυσι. Η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε 10 δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται μέχρι τέλος Μαΐου και η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2023.

Η πλειονότητα των ιδιοκτητών θα πληρώσει τον ίδιο λογαριασμό με πέρυσι, ενώ αλλαγές στο ποσό θα έχουν ουσιαστικά προχώρησαν ή θα προχωρήσουν σε κάθε είδους διορθώσεις στα στοιχεία των ακινήτων.

Οι υπόχρεοι καταβολής ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις, θα πρέπει να «τσεκάρουν» προσεκτικά όλους τους κωδικούς του εντύπου Ε9, καθώς έχουν προστεθεί νέοι που δίνουν τη δυνατότητα στους υπόχρεους να αποτυπώσουν με ακρίβεια την περιουσιακή τους εικόνα και να αποφύγουν λάθη που κοστίζουν ή να χάσουν εκπτώσεις που φθάνουν στο 60%.

Ιδιαίτερη σχολαστικότητα απαιτείται από όσους φορολογούμενους είχαν μεταβολές στο περιουσιακό τους προφίλ μέσα στο 2022 δηλαδή πούλησαν ή αγόρασαν ακίνητο, απέκτησαν ακίνητο με γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά ή άλλαξαν τα δικαιώματα επί ακινήτων που κατείχαν τα προηγούμενα χρόνια.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν την δυνατότητα να συμπληρώσουν, να διορθώσουν ή να διαγράψουν στοιχεία των ακινήτων τους υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση εμπρόθεσμα μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2023.

Συνεπώς, ακόμη και μετά την έκδοση του εκκαθαριστικού του νέου ΕΝΦΙΑ μπορούν να γίνουν αλλαγές στην περιουσιακή εικόνα των φορολογούμενων, οι οποίες ενδεχομένως θα μειώσουν το αρχικό ποσό του φόρου.

Tα πιο συνηθισμένα λάθη

Τα σημεία στο Ε9 με τα πιο συνηθισμένα λάθη που «φουσκώνουν» το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ είναι τα εξής:

  • Αποθήκες – πάρκινγκ: Βοηθητικοί χώροι, όπως αποθήκες ή υπόγεια πάρκινγκ φορολογούνται με έκπτωση 90%.
  • Ημιτελή κτίσματα: Φορολογούνται με έκπτωση 60%.
  • Εμπράγματα δικαιώματα: Μη αναγραφή ή λανθασμένη αναγραφή εμπράγματου δικαιώματος (πλήρης ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία) ανεβάζει το φόρο.
  • Ποσοστό συνιδιοκτησίας: Αν δεν υπάρχει αναφορά για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.
  • Όροφος: Αν δεν αναγράφεται, μπαίνει αυτόματα στον έκτο όροφο με τον υψηλότερο συντελεστή ΕΝΦΙΑ.
  • Έτος άδειας: Αναγράφεται το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας του ακινήτου και όχι το έτος αποπεράτωσής του. Η παλαιότητα του
Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας