Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΕλλάδαΣτα 2,28 δισ. τα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες με αιχμή...

Στα 2,28 δισ. τα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες με αιχμή τα νοσοκομεία

Τα νεότερα στοιχεία του Yπουργείου Οικονομικών, δείχνουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις γενικής κυβέρνησης 2,287 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο 2023, ελαφρώς χαμηλότερα από τα 2,555 δισ. ευρώ του Δεκεμβρίου 2017.

Αν και υπό την πίεση των δανειστών και της ενισχυμένης εποπτείας, στην οποία βρισκόταν η χώρα μας μέχρι τον περασμένο Αύγουστο, τα ληξιπρόθεσμα χρέη είχαν υποχωρήσει στα 1,228 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2020, από το 2021 και εντεύθεν τράβηξαν και πάλι την ανηφόρα, με αιχμή τις οφειλές των νοσοκομείων. Τα χρέη των νοσηλευτικών ιδρυμάτων τον Φεβρουάριο του 2023 έφτασαν τα 1,215 δισ. ευρώ , σχεδόν τετραπλάσια σε σχέση με το χαμηλό των 294 εκατ. ευρώ που είχε σημειωθεί τον Δεκέμβριο του 2018.

Η «έκρηξη» των ληξιπρόθεσμων χρεών των νοσοκομείων είχε ως αποτέλεσμα την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής και αιτιολογημένης γνώμης από την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω πλημμελούς εφαρμογής των κανόνων που θεσπίζονται στην οδηγία για τις καθυστερήσεις πληρωμών, νωρίτερα τον Απρίλιο.

Η επιστολή αφορά «την εφαρμογή του εθνικού κανόνα που προβλέπει την άμεση πληρωμή μακροχρόνιων οφειλών των δημόσιων νοσοκομείων προς τους ιδιώτες προμηθευτές τους υπό την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω προμηθευτές παραιτούνται από τα δικαιώματά τους σε τόκους, αποζημιώσεις και ένδικα μέσα.

Η πρακτική αυτή συνιστά παράβαση των κανόνων της Ένωσης για τις καθυστερήσεις πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές, όπως έχουν ερμηνευθεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Επιτροπή αποφάσισε επίσης να αποστείλει στην Ελλάδα αιτιολογημένη γνώμη, επειδή δεν σημειώθηκε βελτίωση στις υπερβολικές καθυστερήσεις πληρωμών από δημόσια και στρατιωτικά νοσοκομεία».

Αντιστροφή των πτωτικών τάσεων δείχνουν τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών και για τα ληξιπρόθεσμα χρέη των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης στα 718 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο 2023 από 505 εκατ. ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο.

Στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που υπεβλήθη στην Κομισιόν το περασμένο Σαββατοκύριακο, το υπουργείο Οικονομικών επαναλαμβάνει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για ελαχιστοποίηση των καθαρών ληξιπρόθεσμων οφειλών και την αποτροπή δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών. Στο Μεσοπρόθεσμο, οι καθαρές ληξιπρόθεσμες οφειλές γενικής κυβέρνησης προσδιορίζονται στα 800 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο, αυξημένες και πάλι κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2022.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας