Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΑλεξίου: «Δεν έχουν βρεθεί άλλοι αγνοούμενοι αλλά συνεχίζουμε»

Αλεξίου: «Δεν έχουν βρεθεί άλλοι αγνοούμενοι αλλά συνεχίζουμε»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, αναφέρθηκε -μιλώντας στην ΕΡΤ- στις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε το πολύνεκρο ναυάγιο, ανοιχτά της Πύλου.

«Δυστυχώς δεν έχει βρεθεί κάποιο άλλο από τα αγνοούμενα άτομα. Παρόλα ταύτα εμείς συνεχίζουμε τις έρευνες κανονικά». Αυτό δήλωσε -στην ΕΡΤ και τον δημοσιογράφο, Γιώργο Κουβαρά– απόψε (15/6) ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, Πλωτάρχης Νικόλας Αλεξίου.

Τόνισε πως «Οι έρευνες συνεχίζονται, δεν έχουν σταματήσει λεπτό αδιαλείπτως. Και μάλιστα χθες το βράδυ, συμμετείχε σε αυτές και το C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας. Το οποίο, έριχνε φωτοβολίδες για να φωτίζει το πεδίο και να μας βοηθάει στις έρευνες.

Και τώρα συνεχίζονται οι έρευνες παρόλο που πλέον ο καιρός έχει “φορτώσει” λιγάκι, έχουμε 5-6 μποφόρ. Δυστυχώς δεν έχει βρεθεί κάποιο άλλο άτομο. Παρόλα ταύτα εμείς συνεχίζουμε τις έρευνες κανονικά».

Ως προς το αν υπάρχει εξήγηση γιατί δεν έχουν σωθεί περισσότεροι άνθρωποι, παρατήρησε:
«Αν αθροίσουμε το σύνολο των 104 διασωθέντων με τις σορούς και δούμε την εικόνα από το εξωτερικό κατάστρωμα, περίπου τα νούμερα είναι συμβατά. Από εκει και πέρα αντιλαμβανόμαστε ότι το πλοίο ανετράπη και βυθίστηκε μέσα σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Ο κόσμος ο όποιος ήταν εντός του πλοίου κατά πάσα πιθανότητα δεν κατάφερε να βγει.

[…] Υπήρχε πάρα πολύς κόσμος στο εξωτερικό κατάστρωμα. Αντίστοιχος κόσμος υπήρχε και στα αμπάρια. Έγινε μια κίνηση η οποία εξέτρεψε το κέντρο βάρους και ανετράπη το πλοίο και έγιναν όλα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Ο κύριος Αλεξίου, ανέφερε πως «έχουν γίνει επικοινωνίες και μέσω του θαλάμου τηλεφωνικές, έχουν γίνει επικοινωνίες και με τις οδηγίες του θαλάμου και μέσω των παραπλέοντα πλοίων με τους καπετάνιους απευθείας και δια ζώσης. Και εν τέλει το βράδυ όταν έφτασε και το παράκτιο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού το οποίο είχε αποπλεύσει και προσέγγισε το πλοίο και οι συνάδελφοί μας μίλησαν μαζί τους, προσπάθησαν να τους παράσχουν βοήθεια την οποία αρνήθηκαν, δηλώνοντας κατηγορηματικά “Italia Italia”».

Ακόμα, μεταξύ άλλων, επισήμανε: «Όπως καταλαβαίνετε στην ανοιχτή θάλασσα, παρόλο που είναι έρευνα διάσωσης της Ελλάδας, υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί για το τι μπορείς και τι δεν μπορείς να κάνεις μια στιγμή.

[…] Εάν είχε αποπειραθεί να εκτραπεί το αλιευτικό αυτό με τον με τον αριθμό που βλέπετε των ανθρώπων πάνω στο εξωτερικό κατάστρωμα να εκτραπεί της πορείας του είτε με κάποια πρύμνη να υιοθετήσει είτε δένοντας το μπροστά για να ρυμουλκηθεί.

Και όλος αυτός ο κόσμος, ο οποίος αρνιόταν πεισματικά να δεχτεί βοήθεια, αντιδρούσε βιαίως με την έννοια ότι θα υπήρχε μια αναταραχή και μετακινούνταν πάνω στο κατάστρωμα, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι το μόνο που θα καταφέρναμε είναι να προκαλέσουμε εμείς οι ίδιοι ένα ναυτικό ατύχημα, χωρίς μάλιστα να έχουμε τη δυνατότητα να σώσουμε 104 συνανθρώπους μας, όπως κάναμε, διότι θα ήμασταν σε κάποια διαφορετική επιχειρησιακή δραστηριότητα».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας