Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΝαυάγιο δουλεμπορικού: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με δεκάδες φαναράκια στον ουρανό

Ναυάγιο δουλεμπορικού: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με δεκάδες φαναράκια στον ουρανό

Συλλαλητήριο και πορεία προς τα γραφεία της αντιπροσωπείας της ΕΕ, για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου πραγματοποίησαν σήμερα (15/6) εργατικά σωματεία και φορείς.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου πραγματοποίησαν σήμερα (15/6) στο Σύνταγμα εργατικά σωματεία και φορείς.

Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν: «Έγκλημα διαρκείας, χιλιάδες οι νεκροί. Απάνθρωπο το σύστημα που δολοφονεί», «Πόλεμοι και φτώχεια, στη θάλασσα πνιγμένοι, οι μετανάστες είναι της γης οι κολασμένοι», «Έκαναν τη Μεσόγειο υγρό νεκροταφείο, δε θα συνηθίσουμε ποτέ μας το σφαγείο».

Από τα μεγάφωνα οι διοργανωτές αναφέρθηκαν «στο δικαίωμα στο άσυλο» και «την αποτυχία της μεταναστευτικής πολιτικής». Επίσης, «στους εγκληματίες διακινητές που εκμεταλλεύονται μετανάστες και πρόσφυγες», εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους προς τα θύματα.

Μίλησαν οι Αλεξάνδρα Λάμπρου (πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπηρεσίας Ασύλου και Αρχής Προσφύγων), Αντώνης Ζήκας (Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας), Αντώνης Ταλφανίδης (εργαζόμενος σε ΜΚΟ μέλος της Επιτροπής Αγώνα ΜΚΟ του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας), Γιάννης Αναγνώστου (πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας).

Οι συγκεντρωμένοι υποδέχθηκαν με θερμό χειροκρότημα την αντιπροσωπεία του Συνδικάτου των εργαζομένων στην «Amazon» στις ΗΠΑ. Η οποία, στο πλαίσιο της επίσκεψης της στην Αθήνα, συμμετείχε στην κινητοποίηση.

«Κανένας δεν αφήνει την πατρίδα του, εκτός αν πατρίδα είναι το στόμα ενός καρχαρία» […] «Κανένας δε βάζει τα παιδιά του σε μια βάρκα, εκτός αν το νερό είναι πιο ασφαλές από την ξηρά» […] «Κανένας δε θέλει να σέρνεται κάτω από φράχτες, κανένας δε θέλει να τον δέρνουν, να τον λυπούνται, κανένας δε διαλέγει τα στρατόπεδα προσφύγων».

Οι στίχοι είναι από το ποίημα, που απαγγέλθηκε στη συγκέντρωση: «Κανένας δεν αφήνει την πατρίδα του, εκτός αν…». Είναι της Ουαρσάν Σάιρ, η οποία γεννήθηκε στην Κένυα και μεγάλωσε στην Αγγλία. Έχει τιμηθεί με διάφορα βραβεία, μεταξύ αυτών το Βραβείο Αφρικανικής Ποίησης από το Πανεπιστήμιο Brunel (2013).

Συγκίνηση προκάλεσε το τραγούδι «του Κόσμου οι Λαοί» των Κοινών Θνητών που ακούστηκε από τα μεγάφωνα. Οι συγκεντρωμένοι άφησαν δεκάδες φαναράκια στον ουρανό, θέλοντας να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων του ναυαγίου.

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης έγινε πορεία στα γραφεία της ΕΕ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας