Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΝαυάγιο: Στις 11:00 στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας 4 διασωθέντες – Βαριές κατηγορίες...

Ναυάγιο: Στις 11:00 στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας 4 διασωθέντες – Βαριές κατηγορίες για τους Αιγύπτιους διακινητές

Στο κτίριο «Κεράνης» του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, στη λεωφόρο Θηβών, έχει συσταθεί κλιμάκιο που παρέχει βοήθεια στην αναγνώριση των θυμάτων του ναυαγίου.

Στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας θα βρεθούν στις 11:00 τέσσερις διασωθέντες του πολύνεκρου ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου σε διεθνή ύδατα. Θα πάνε στην Καλαμάτα από τη Μαλακάσα ενώ να σημειωθεί ότι χθες κατέθεσαν άλλοι πέντε διασωθέντες στο πλαίσιο της έρευνας για τα αίτια της βύθισης του αλιευτικού.

Την ίδια ώρα σβήνουν και οι τελευταίες ελπίδες για την ανεύρεση αγνοουμένων μεταναστών. Οι 9 Αιγύπτιοι διακινητές οδηγούνται αύριο στον ανακριτή αντιμετωπίζοντας βαρύτατες κατηγορίες. Άλλοι 5 ανακρίνονται ως ύποπτοι. Οι διασωθέντες έχουν μεταφερθεί στη δομή της Μαλακάσας, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησης.

Σε βίντεο που κυκλοφόρησε από το σαπιοκάραβο όπου επέβαιναν οι μετανάστες, οι εικόνες σοκάρουν. Στοιβαγμένοι εκατοντάδες άνθρωποι, χωρίς φαγητό και νερό, χωράνε οριακά επάνω στο πλοίο.

Οι μετανάστες, κάθονται ασφυκτικά ο ένας δίπλα στον άλλον, με τον ήλιο να καίει. Πολλοί κάνουν με τα χέρια τους το σήμα της νίκης, λίγο πριν το πλοίο βυθιστεί.

Στη δομή της Μαλακάσας φίλοι και συγγενείς των επιζώντων ναυαγών σπεύδουν να τους συναντήσουν. Άλλοι ψάχνουν αγνοούμενους. Κλιμάκια του Υπουργείου Μετανάστευσης έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ταυτοποίησης και καταγραφής των μεταναστών, αλλά και των αιτήσεων ασύλου αυτών.

Ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, επαίνεσε  τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών.

«Επαινώ τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών και των ομάδων που συμμετέχουν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, σώζοντας πολλές ζωές. Είναι σημαντικό για εμάς να αναγνωρίσουμε τις αξιέπαινες προσπάθειες της ακτοφυλακής, του ναυτικού, των υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης και άλλων σκαφών που συνεχίζουν να διασώζουν όσους βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα, ενεργώντας με το καλύτερο πνεύμα και παράδοση στη ναυτιλία», δήλωσε ο Kitack Lim Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού IMO.

Στο κτίριο «Κεράνης» του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, στη λεωφόρο Θηβών, έχει συσταθεί κλιμάκιο που παρέχει βοήθεια στην αναγνώριση των θυμάτων του ναυαγίου.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας