Δύο κινητοποιήσεις είναι προγραμματισμένες σήμερα Κυριακή στη Χαλκιδική από τα μέλη του νεοσύστατου κινήματος για ελεύθερες παραλίες, που συγκεντρώθηκαν στην Ποτίδαια και στο γήπεδο της Νικήτης, υπενθυμίζοντας ότι εδώ και χρόνια συντελείται σωρεία παραβάσεων στις παραλίες.
Η δημιουργία ομάδας στο Facebook «Κίνημα πολιτών για ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες στη Χαλκιδική» συγκέντρωσε σε πολύ μικρό διάστημα χιλιάδες μέλη. Σύμφωνα με τις καταγγελίες πολιτών, επιχειρήσεις έχουν κλείσει τη δίοδο στον αιγιαλό και ο μόνος τρόπος για να έχει κανείς πρόσβαση είναι να καταβάλει αντίτιμο, ενώ οι ξαπλώστρες που φτάνουν μέχρι το κύμα είναι ο κανόνας.
Στο μεταξύ, μετά τις καταγγελίες για κατάληψη δημόσιου χώρου, συνεχίζονται οι έλεγχοι στα Φαλάσαρνα, σε μια παραλία της Κρήτης που έχει αξιολογηθεί από εκατομμύρια επισκέπτες ως μία από τις 25 καλύτερες παραλίες στον κόσμο.
«Οι παρανομίες και τα προβλήματα στην κατάληψη του δημόσιου χώρου είναι περισσότερο από εμφανή», καταγγέλλουν και μέλη της πρωτοβουλίας με την επωνυμία Φαλάσαρνα. Η κατάληψη του δημόσιου χώρου στην παραλία ξεπερνάει το 80%, τη στιγμή που επιτρέπεται μόνο το 30%, σε περιοχές του δικτύου Natura όπως αυτή.
Αλλά και στο Πήλιο, μπορεί το κίνημα της πετσέτας να μην έχει εξαπλωθεί με τη μορφή γενικευμένης και έντονης διαμαρτυρίας, δεν σημαίνει ωστόσο ότι δεν υφίσταται πρόβλημα. Στον Αη-Γιάννη Πηλίου, μια παραλία χιλιομέτρων δίνεται η δυνατότητα για οργανωμένες ομπρέλες και ξαπλώστρες, υπάρχει όμως ένα μεγάλο μήκος της παραλίας που μπορούν να το χαρούν και να το απολαύσουν ελεύθερα οι λουόμενοι. Δεν συμβαίνει ωστόσο το ίδιο σε άλλες παραλίες του Πηλίου, μικρότερες και κυρίως παραλίες που βρέχονται από τον Παγασητικό και όχι από το Αιγαίο, αναφέρει στο ρεπορτάζ της από την Άφησσο, η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ελένη Ραυτοπούλου.