Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: Απολύτως απαραίτητη η αποκατάσταση των ζημιών των πυρκαγιών- Προτεραιότητα η...

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: Απολύτως απαραίτητη η αποκατάσταση των ζημιών των πυρκαγιών- Προτεραιότητα η πρόληψη/ Αύξηση κονδυλίων για την δασοπροστασία

Είναι απαραίτητο οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες να λάβουν υπόψη το ζήτημα της αποκατάστασης. Πρωτεύουσα σημασία βεβαίως έχει η πρόληψη.

Δύο ημέρες πριν από την προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις καταστροφικές πυρκαγιές πρέπει να στραφούμε πια στην ουσία αυτού του εθνικού ζητήματος. Τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα ασχοληθήκαμε εις βάθος -και ορθώς- με τα φαινόμενα των δήθεν «πολιτοφυλάκων» και κυνηγών κεφαλών στον Έβρο. Ευτυχώς η Δικαιοσύνη έδωσε την απάντησή της.

Ασχοληθήκαμε και με τις περιπτώσεις υπουργείων και υπουργών που αμφισβητούν μετεωρολογικά και επιστημονικά δεδομένα, στους οποίους επίσης απάντησε το Εθνικό Αστεροσκοπείο. Στην ουσία όμως της συζήτησης θα πρέπει να βρεθεί η δασική προστασία, η πρόληψη, η λογοδοσία, καθώς και η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και των περιουσιών που χάθηκαν.

Στις σημερινές συνθήκες της κλιματικής κρίσης, που οι φυσικές καταστροφές έρχονται η μία μετά την άλλη, το υφιστάμενο μοντέλο αποκατάστασης δεν επαρκεί. Είναι παρωχημένο και ως προς το ύψος τον αποζημιώσεων, αλλά κυρίως ως προς τη διαδικασία, τον χρόνο υπολογισμού και καταβολής της αποζημίωσης. Είναι απαραίτητο οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες να λάβουν υπόψη το ζήτημα της αποκατάστασης. Πρωτεύουσα σημασία βεβαίως έχει η πρόληψη. Η χώρα μας δίνει μόλις το 1/5 των κονδυλίων για τη δασοπροστασία.

Θα πρέπει η φύλαξη των δασών, η πρόληψη των πυρκαγιών και ο εντοπισμός των εστιών τις πρώτες κρίσιμες ώρες να αφεθεί στους ειδικούς επιστήμονες, τους δασολόγους. Στο δασαρχείο της Πάρνηθας βρισκόταν μόνο ένας άνθρωπος όταν ξέσπασε η πυρκαγιά, ενώ αντίστοιχα υποστελεχωμένο είναι και το δασαρχείο στο Σουφλί. Οι κυβερνώντες οφείλουν να λογοδοτήσουν για αυτό και όλοι μαζί ομονοώντας να σχεδιάσουμε για το μέλλον. Το δάσος είναι ένα πολιτικό και φυσικό κεφάλαιο υπέρτερης αξίας.

Υποψηφιότητα Κασσελάκη: Παρακολουθούμε με σεβασμό τις δημοκρατικές διαδικασίες σε κάθε κόμμα

Παρακολουθούμε με σεβασμό και ενδιαφέρον τις εξελίξεις και τις δημοκρατικές διαδικασίες σε κάθε κόμμα. Αυτό πράττουμε από την έναρξη της διαδικασίας στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως και τώρα.

 

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας