Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΓ. Αμυράς: Η κλιματική κρίση μετατρέπει μια απλή φωτιά σε μεγα-πυρκαγιά την...

Γ. Αμυράς: Η κλιματική κρίση μετατρέπει μια απλή φωτιά σε μεγα-πυρκαγιά την οποία δεν μπορείς να τιθασεύσεις

Τα τελευταία δύο χρόνια και φέτος μπήκαμε για πρώτη φορά στα δάση και τα καθαρίσαμε. Καθαρίσαμε 119 ευαίσθητα δάση της χώρας, διανοίξαμε 2.000 χιλιόμετρα αντιπυρικών ζωνών και 13.600 χιλιόμετρα δασικών δρόμων που ήταν κλειστοί.

«Η Ελλάδα διέθεσε όσα περισσότερα μέσα μπορούσε να διαθέσει» ανέφερε ο Γιώργος Αμυράς, σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα Περιβάλλοντος για την αποκατάσταση των δασών σε Πάρνηθα και Έβρο μιλώντας για τη μάχη της κατάσβεσης και πρόσθεσε πως πλέον «μιλάμε για νέα δεδομένα που χρειάζονται νέα στρατηγική», ενώ υπογράμμισε πως «Η πρόληψη είναι το κλειδί».

Τα τελευταία δύο χρόνια και φέτος Τρίτη χρονιά μπήκαμε για πρώτη φορά στα δάση και τα καθαρίσαμε. Καθαρίσαμε 119 ευαίσθητα δάση της χώρας, διανοίξαμε 2.000 χιλιόμετρα αντιπυρικών ζωνών και διανοίξαμε 13.600 χιλιόμετρα δασικών δρόμων που ήταν κλειστοί. Δηλαδή 25 φορές το Αθήνα – Θεσσαλονίκη μέσα σε δάση.

Επιπλέον ο κ. Αμυράς πρόσθεσε: «Έχουμε και εμπειρία και όλα τα διαθέσιμα μέσα τα οποία ρίχνουμε στη φωτιά αλλά εδώ μιλάμε για νέα δεδομένα. Τα νέα δεδομένα είναι η κλιματική κρίση η οποία μετατρέπει μια απλή φωτιά σε μεγα-πυρκαγιά την οποία δεν μπορείς εύκολα να τιθασεύσεις, σχεδόν είναι ανθρωπίνως αδύνατο. Δείτε τη λεκάνη της Μεσογείου όλα τα κράτη στη βόρεια και τη νότια πλευρά, βρισκόμαστε σε ένα ξηροθερμικό κλίμα τόσο ιδιαίτερο που δημιουργεί μεγάλους κινδύνους μία πυρκαγιά να γίνει mega-fire. Πέρσι το είδαμε και στην Ισπανία, την Ιταλία, την Τουρκία, την Τυνησία, στο Μαρόκο, σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας