Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΘ. Κοντογεώργης: Tα νέα Canadair και τα drones θα μας βοηθήσουν στην...

Θ. Κοντογεώργης: Tα νέα Canadair και τα drones θα μας βοηθήσουν στην μάχη με τη κλιματική αλλαγή-Απαραίτητος ο κρατικός σχεδιασμός

Τόνισε ότι το 50% του προεκλογικού προγράμματος έχει ήδη υλοποιηθεί κυρίως ως προς την κατεύθυνση ενίσχυσης του εισοδήματος, με το πρώτο νομοσχέδιο που ψήφισε η νέα κυβέρνηση.

   Όλες αυτές οι πρωτόγνωρες συνθήκες δημιουργούν μια ανάγκη για ένα πιο ανθεκτικό και αποτελεσματικό κράτος, κάτι που είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Θανάσης Κοντογεώργης αναφερόμενος στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο ACTION 24.

Ερωτηθείς για την αναζήτηση από πλευρά της κυβέρνησης περισσότερων κονδυλίων για την αντιμετώπιση ακραίων κλιματικών φαινομένων στη χώρα μας, ανέφερε ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης απαιτεί σχεδιασμό και πόρους και ότι μαζί με τη σύσταση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας διαμορφώθηκε και το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ ύψους 2,1 δις περίπου, μέσα από το οποίο μπορεί η χώρα να αποκτήσει νέα τεχνολογικά εργαλεία και μέσα για την καλύτερη επιτήρηση και πρόληψη. Επίσης, υπενθύμισε ότι «θα είμαστε η πρώτη χώρα που θα παραλάβει τα νέα Canadair, προχωράμε στην προμήθεια των ελικοπτέρων και drones, όλα αυτά που θα μας βοηθήσουν τουλάχιστον να απομειώσουμε τις επιπτώσεις και την ένταση κλιματικής κρίσης». «Όλοι μας – κεντρική κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση αλλά και πολίτες – θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι νέες συνθήκες επιβάλλουν από εμάς ετοιμότητα αλλά και οργανωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη δουλειά, από την οργανωμένη Πολιτεία, σε σχέση με την αντιμετώπιση όλων αυτών των φαινομένων, και η κυβέρνηση δουλεύει προς την κατεύθυνση αυτή», ανέφερε.

Ερωτηθείς για το αν υπήρξαν αστοχίες στον κεντρικό μηχανισμό πρόληψης στις φετινές πυρκαγιές και τις πλημμύρες ο κ. Κοντογεώργης σημείωσε ότι :«Παρά το ότι φέτος υπήρξε από όλους προετοιμασία και είχαμε αρκετά μέσα στη διάθεσή μας, προφανώς το αποτέλεσμα δεν είναι καλό, καθώς υπάρχει σημαντική οικολογική ζημιά σε δάση της χώρας».

Για την κακοκαιρία και ειδικά για τη Μαγνησία, ανέφερε ότι «Οι επιστήμονες της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας μας παρουσίασαν δεδομένα από τα οποία προκύπτει ότι η κακοκαιρία που ενέσκηψε είναι πρωτοφανής και η μεγαλύτερη σε ένταση στην πρόσφατη ιστορία, αφού ο όγκος νερού ήταν πολύ μεγάλος». Όσον αφορά στον Βόλο και στη Μαγνησία, ο υφυπουργός εξήγησε ότι ενώ είχαν γίνει συστηματικοί καθαρισμοί ρεμάτων και δικτύου ποταμών τα τελευταία 3 χρόνια, ο πρωτοφανής όγκος νερού που υποδέχθηκε η πόλη ήταν τέτοιος που δεν μπόρεσε να αναχαιτιστεί. Κατά τα άλλα ο υφυπουργός τόνισε ότι το 112 λειτούργησε και η επέμβαση της ΕΜΑΚ ήταν άμεση με πάνω από 700 κλήσεις για βοήθεια, ενώ αναφέρθηκε και στις υπεράνθρωπες προσπάθειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που μέχρι πριν λίγες ημέρες μαχόταν στα μέτωπα των πυρκαγιών και τώρα για την αντιμετώπιση πλημμυρών και την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Επιπλέον ο κ. Κοντογεώργης εξήγησε ότι στην περιοχή της Θεσσαλίας και της Μαγνησίας η Τοπική Αυτοδιοίκηση λειτούργησε σωστά και από την πρώτη στιγμή συνεργάζεται με την Πολιτική Προστασίας για την αποκατάστασης των ζημιών. Ο υφυπουργός αναφέρθηκε ειδικότερα στην πρόσφατη παρουσίαση νομοσχεδίου με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Κεντρικής Κυβέρνησης ενώ υπογράμμισε ότι πλέον θα αποσαφηνιστούν οι επιμέρους αρμοδιότητές τους. Τόνισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η αποκατάσταση της οικονομικής ζωής, και ότι το κράτος λειτούργησε σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Συνέχισε λέγοντας ότι οι ενέργειες αποκατάστασης στην περιοχή του Νοτίου Πηλίου που φαίνεται να έχει πληγεί περισσότερο είναι άμεσες.

Για τη ΔΕΘ είπε ότι παραδοσιακά αποτελεί σημείο αφετηρίας και ως ένα οικονομικό φόρουμ αποτελεί το κατάλληλο βήμα για να παρουσιαστούν οι βασικές οικονομικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης καθώς και όλο το πλαίσιο δράσεων και διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με στόχο τις καλύτερες επιδόσεις του κράτους. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι το 50% του προεκλογικού προγράμματος έχει ήδη υλοποιηθεί κυρίως ως προς την κατεύθυνση ενίσχυσης του εισοδήματος, με το πρώτο νομοσχέδιο που ψήφισε η νέα κυβέρνηση.

Για τα τεκταινόμενα στο κόμμα των Σπαρτιατών: «Η όλη κατάσταση δεν συνάδει με την αντίληψη που έχει η κυβέρνηση για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και το τι σημαίνει ένα οργανωμένο πολιτικό κόμμα» ανέφερε ο υφυπουργός παρατηρώντας ότι στο εν λόγω κόμμα και σύμφωνα πάντα με όσα οι εκπρόσωποί του λένε και πράττουν, φαίνεται ότι η μοναδική συγκολλητική ουσία δεν είναι τίποτα άλλο από την κρατική επιχορήγηση και όχι οι «καθαρές» , όπως ευαγγελίζονται ιδεολογικές γραμμές. Και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αξιολογηθεί από τους πολίτες που τους εμπιστεύθηκαν, τόνισε.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας