Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΕλλάδαΛέκκας: Σε μια πενταετία θα είναι και πάλι γόνιμος ο κάμπος της...

Λέκκας: Σε μια πενταετία θα είναι και πάλι γόνιμος ο κάμπος της Θεσσαλίας

Δεν είναι μόνο η αγροτική παραγωγή που καταστράφηκε, δηλαδή το 22-23% της αγροτικής παραγωγής της χώρας. Είναι ότι οι αποθέσεις αργίλων και λάσπης καθιστούν άγονες τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Οι ζημιές που έχουν γίνει περιφερειακά της Λάρισας και κατά μήκος του ποταμού Πηνειού, λόγω της ανόδου της στάθμης του είναι τεράστιες και η καταστροφή ανυπολόγιστη, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο καθηγητής γεωλογίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας.

Μάλιστα εκτίμησε πως οι επιπτώσεις στον Θεσσαλικό Κάμπο θα διαρκέσουν εις μάκρος: «Οι αγροτικές εκτάσεις θα αργήσουν να ανακάμψουν. Δεν είναι μόνο η αγροτική παραγωγή που καταστράφηκε, δηλαδή το 22-23% της αγροτικής παραγωγής της χώρας. Είναι ότι οι αποθέσεις αργίλων και λάσπης πάνω στα γόνιμα εδάφη, πάχους τουλάχιστον μισού μέτρου, δεν μπορούν να φιλοξενήσουν καλλιέργειες, δεδομένου ότι δεν έχουν οργανικά στοιχεία. Επομένως η παραγωγή σε αυτές τις περιπτώσεις θα αργήσει πάρα πολύ να επανέλθει, μεγάλο χρονικό διάστημα», ανέφερε.

Μάλιστα τόνισε πως: «επειδή είμαι από την Καρδίτσα και έχω αρκετούς φίλους που ασχολούνται με τις καλλιέργειες, θεωρώ ότι σε μια πενταετία περίπου μπορεί να είναι γόνιμα πάλι τα εδάφη».

Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι προειδοποιήσει ότι «θα πρέπει να προετοιμαστούμε αν προκύψει έκτακτη ανάγκη».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας